We zijn nog steeds op zoek naar de saboteur in De Mol. De kandidaten figureerden deze week in een videoclip, ze gingen het water op, maar verloren bovenal héél veel geld. Ook deze week blijven we vasthouden aan onze hoofdverdachte.
Na de exit van Katrien zijn ze nog met zes in De Mol. Het Duits-Japanse YouTube fenomeen Takeo Ischi kreeg de eer om de kandidaten al jodelend wakker te maken én had meteen een belangrijke opdracht voor de groep. Zo mochten ze figureren in zijn nieuwste videoclip ‘Der Maulwurf’, Duits voor ‘de Mol’. Die videoclip moest in één take worden opgenomen en bevatte tal van Beierse tradities, zoals het opdienen van bier, Dijenkletsen in Lederhosen, het blazen op een alpenhoorn, het worstendraaien, het zagen van een stuk hout en zelfs een heuse choreografie.
Na een matige generale repetitie, waar een aantal zaken misliepen, herpakte de groep zich en deden ze het goed. Na een evaluatie door Ischi werden twee elementen in de clip afgekeurd. Zo waren de delen met de alpenhoorn (Sven) en de einddans (Lennart) niet goed genoeg voor de jodelaar.
Weerzien in bubbels
Na het avondmaal werd de groep door Gilles in de kofferbak van een bestelwagen opgesloten. Dat deed hij met een goede reden, want de kandidaten konden hun familieleden opnieuw terugzien. Door de coronamaatregelen gebeurde dat op een unieke manier, zo zaten de bezoekers allemaal in grote plastic tenten. Dat is omdat de kandidaten tijdens de reis – door de coronamaatregelen – niet in contact mogen komen met andere mensen. Zo was er dit jaar ook geen opdracht samen met de bezoekers.
Puzzel op het water
Na een kort, maar fijn weerzien met hun familieleden, brak de 13e dag op het avontuur aan. Ditmaal trokken de kandidaten naar een idyllisch meer om een Ravensburger-puzzel op te lossen. Enige moeilijkheid: ze moesten de puzzel al peddelend op het meer oplossen. Bovendien moest de groep nog puzzelstukken rond het meer ophalen en twee kleine opdrachten tot een goed einde brengen.
Bij de eerste opdracht moesten Lennart, Jasmien en Annelotte, om beurt, hun adem inhouden. Enkel wanneer ze een betere tijd konden neerzetten dan de mol, konden ze geld verdienen. Haalde de saboteur een betere tijd, dan kreeg hij of zij 30 minuten voorsprong bij het puzzelen. Lennart deed het goed, zo kon hij zijn ademen voor 52 seconden inhouden. Jasmien deed het een pak slechter: zij kon slechts 26 seconden haar adem inhouden. De sportieve Annelotte besloot om het niet te proberen. Zij had te kampen met een paniekaanval.
Al bleek de puike prestatie van Lennart een maat voor niets. De mol kon maar liefst 2 minuten 39 seconden zijn of haar adem inhouden. Dat doet vermoeden dat de mol wel erg fit is. Door de winst kreeg de mol 30 minuten voorsprong bij het puzzelen en werd er geen extra geld verdiend. Op de terugweg verloren Jasmien en Annelotte bovendien nog meer tijd, zo vielen ze meermaals in het water.
Sven, Samina en Philip speelden de tweede opdracht: zij mochten een spelletje minigolf spelen. Alleen kregen ze geen golfclub, maar wel een waterpistool om de bal te putten. Verloren ze van de mol? Dan ging opnieuw geld verloren en kregen ze 30 minuten achterstand. Uiteindelijk klopt Sven de tijd van de mol, met enkele seconden voorsprong. Al sukkelde het trio op de terugweg: zo verloor Philip zijn duikbril en zat Sven omgekeerd op zijn peddelplank.
In de derde opdracht moesten de kandidaten, om beurt, het op een waterparcours, opnemen tegen elkaar. Indien een kandidaat sneller de bel kan luiden, verdienen ze opnieuw extra geld. In tegenstelling tot de vorige opdrachten, speelde de mol nu dus ook live mee. Om de prestatie van de mol geheim te houden, puzzelden de groep achter de hoek verder.
Uiteindelijk kon een kandidaat de tijd van de saboteur kloppen. Zo stond er 4.000 euro op het spel, maar dat geld ging verloren. De mol kon de puzzel net iets sneller afwerken dan de groep.
De afvaller
Tijdens de eliminaties moest opnieuw één kandidaat het spel verlaten. Ditmaal wist Samina het minst over de saboteur. Het avontuur eindigde voor haar na vijf afleveringen.
Lennart
Sinds vorige week loopt de 25-jarige Lennart in het vizier van kijkend Vlaanderen. Na een onopvallende start in de eerste paar afleveringen, blijkt de jongste van de groep steeds vaker steken te laten vallen. Ook deze week blijft hij onze hoofdverdachte, zo plaatste hij bij de choreografie zijn handen op de grond, iets wat uitdrukkelijk verboden was. Door Lennart mislukte dan ook een deel van de eerste opdracht.
Bij de tweede opdracht zat Lennart opnieuw bij het team dat geld en tijd verloor. Zo kon hij wel 52 seconden zijn adem inhouden, maar bleek dat niet genoeg om de saboteur te kloppen. Uiteraard kent de mol zijn eigen tijd als saboteur. Hierdoor is het perfect mogelijk dat Lennart een sterke score neerzette, om zichzelf niet verdacht te maken bij de andere kandidaten.
Ook via de ‘follow the money’-theorie op wieisdemol.be blijkt Lennart slecht te scoren. Zo haalde hij amper 576 euro binnen. Al doet Jasmien het nog net iets slechter. Nemen we alle afleveringen samen, dan pas valt op hoe vaak Lennart het net niet goed genoeg doet om geld te verdienen. Denk maar aan de wijnglazen die hij net niet genoeg vulde of wanneer hij de hypnose niet kon weerstaan.
Jasmien
We weten niet wat we van Jasmien moeten denken. De advocate staat al een aantal weken op onze watchlist en ook deze week blijft ze onze aandacht trekken. Geloven we de ‘follow the money’-theorie op wieisdemol.be, dan zou Jasmien de saboteur moeten zijn. Zij haalde van alle kandidaten het minste geld op. Tot nu was ze verantwoordelijk voor amper 413 euro.
Verder deed ze het, tijdens de tweede opdracht, erg slecht met de ademproef. Dat maakt haar wel meteen verdacht bij de andere kandidaten, waardoor we als mol een sterkere tijd zouden neerzetten. Net zoals Lennart deed. Is Jasmien de mol? We denken van niet, maar ze klimt wel naar de tweede plek op onze lijst.
Sven
Zou Sven dan toch de Mol zijn? We zijn niet zeker, maar geven hem het voordeel van de twijfel. Tijdens de eerste opdracht deed Sven het goed als regisseur. Al was hij wel verantwoordelijk voor het falen van het gedeelte met de alpenhoorn. Zo speelde hij niet tweemaal dezelfde noot, desondanks het feit dat hij, tijdens het oefenen, de alpenhoorn goed kon bespelen.
In de tweede opdracht speelde Sven sterk. Zo klopte hij de tijd van de mol in het spel minigolf. Hij verdiende 1.000 euro voor de groep. Al verloor hij op de terugweg erg veel tijd door omgekeerd op zijn peddelplank te kruipen, waardoor die totaal stuurloos werd.
Annelotte
Nadat ze in de eerste weken onze hoofdverdachte was, zakt ze week na week op onze watchlist. Tijdens de eerste opdracht deed ze niets verkeerd. Als mol had ze – naar onze mening – vrij gemakkelijk het houtzagen kunnen bemoeilijken.
In de tweede opdracht deed ze wel iets geks. Zo besloot ze – door een paniekaanval – geen poging te wagen om haar adem in te houden. We twijfelen echter aan de echtheid van die paniekaanval, al had ze als mol ook een kortere, maar sterke tijd kunnen neerzetten om haar uit de verdenking te houden. Daarom denken we dat Annelotte zich verdacht wou maken bij de andere kandidaten.
Philip
Philip bleek al in de derde aflevering de klungel van de groep te zijn. Zo liet hij op een cruciaal moment honderden dominosteentjes vallen, waardoor de opdracht mislukte en de groep veel geld verloor. Terwijl we afgelopen week nog twijfelden aan Philip, zijn we nu zekerder dan ooit: de 51-jarige docent is geen saboteur. Dat bleek ook in de vierde aflevering, toen Sven enorm twijfelde over het verblijf aan de bergwand. Philip had op dat moment de opdracht perfect kunnen saboteren, maar dat deed hij niet.
Ook deze aflevering deed Philip alles volgens het boekje. Enkel bij het pedellen verloor hij tijd. Al lijkt dat meer te wijten aan zijn onhandigheid, dan aan zijn wil om te saboteren.
Werpen we een blik op de ‘follow the money’-theorie op wieisdemol.be dan zien we dat Philip het meeste geld kon verzamelen. Hij is verantwoordelijk voor zo’n 2.650 euro in de groepspot.