More

  Dit is de situatie vandaag rond het coronavirus: Belgie voorzichtig positief, 524 nieuwe doden in Spanje

  Advertentie

  -

  Ons land is voorzichtig positief in de evolutie van het coronavirus. Zo is er een tweede daling te zien in het aantal ziekenhuisopnames. Het aantal nieuwe besmettingen blijft wel hoog, zo zijn 526 nieuwe stalen positief bevonden.

  Er werden 526 nieuwe bevestigde gevallen gerapporteerd gedurende de laatste 24 uur:
  381 (72%) in Vlaanderen, 87 (17%) in Wallonië, en 38 (7%) in Brussel. De gegevens over
  locatie waren niet beschikbaar voor 20 gevallen (4%). Dat brengt het totaal op 4.269 bevestigde gevallen in België. U weet het, dat blijft een onderschatting nu slechts een beperkt aantal zieken getest wordt. Het aantal dodelijke slachtoffers is jammer genoeg gestegen met 34 gevallen, dat brengt het totaal op 122 doden door COVID-19 in België.

  © Sciensano
  © Sciensano

  Tot 10.000 tests

  Ons land test nu zo’n 2.000 zieken per dag, maar zou dat willen optrekken tot 10.000. Ze zouden daarbij de hulp krijgen van laboratoria van biotechbedrijven en andere medische bedrijven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadde reeds aan om veel te testen. Het bleek voor landen zoals Singapore en Zuid-Korea een middel te zijn om het virus in te dijken. Zo blijven mensen die besmet zijn zeker thuis, terwijl nu ook mensen met erg lichte symptomen nu bijvoorbeeld nog naar de supermarkt of apotheek kunnen gaan door een gebrek aan zekerheid.

  In ons land zijn er 1.859 ziekenhuisbedden bezet door patiënten met het coronavirus. In de laatste weken zijn 410 personen reeds ontslagen uit het ziekenhuis. 59 nieuwe patiënten werden opgenomen op intensieve zorg, dat brengt het totaal op 381 bezette bedden op intensieve zorg.

  Situatie in buitenland

  In Nederland zijn er de afgelopen 24 uur 811 nieuwe besmettingen bijgekomen, dat is een stijging met 17%. Het totaal aantal besmettingen ligt op 5.560 bij onze noorderburen. Er zijn ook 63 nieuwe doden te betreuren, in totaal kwamen daar reeds 276 mensen om door het coronavirus.

  De situatie in Italië leek iets te verbeteren. Het aantal doden steeg maandag iets trager, er was een stijging met ‘slechts’ 601 doden, het laagste cijfer van de laatste dagen. Dinsdagavond steeg het dodental opnieuw naar 743 nieuwe doden in de laatste 24 uur. In totaal zijn 69.176 mensen besmet met het coronavirus in Italië. Dat zijn er 5.249 meer dan een dag eerder.

  Ook Spanje heeft zwaar te lijden onder de pandemie. Zo zijn daar in totaal reeds 2.800 doden te betreuren. 39.675 personen zijn daar besmet met het longvirus. Op sociale media duiken beelden op van dramatische situaties in de Madrileense ziekenhuizen, waarbij patiënten zelfs in de gangen liggen door plaatsgebrek.

  Een man met mondmasker aan de Eiffeltoren

  In Frankrijk werden dan weer nieuwe maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo mogen Fransen hun huis per dag slechts één uur verlaten en mogen ze slechts sporten op maximaal één km van hun woonplaats. In Frankrijk zijn er 1.100 doden door het coronavirus.

  Ook Duitsland verscherpt zijn maatregelen, daar is er nu ook een contactverbod ingesteld. Zo mogen er in principe niet meer dan 2 mensen bij elkaar lopen, buiten gezinnen en huishoudens. Volgens de laatste cijfers zijn in Duitsland 30.081 personen besmet en 130 doden te betreuren.

  De VS wordt ook erg hard getroffen door het coronavirus. Daar zijn 42.752 mensen besmet en vielen er 516 doden door het coronavirus. Een heleboel staten hebben uitgaansbeperkingen uitgevaardigd, zo moeten mensen in de staat New York thuisblijven. De Verenigde Staten is op dit moment het derde hardst getroffen door het coronavirus, daarna volgen Spanje (39.675) en Duitsland (30.150). China en Italië tellen het meeste aantal besmettingen, al lijkt de situatie in China onder controle.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer