More

  Persconferentie Nationale Veiligheidsraad: Wanneer openen de scholen? Wanneer openen de winkels?

  Advertentie

  -

  In het Brusselse Egmontpaleis heeft de Nationale Veiligheidsraad vrijdagnamiddag vergaderd om de versoepeling van de corona-maatregelen en de exit-strategie van ons land te bespreken. Daarin werd beslist dat de scholen de deuren zullen openen vanaf 18 mei, winkels openen de deuren vanaf 11 mei.

  KORTE SAMENVATTING:

  • Bedrijven mogen de deuren openen vanaf 4 mei, telewerken blijft wel de norm
  • Vanaf 4 mei mag je met twee personen sporten
  • Alle winkels openen vanaf 11 mei
  • Scholen openen vanaf maandag 18 mei, proefdraaien kan vanaf vrijdag 15 mei
  • Mondmaskers verplicht in het onderwijs (leerlingen en personeel) en bij iedereen die het openbaar vervoer gebruikt (ouder dan 12 jaar). Ook op het werk indien niet aan de social distancing kan voldaan worden

  Fase 1a (vanaf 4 mei)

  De exit-strategie is opgesplitst in verschillende fases, die zal afhangen van de evolutie van de epidemie. Het is daarom mogelijk dat bepaalde maatregelen na verloop van tijd opnieuw teruggeschroefd zullen worden.

  De industrie en de B2B-diensten kunnen vanaf 4 mei openen, hetzij met respect voor de social distancing-maatregelen. De winkels blijven gesloten, ter uitzondering zullen de stoffen- en fournituren-winkels de deuren wel kunnen openen. Sporten zal vanaf 4 mei toegelaten zijn met maximaal 2 personen (tennis, kajak, …), in tegenstelling tot één persoon op dit moment. Het ontvangen van vrienden of anderen bij je thuis is niet toegelaten.

  Fase 1b (vanaf 11 mei)

  Vanaf 11 mei kunnen alle winkels opnieuw de deuren openen, hetzij onder strikte voorwaarden. Die zullen later deze week bepaald worden

  Fase 2 (vanaf 18 mei)

  De kappers zullen vanaf 18 mei de deuren kunnen openen, dat zal op afspraak zijn. De voorwaarden worden later bekendgemaakt. De horeca blijft gesloten, de heropening van musea wordt overwogen, hetzij onder voorwaarden. De mogelijkheid van privé-bijeenkomsten thuis worden bestudeerd voor de tweede fase, daar is nog geen uitsluitsel over.

  Fase 3 (vanaf 8 juni)

  Verschillende zaken moet nog bestudeerd worden voor de derde fase. Zo zal de horeca ten vroegste de deuren openen vanaf 8 juni. In eerste instantie zullen de restaurants openen en later nog de cafés en bars.

  De beslissing omtrent kampen van jeugdbewegingen en zomerstages zal tegen eind mei vallen. Ook de beslissingen rond meerdaagse reizen (binnen en buiten België), toeristische attracties (dierentuinen, pretparken, …) en kleinschalige evenementen (uitgezonderd massa-evenementen zoals festivals) worden later bekendgemaakt.

  Onderwijs

  Op vlak van onderwijs werd beslist om de scholen de deuren te laten openen vanaf 18 mei. Scholen kunnen op 15 mei reeds proefdraaien. Zo kan het weekend daartussen ingezet worden om eventuele problemen op te lossen. Kleuterscholen blijven zeker gesloten tot eind mei. Op vlak van lager en middelbaar onderwijs kunnen maar telkens drie leerjaren heropgestart worden. Les zal gegeven worden in kleinere groepen

  Voorrang zal gegeven worden aan de afstudeerjaren, de eerste twee leerjaren (in de lagere scholen) en de praktijkgerichte opleidingen. Er zal tevens opvang voorzien worden voor kinderen van ouders die werken in niet-essentiële sectoren.

  Ook in het onderwijs zal het dragen van mondmaskers (of een andere mond-neusbedekking) verplicht zijn voor alle kinderen ouder dan 12 jaar. Ook de personeelsleden moeten de hele dag door een mondmasker dragen. Ook water, zeep en handengel moeten ter beschikking staan van de leerlingen en personeel. Het ontsmetten van de handen zal ook moeten gebeuren bij het toetreden van de lokalen (bijvoorbeeld na de speeltijd). Na elke schooldag en na elke wissel van een groep leerlingen moeten de klassen ontsmet worden.

  Er moet tevens een specifieke ruimte worden voorzien voor zieke leerlingen, dat moet uitgerust zijn met een digitale thermometer die op afstand kan werken, handschoenen en mondmaskers voor de persoon die de leerling begeleidt in afwachting van de komst van de ouders.

  Bekijk de persconferentie via hieronder.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer