Dieter Coppens en ‘Down the road’ Kevin opnieuw op pad voor ‘De warmste week’ in nieuwe ‘Down the snow’

© één

© één

Dieter Coppens en Kevin, uit het eerste seizoen van ‘Down the road’, gaan binnenkort opnieuw een grote uitdaging aan: in een nieuwe ‘Down the snow’ liften ze speciaal voor ‘De Warmste Week’ van Rusland naar België om zo geld in te zamelen voor het goede doel GimmeShelter, een vzw die zich inzet voor daklozen in Vlaanderen. Het avontuur van Dieter en Kevin is te volgen via de website en de sociale media-kanalen van Eén.

Vorig jaar beleefden Dieter en Kevin tijdens ‘De Warmste Week’ een ongelofelijk avontuur toen ze van Finland naar Wachtebeke reisden. Enkele weken geleden klopte Kevin aan bij Dieter met de vraag of ze dit jaar opnieuw iets konden doen voor het goede doel. Maar dit jaar voor de daklozen. Kevin vertelt: “Toen ik met Dieter naar het optreden van Bazart ging in Brussel, zag ik veel daklozen met kindjes. Dan brak mijn hart. Dan krijg ik onmiddellijk tranen. Toen heb ik een klik in mijn hoofd gemaakt: ik ga hen helpen. Ik moet hen een warm dak geven.”

Van Rusland naar België: 3000 km liften voor goede doel

Daarom trekken ze er dit jaar weer op uit, van Rusland naar België, en liften ze meer dan 3.000 kilometer voor het goede doel. Dieter en Kevin beginnen op woensdag 18 december op het Rode Plein in Moskou aan hun liftavontuur. Het wordt een reis waarbij ze op zoek gaan naar vervoer, onderdak en warmte. Want net als vorig jaar zijn ze volledig aangewezen op de warmte van de mensen die ze onderweg tegenkomen. Het doel is om voor Kerstmis aan te komen in Kortrijk, en dankzij de actie geld in te zamelen voor het goede doel.

Dieter Coppens: “Na ons ongelofelijk avontuur vorig jaar had ik eigenlijk niet echt plannen om nog eens op pad te gaan. Tot Kevin zelf kwam aankloppen met het idee om iets voor de daklozen te doen. Toen dacht ik: dit moeten we doen! Ik schrik van het feit dat dakloos worden iedereen kan overkomen. Het moet maar even tegenzitten en je leven ziet er plots helemaal anders uit.”

© VRT

Steun Dieter en Kevin en maak ‘De Warmste Week’ echt de warmste

Dieter en Kevin hopen dat Vlaanderen samen met hen van de week voor kerst echt de warmste week van het jaar maakt. Kijkers kunnen Dieter en Kevin steunen door Down The Snow te sms’en naar 4342 of een steunkaart te kopen via een.be. Dieter en Kevin liften dit jaar voor GimmeShelter, een vzw die zich inzet voor daklozen in Vlaanderen. Want in een warme samenleving hoort niemand op straat te slapen – maar toch is dat exact wat duizenden mensen in Vlaanderen moeten doen.

“MAAR vaak heel wat minder zichtbaar is de miserie in ons eigen land.”

Ron Maes, initiatiefnemer van GimmeShelter: “We komen via televisie en het nieuws veel in aanraking met rampspoed in het buitenland. Maar vaak heel wat minder zichtbaar is de miserie in ons eigen land. Denk daarbij aan de vele duizenden daklozen die een mensonwaardig bestaan leiden.  In een land als België zijn er gelukkig initiatieven vanuit de overheid. Met GimmeShelter ondersteunen wij deze initiatieven op verschillende vlakken. Langs de ene kant zetten we in op dringende noden op korte termijn, maar langs de andere kant is het onze missie en ambitie om  daklozen structureel te helpen om hun situatie om te buigen naar een nieuw begin als volwaardige deelnemer aan onze maatschappij.”

© VRT

Onze vzw wil bruggen bouwen tussen organisaties en de Vlaming, hen dichter bij elkaar brengen. Daarnaast willen we het verschil maken in de kleine dingen die belangrijk zijn in een menswaardig bestaan. We zetten in op hulp rechtstreeks naar de daklozen toe, onder andere door hen van warme, waterdichte kleding, thermisch ondergoed, handschoenen en degelijke schoenen te voorzien in de winter. Ook ondersteunen we andere daklozeninitiatieven en -shelters. Zo installeerden we een industriële keuken bij daklozenshelter Victor4 zodat de vrijwilligers lekker kunnen koken voor de daklozen. Het klinkt banaal, maar zonder degelijke keuken kan je niet koken voor 200 mensen. We werken ook aan een buddy-systeem voor daklozen, waarbij we elke dakloze in contact willen brengen met een buddy, in het ‘normale’ leven die zich over de daklozen bekommert. We zijn dan ook enorm blij dat we dit jaar de steun van ‘Down the snow’ krijgen. Het succes van De warmste week toont dat er heel veel warmte onder de Vlamingen is, meer en meer vrijwilligers en schenkers. De ondersteuning van ‘Down the snow’ zal ons helpen om nog veel meer te doen, in heel Vlaanderen, zowel in ondersteuning van andere initiatieven als rechtstreeks naar daklozen toe.

Dieter en Kevin gingen zelf een kijkje nemen in daklozenshelter Victor4, dat steun krijgt van GimmeShelter. De video van hun bezoek is hieronder te bekijken.

Het volledige reisverslag is op op 31 december te zien op Eén en al vanaf 24 december online te vinden bij Eén op VRT NU.

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in