More

  Deze strengere maatregelen werden genomen door de Nationale Veiligheidsraad tegen COVID19

  Advertentie

  -

  Dinsdagavond zat de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen om versterkte maatregelen te bespreken in de strijd tegen het coronavirus. Zo dient vanaf nu contact met de buitenwereld maximaal beperkt te worden.

  Afgelopen week kondigde de overheid drastische maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Zo dienden bijvoorbeeld café’s en restaurants de deuren te sluiten. Nu worden deze maatregelen versterkt, in de hoop de besmettingscurve te doen afvlakken. De maatregelen benadrukken vooral de ernst van de situatie en dienen ertoe om een meer striktere naleving bij de bevolking te bekomen. Zo is het bijvoorbeeld niet de bedoeling om vrienden uit te nodigen of niet-essentiële contacten te hebben.

  Maximaal thuis blijven

  Zo dienen burgers maximaal thuis te blijven en dient contact met de buitenwereld vermeden te worden. Er zijn hierop enkele uitzonderingen zoals: werk, essentiële verplaatsingen (voeding, apotheek, benzinestation). Andere verplaatsingen dienen vermeden te worden. Een frisse neus halen blijft mogelijk, hetzij het liefst in eigen tuin. Sporten buitenshuis in gezelschap van een familielid of vriend(in) is nog steeds toegelaten, al dienen de regels m.b.t. ‘social distancing’ strikt nageleefd te worden.

  Er dient maximaal gebruik gemaakt te worden van telewerken. De bedrijven die niet aan thuiswerk kunnen doen, kunnen open blijven, hetzij indien ze de regels voor ‘social distancing’ volgen. Er zal strikt op de naleving toegekeken worden. Niet-naleving zal tot hoge boetes leiden, aldus de premier. Sectoren die een essentiële dienst verrichten zijn een uitzonderingscategorie.

  Niet-essentiële winkels gesloten

  Alle niet-essentiële winkels sluiten de deuren, zo blijven enkel (dieren)voedingswinkels, apotheken en krantenwinkels open. Supermarkten dienen de toegang te beperken tot één persoon per tien vierkante meter. Een supermarktbezoek mag niet langer duren dan 30 minuten om wachttijden te vermijden. Nachtwinkels dienen de deuren te sluiten om 22 uur. Openbare markten worden nu ook gesloten, dat was voordien niet het geval. Enkel voedingskramen die essentieel zijn voor een bepaald gebied mogen openblijven. Een kapsalon mag slechts één klant per keer toelaten.

  Verder werd benadrukt dat ook het openbaar vervoer deze regels strikt zal naleven. Zo is dient een afstand van 1,5 meter tussen de reizigers gerespecteerd te worden. Eerder werd al opgeroepen om enkel de strikt noodzakelijke verplaatsingen met het openbaar vervoer te doen.

  Premier Wilmès benadrukt dat we zorg moeten dragen om de (mentale) gezondheid van familieleden, wat tegenwoordig op afstand dient te gebeuren. Het gaat slechts om een tijdelijke fysieke afstand. “Social distancing is niet gelijk aan sociale afkoppeling”, aldus de premier. ” De maatregelen gaan vanaf woensdagmiddag in en gelden tot en met 5 april.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer