Vanavond is de avonturier van de VRT, Tom Waes, weer helemaal terug met een gloednieuw programma. Deze keer speelt de presentator niet de hoofdrol, maar wel vijftien ijzersterke mannen én vrouwen in ‘Kamp Waes’ (ontdek de deelnemers via hier).
Herinner u begin dit jaar ging presentator Tom Waes op zoek naar kandidaten die zich fysiek en mentaal tot het uiterste laten drijven. Kortweg straffe mannen en vrouwen die wouden deelnemen aan ‘Kamp Waes’. Uit meer dan 5.000 inschrijvingen selecteerde de productie vijftien kandidaten die een week lang wouden proeven van de opleiding tot Special Forces-operator.
Stijn & Fly
In ‘Kamp Waes’ is Tom geen deelnemer, maar vooral een steun en toeverlaat voor ‘zijn’ kandidaten, maar hij grijpt tegelijkertijd ook de kans om de Belgische Special Forces zo goed mogelijk te leren kennen. Een unieke kans voor een televisieprogramma. De deal: Tom Waes leverde de kandidaten, de Special Forces leverden de rest. De Special Forces vormen een discrete eenheid die in alle soorten militaire operaties ingezet kunnen worden. Hun opleiding staat bekend als een van de zwaarste beproevingen die er bestaan.
De identiteit van de leden van de Special Forces is geheim. Toch zie je vanavond twee Special forces-operatoren herkenbaar in beeld. De 51-jarige Fly is een van de meest ervaren leden van de Belgische Special Forces eenheid. De 20 jaar jongere collega Stijn is bijna 9 jaar actief als operator en stopte in september als lid van de Special Forces. Samen begeleiden Fly en Stijn de kandidaten tijdens ‘Kamp Waes’ zo goed mogelijk.
6 maanden in één week tijd
In ‘Kamp Waes’ werd een opleiding tot Special Forces die normaal gesproken zes maanden duurt tot één week gecomprimeerd. De opleiding en het programma bestaat net zoals de echte opleiding uit drie delen: een fysiek/navigatie deel, een cognitief deel met allerhande opdrachten en een tactisch gedeelte met Special Forces-opdrachten. De kandidaten ondergingen een belasting die zich ergens in de vierde maand van de opleiding zou bevinden. “We vonden de tijd rijp om gewone burgers en bij uitbreiding heel Vlaanderen een inkijk te geven in onze manier van werken en selecteren,” aldus de Special Forces.
Zo zullen de kandidaten in de eerste aflevering een ‘Bergham Run’ uitvoeren. Dat is een looptocht van 8 km die ze in 50 minuten moeten afleggen. Niet zo moeilijk denkt u? Wel wanneer de kandidaten een rugzak van 20 km meekrijgen en het parcours – op zijn minst – heuvelachtig te noemen is. Niet alle deelnemers weten daardoor de eindmeet binnen de opgegeven tijd te halen. Diezelfde dag volgde nog een krachtproef en een oriëntatieloop, die niet voor iedereen even simpel bleek.
Weinig slaap, weinig eten
Niet enkel de fysieke proeven eisten het maximale van de kandidaten, maar vooral de combinatie van weinig slaap (gedurende de acht dagen kregen de kandidaten slechts een handvol uren slaap), een caloriedeficiet (zo kregen de kandidaten slechts 3000 calorieën per dag ter beschikking, terwijl ze er 5000 nodig hadden) en de mentale stress door nooit te weten wat er hen te wachten stond.
Ook voor Defensie was dit een spannend project, uit hun comfortzone: “Ook voor ons was dit daarom een spannend project. Want niemand van ons kon op voorhand inschatten hoe gewone Vlamingen, zonder militaire ervaring, zouden reageren op enkele van onze testen en selectieprocedures.”
10.000 vacatures
Wat voor Tom Waes vooral een sterk nieuw programma is, is voor Defensie vooral een goede promocampagne. Zo heeft het Belgische leger voor 2020 in totaal 2035 vacatures en hopen ze door ‘Kamp Waes’ vooral meer zichtbaarheid te krijgen. “Defensie is nog te weinig bekend, zeker bij de jonge doelgroepen. defensie staat te ver van de jeugd omdat de prioritaire opdrachten overwegend in het buitenland worden gevoerd”, zo klinkt het. De komende vijf jaar rekruteert Defensie 10.000 nieuwe medewerkers.
Defensie zoekt niet enkel kandidaten voor gevechtsfuncties, maar ook technische profielen of afgestudeerden met master-, of bachelordiploma’s. Kriebelt het na het bekijken van de aflevering om zelf Special Forces-operator te worden? Het is niet mogelijk om daarvoor rechtstreeks te solliciteren, je moet daarvoor reeds militair zijn. De beste voorbereiding blijkt de opleiding tot paracommando, daarvan rekruteert Defensie er volgend jaar 200.