More

  Beeld: Nathalie Nizette

  De sets van CHARLOTTE ADIGÉRY & BOLIS POPUL en STIKSTOF: ‘Couleur Café vous êtes chaud?’

  -

  Op de laatste festivaldag van Couleur Café werd de Red Stage afgebroken door verschillende toptalenten: wij zagen er twee van. Charlotte Adigéry & Bolis Popul waren eerst aan de beurt, gevolgd door de hiphoppoëten van Stikstof. Eén ding is zeker: NXTPOP kwam en zag dat het meer dan goed was.

  Dat Couleur Café veel meer dan gewoon een muziekfestival is, zal iedere festivalganger kunnen beamen. Deze editie telde meer dan 70.000 bezoekers: al wie er niet bij was, heeft iets gemist. Bij het binnenkomen van het Ossegempark stoot je op verschillende eetkraampjes, waarbij tientallen landen worden gerepresenteerd, en iets verderop kom je markten tegen waar je lokaal gemaakte juwelen en kleren kan kopen. Het festival houdt zich niet aan één, of aan twee, of aan drie genres: de mix van verschillende muziekstijlen maakt het festival eigen.  

  Lachtherapie

  Op weg naar de hoofdpodia begonnen onze dansbenen te kriebelen: eerst nog een stevige dj set meepikken, om ons dan snel naar de Red Stage te reppen. Men zegt wel eens dat je voor de hand liggende zaken niet meer moet benoemen, maar beste lezer, sta ons toe om dat toch even te doen: Charlotte Adigéry & Bolis Popul hebben bakken talent en een set van het duo bijwonen is getransporteerd worden naar een andere dimensie, waar je niet anders kan dan je overgeven aan de muziek.

   ‘1,618’, een nummer afkomstig van Adigéry’s 2017 EP, werd vroeg in de set ingezet. Adigéry had het publiek meteen mee, ondersteund door de fantastische elektronische klanken van Pupul. “This one’s for Tom Van Grieken” klonk het voor “Blenda” werd ingezet: met zijn allen een dikke fuck you naar die man gooien, het voelde bevrijdend aan. “It Hit Me”, een nummer dat het verhaal vertelt van een jong meisje dat voor het eerst seksuele intimidatie meemaakt, liet een grote indruk achter op de aanwezige festivalgangers. Later passeerde ook het poëtische “Ich Mwen” de revue. Als er naar het einde van de set nog mensen stil stonden, dan bracht ‘HA HA’ daar verandering in. Met zijn allen lachen en dansen. Een dame naast ons merkte op dat het werkte: “Net zoals lachtherapie!”  

  Familie boven alles

  “Oh, ze spelen vroeger!” klonk het enthousiast naast ons. Die ‘ze’, dat waren de mannen van Stikstof. De groep, die Brussel ademen en leven, bestaat uit Zwangere Guy, Jazz Brak, Astrofisiks en Dj Vega. Hun eerste Couleur show, in 2015, was legendarisch en na afloop van deze set wisten we het zeker: ook deze keer is legendarisch het juiste woord. Een nummer als “ALL CAPS” werd vroeg gespeeld in de set: en of het publiek meteen mee was.

  Familie Boven Alles waren misschien wel de belangrijkste drie woorden van de avond: Zwangere Guy zorgde ervoor dat het publiek deze boodschap niet snel zou vergeten. “BXL represent ton quartier!” en of Brussel vertegenwoordigd werd in ‘MOERAS’. Het toegewijde publiek schreeuwde alle wijknamen mee. “Mijn teksten zijn fragiel, net als een set van porselein”, een lyric uit ‘BROOS’ vat het goed samen: er wordt pure poëzie gebracht.

  ‘Wie is Guy’, het ZG-album uit 2019, kreeg ook aandacht: ‘Wie is Guy’ en ‘Beter Leven’ deden het terrein daveren. Naar het einde van de set toe werd ‘ROMMEL’ gebracht, met lyrics die werkelijk door iedereen werden meegezongen. Stikstof, here to stay. En we zijn er zeker van: voor altijd.

  Aan alle afwezigen bij deze twee sets: jullie hadden groot ongelijk, dus kom volgend jaar ook maar af.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie