More

  RECENSIE | De Jeugd Van Tegenwoordig @Ancienne Belgique, AB: Jeugdiger dan ooit (★★★★)

  -

  Na vijf jaar radiostilte kwam De Jeugd Van Tegenwoordig in 2023 met een nieuw album.  Zondagavond stelden ze Moderne manieren voor in de AB. De deuren gingen open om 18u en het publiek werd meteen stevig opgewarmd door special guests Kleine Crack & Slagter. Omstreeks 20u30 was het zover en verscheen De Jeugd ten tonele, klaar om het Belgische publiek weer in hun armen te sluiten en jeugdiger dan ooit. 

  Hoewel de Jeugd Van Tegenwoordig toch al enige jaren op de teller heeft staan, zou je dat niet zeggen wanneer je hen op het podium bezig ziet. Vanaf de eerste seconde van ‘Ze Is Pas Net Begonnen’ was duidelijk dat zowel de Jeugd als het publiek strak stond. Het sneeuwde in Brussel, maar dat mocht niet baten. De dresscode was duidelijk: zonnebril aan én gaan. Een kort intermezzo van producer Bas Bron halverwege de show maakte zowaar tijd voor een heuse kledingwissel. Van echte diva’s gesproken. 

  Al bij het derde nummer stond de hele AB te springen, inclusief de fans op de balkons. En daar bleef het niet bij. Moshpits en crowdsurfen, De Jeugd is er niet vies van, dat is een feit. Meerdere keren zagen we Vieze Fur en Faberyayo letterlijk door het publiek op handen gedragen worden. 

  Er werd zo’n anderhalf uur lang heel wat afgedanst. De eerste rijen hadden geluk want wie nood had aan een douche, kon rekenen op Willie Wartaal die van tijd tot tijd een flesje water in het publiek lanceerde.

  Moderne manieren is een plaat met nummers die ontzettend dansbaar zijn. Dezelfde scherpe teksten met een stevige dosis humor, zoals we gewend zijn van De Jeugd, afgewerkt met een funky beat. ‘Dat mag niet’ en ‘Glijpanter’ lieten ons de heupen losgooien.

  Natuurlijk kon je voelen dat het publiek zat te wachten op de grote hits. Het dak ging er dan ook helemaal af bij ‘Watskeburt’ en ‘Sterrenstof’. Een golf van nostalgie vulde de zaal. Ook het spellen was de AB nog niet verleerd, ‘Manon’ werd luidkeels meegescandeerd. Slechts één domper op de feestvreugde was er voor degenen die ter voorbereiding flink hun Spaans op Duolingo hadden geoefend: ‘Let’s get Spanish’, die andere oorwurm, stond zondagavond niet op de setlist. 

  De show ging eruit met een knal. Hoewel ‘Gemist’ verre van emotioneel klinkt, was het duidelijk dat De Jeugd het Belgische publiek de voorbije jaren had gemist, en dat was wederzijds. Wij willen meer van dit.

  Op 28 mei wordt de ‘Moderne Manieren’ tour afgesloten in Het Depot in Leuven. Deze show is (helaas) al uitverkocht, maar dat geeft genoeg tijd voor een goede voorbereiding op de festivalzomer, denken wij zo. Het is dan ook vol spanning afwachten tot we De Jeugd Van Tegenwoordig zien verschijnen op één van de Belgische festivalaffiches.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie