More

  DE CIJFERS. “Tegen het einde van de week 10.000 besmettingen per dag”

  Advertentie
  Advertentie

  -

  Het virus blijft verder in kracht toenemen. Nadat afgelopen week maandag en dinsdag recordcijfers van ruim 5.000 bevestigde besmettingen werden genoteerd, is het cijfer van afgelopen woensdag nog alarmerender. Op 7 oktober hebben 6.505 mensen positief getest op COVID-19. Het cijfer voor 8 oktober staat momenteel op 5.661 bevestigde besmettingen.

  “Als deze toename aanhoudt, zullen we tegen het einde van de week dagen met 10.000 besmettingen optekenen”, zei viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Crisiscentrum. Het zevendaagse gemiddelde is ondertussen gestegen naar 4.154 bevestigde besmettingen per dag, dat is een stijging met 89% in vergelijking met de week ervoor. Afgelopen woensdag werd een record genoteerd met 6.505 nieuwe bevestigde besmettingen op één dag. De cijfers verdubbelen momenteel elke 8 dagen. De toename situeerde zich de voorbije weken voornamelijk in Wallonië, maar ook de provincie Limburg en de stad Antwerpen krijgen op dit moment fors meer besmettingen.

  Voor de periode van 2 oktober tot 8 oktober werden 268.322 tests afgenomen. 10,4% bleek daarvan positief. In Brussel is dat zelfs 18%, Luik 16,3% en Henegouwen 13,4%. In Vlaanderen:  Vlaams-Brabant (9,5%), Antwerpen (7,6%), Oost-Vlaanderen (5,3%), Limburg (5,2%), West-Vlaanderen (4,9%).

  Ziekenhuisopnames

  Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt verder toe. Op zondag waren 1.329 bedden bezet (866; een week eerder) door COVID-patiënten, daarvan liggen 243 mensen op intensieve zorgen (186; een week eerder). Dat is 13% van de theoretische maximumcapaciteit. “Voor vele ziekenhuizen in Brussel, Antwerpen en Luik wordt momenteel reeds tussen 15% en 50% van de maximale capaciteit gebruikt”, legde Van Gucht uit. De ziekenhuisopnames verdubbelen elke 10 dagen. 

  Volgens de meest recente prognoses zouden we aan deze trend tegen eind oktober 500 patiënten verwachten op intensieve zorgen. In de loop van november zouden de cijfers verder kunnen doorstijgen naar 1.000 bezette ICU-bedden. De maximumcapaciteit – rekening houdend met het sluiten van de reguliere ziekenhuiszorg – ligt op 2.000 ICU-bedden in de hoogste alarmfase.

  Interactieve kaart

  Bekijk het aantal bevestigde besmettingen in jouw stad of gemeente via onze interactieve kaart. Het gaat om de absolute cijfers. Onze kaart bevat voortaan de cijfers van de afgelopen 14 dagen. Je kan er ook de besmettingscijfers van de afgelopen 24 uur en 7 dagen terugvinden door op je gemeente te klikken. Uitgebreide gegevens kan je terugvinden via het dashboard van Sciensano.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie