More

  Dit zijn de tien beste true-crime documentaires op Netflix in 2023

  -

  Advertentie
  Advertentie

  True-crime zit in de lift, het genre waar echte waargebeurde misdaad besproken wordt aan de hand van feiten is de laatste jaren enorm populair. Dit is ook streamingsdienst Netflix niet ontgaan, zij produceerden de laatste jaren enorm boeiende verhalen over waargebeurde misdaad, wij sommen de beste even voor je op.

  Dig Deeper: The disappearance of Birgit Meier

  In 1989 verdwijnt de Duitse vrouw Birgit Meier uit haar huis in Lüneburg, een stadje ten zuiden van Hamburg. Haar broer, niet toevallig politiecommissaris Wolfgang Sielaff zoekt na zijn pensioen uit wat er precies met zijn zus gebeurd is. In deze vierdelige reeks krijg je antwoord op de vragen hoe, wat en waarom.

  Girl in the picture

  Het jonge meisje Sharon Marshall werd ontvoerd door voortvluchtige Franklin Delano Floyd, die hij daarna beschouwd als zijn dochter. Sharon wordt daaropvolgend jaren misbruikt door de man en wordt zelf verplicht met hem te trouwen. Maar is het meisje wel wie ze zegt dat ze is?

  Abducted in plain sight

  Het onwaarschijnlijke verhaal van het kleine meisje Jan Broberg levert een boeiende en tegelijk schokkende documentaire op. In 1974 wordt zij ontvoerd in haar thuisplaats in de staat Idaho door een vertrouwde buurman en goede vriend van de familie, Robert Berchtold. En die ontvoering is lang niet de eerste.

  Murdaugh Murders: a southern scandal

  Deze driedelige reeks brengt moord, corruptie en macht naar buiten van de familie Murdaugh uit South-Carolina (Verenigde Staten). Zij waren één van de machtigste en invloedrijkste families uit het zuiden van Amerika, tot het jaar 2019, wanneer de 19-jarige Mallory Beach sterft in een bootongeluk. Paul Murdaugh was de vriend en bestuurder van de boot tijdens het ongeluk. De combinatie van privilege, familieproblemen en dubbelzijdige persoonlijkheid, in de hand geholpen door alcohol, schetsen het beeld van een leven dat leidde tot de dood van Mallory.

  Vatican Girl: The disappearance of Emanuela Orlandi

  Emanuela Orlandi, het toen 15-jarige meisje, werd voor het laatst gezien op 22 juni 1983 toen ze van de muziekles naar huis wandelde. Het speciale aan deze case is dat het zich afspeelt in Vaticaanstad, een kleine staat die omringd wordt door de grote stad Rome. Sinds de verdwijning zijn al allerhande theorieën besproken over wat er met Emanuela gebeurd zou kunnen zijn zoals; afpersing, maffia, corruptie en pedofilie. In de documentaire worden allerhande theorieën besproken en komt ook de familie van Emanuela aan het woord.

  American Murder: The family next door

  Aan de hand van echte beelden wordt de verdwijning en moord op Shanann Watts en haar kinderen verteld. Door social media posts van met name Shanann en haar Facebook-berichten, nieuwsberichten, telefoon-gesprekken, camera’s tijdens verhoren en de bodycams van agenten krijg je een unieke blik van de gruwelijke daden die zich hebben afgespeeld binnen het gezin Watts.

  Crime scene: the Texas Killing Fields

  Tim Miller’s dochter Laura werd in 1984 ontvoerd en van het leven beroofd. De politie slaagde er niet in het raadsel van Laura Millers dood op te lossen,  maar zij was lang niet de enige. De jaren ervoor én erna werden meerdere meisjes en jonge vrouwen op vergelijkbare wijze om het leven gebracht, allemaal nabij de I-45 tussen Houston en Galveston. Wie zijn de slachtoffers en wie is de dader?

  Sophie: A Murder in West Cork

  In 1996 werd het lichaam van Sophie Toscan du Plantier gevonden op het landweggetje dat naar haar vakantiehuis leidt in Schull, een kustplaatsje in het Ierse West Cork. Ze is zwaar toegetakeld, en naast haar wordt een met bloed besmeurde steen gevonden. Het onopgeloste mysterie is bijzonder omdat het plaats vindt in een zeer onbereikbaar en afgelegen gebied. Er is al jaren 1 hoofdverdachte, en ook hij komt in de documentaire aan het woord.

  MH370: The Plane That Disappeared

  8 maart 2014. Vlucht MH370 stijgt op van Kuala Lumpur met 239 passagiers aan boord. Eindbestemming? Peking. Alleen komt het vliegtuig daar nooit aan. 40 minuten na vertrek werd het contact verbroken en verdween het toestel van de radar. Het werd een wereldwijde zoektocht naar het toestel, die echter onbeantwoord bleef. In deze documentaire reconstrueren ze de ramp, aan de hand van mogelijke verklaringen Je ziet interviews met familieleden, wetenschappers, journalisten en de gewone mensen over de hele wereld die nog altijd op zoek zijn naar antwoorden.

  Unsolved Mysteries

  Deze Netflix-serie met ondertussen 3 seizoenen, bekijkt per aflevering een zaak die tot op de dag van vandaag nog niet opgelost is. Aan de hand van het reconstrueren van het verhaal hoopt de serie nog tips binnen te brengen die de zaak ooit zal oplossen. Van een verdwijning tot een moorzaak, naar zelf een melding over ufo’s. Een echte must als je van true-crime houdt dus.

  Lees Meer

  Advertentie