De 10 Beste Indierockalbums van 2019 volgens muziekredactrice Jana Valcke

Het einde van het jaar is alweer in zicht. 2019 bracht ons heel wat moois, dus werd het tijd om de eindejaarslijstjes van onder het stof te halen. Onze redactrice muziek wierp een blik op wat haar muzikaal hart het meest kon bekoren in 2019!

10. Foals – Everything Not Saved Will Be Lost (part I)

Het was alweer vier jaar geleden dat we nog iets van de Britse heren van Foals hadden gehoord. Fans waren in hun nopjes want de vier Britten kwamen in 2019 met een dubbelalbum op de proppen. On The Luna, Exits en White Onions verzekerden Everything Not Saved Will Be Lost (pt. I) van een plekje in deze lijst.

9. Editors – Black Gold

Afgelopen jaar kon het Best of Editors-album met elektronische invloeden ons inpakken met heerlijke hits. Toegegeven, het was eerst even schrikken toen de Britten Frankenstein en Black Gold op ons afstuurden. Verfrissend werk in combinatie met onder meer een akoestische versie van Smokers Outside The Hospital Doors: Smith en co stellen niet teleur.

8. White Lies – Five

We kregen ook nieuw werk van de Britse rockers van White Lies. Op hun album ‘Five’ staan heel wat sterke songs. Time To Give duurt maar liefst zeven minuten en slaagt er toch in niet te vervelen. Ook single Tokyo blijft – je bent verwittigd – de hele dag door je hoofd spoken.   

7. Foals – Everything Not Saved Will Be Lost (part II)

Een tweede keer Foals in de lijst? We kunnen het niet laten. Ook part II van Foals’ dubbelalbum kon ons bekoren en verdient een eervolle vernoeming in dit eindejaarslijstje. Met The Runner scoorde Foals een dansbare indiehit en voor Black Bull haalden de Britten hun vuilste gitaren en stem boven. Meer van dat, heren!

 6. Pixies – Beneath the Eyrie

Dat 2019 muzikaal een topjaar was, hoeven we je vast niet te vertellen. Ook niemand minder dan Pixies konden eindelijk weer omverblazen met een topalbum. Beneath the Eyrie is zo’n plaat die je keer op keer volledig luistert en niet beu wordt. Met On Graveyard Hill bereiken Pixies weer de top. Tot op Werchter!

5. Sam Fender – Hypersonic Missiles

Een van dé rockrevelaties van het jaar kan niet ontbreken in deze eindejaarslijst. Sam Fender zette met zijn eerste album Hypersonic Missiles meteen de toon. De jonge Brit snijdt harde onderwerpen aan, ondersteund door zijn diepe stem en krachtige gitaarrifs. Talent om in het oog te houden!

4. Strand of Oaks – Eraserland

Strand of Oaks heeft al bewezen zijn plekje in de internationale rockscene meer dan waard te zijn. Met Eraserland zijn we zeker: instrumentaal sterk en Showalter’s engelenstem overtuigen ons keer op keer.

3. Balthazar – Fever

Bij het binnenkomen van de top drie is het tijd voor Belgisch talent. De Kortrijkenaren van Balthazar moesten hoge verwachtingen inlossen na de komst van Thin Walls in 2015. Wat ons betreft, brengt de band met Fever een minstens even sterk werk uit. Eén ding is zeker, we’re never gonna let you down again, Balthazar!

2. Bruce Springsteen – Western Stars

Dat The Boss inmiddels al de 70 heeft bereikt, doet niets af aan zijn prestaties. Deze keer trok Springsteen solo de studio in. Western Stars is een warm, doorleefd album met verterende lyrics. Momenteel werkt hij aan een nieuw album met zijn E street band. We reserveren alvast zijn plekje in de eindejaarslijst van 2020!

1. The National – I Am Easy To Find

Wat ons betreft, prijken de goden der indiehemel weer helemaal aan de top. Berninger en co wisten ook in 2019 een beklijvende indruk na te laten. Helemaal anders dan voordien, trok The National met topzangeressen zoals Sharon Van Etten de studio in en leverden ze dit fantastisch werk af. Matt, je hebt ons opnieuw he-le-maal ingepakt!

Volg voor meer

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in