More

  De 10 Beste Debuutalbums van 2019 volgens muziekredactrice Antje Van Schelvergem

  -

  Advertentie
  Advertentie

  Elk jaar bewijzen heel wat opkomende artiesten zich met de release van hun eerste langspeler. Deze debuutalbums uit 2019 maakten de grootste indruk op onze muziekredactrice Antje Van Schelvergem.

  10. Immunity – Clairo

  Een album dat in zijn geheel wat op de vlakte blijft, maar wel hypnotiserend werkt en geen moeite vergt van de luisteraar. Het is nu eenmaal de stijl van Clairo en die kan ons wel bekoren. Muziek die je helemaal tot rust brengt.

  9. Twenty Twenty – Djo

  Dit debuutalbum is wel degelijk uitgebracht in 2019 ook al blikt de titel al vooruit naar volgend jaar. Acteur Joe Keery, vooral bekend uit Stranger Things, bewijst overtuigend zijn kunnen als muzikant onder de artiestennaam Djo. Keery’s eigenzinnige nummers waarin zijn stem de enige constante is en psychedelische, elektronische toetsen op elk moment kunnen toeslaan, zijn zeker het ontdekken waard.

  8. Apollo XXI Steve Lacy

  De 21-jarige gitarist van The Internet haalt met zijn soloproject meteen een Grammy-nominatie binnen in de categorie ‘Best Urban Contemporary Album’. Uiteenlopende ritmes en vibes van verschillende nummers lopen vloeiend in elkaar over en maken de plaat een geheel.

  7. Your Colours Will Stain – Portland

  Samenklanken die je helemaal inpakken. Perfect als soundtrack tijdens een koude of regenachtige dag waarbij je gezellig kan achterover leunen in je zetel. De stemmen van Jente en Sarah brengen je meteen naar betere, dromerige bestemmingen. Genieten.

  6. YOUNG LOVING – Warhola

  Na veel van zijn liedjes eerst apart als single uitgebracht te hebben, verenigde Oliver Symons ze dit jaar tot een volwaardig album. Als luisteraar kan je moeilijk blijven stilzitten op de elektronische composities die aanstekelijk werken. De stemvervormingen met auto-tune zijn niet zo gebruikelijk, maar Symons bewijst nogmaals dat hij het gegeven perfect naar zijn hand weet te zetten.

  5. WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? – Billie Eilish

  Donker, donkerder, Billie Eilish. Zowel qua lyrics en begeleiding duikt het album van deze popprinses vaak de donkerste regionen in, maar hoe!? Lage bassen, heksenmelodietjes en lyrics die door je hoofd blijven spoken. Gelukkig zijn er ook de adembenemd mooie ballads en energieke intermezzo’s.

  4. ARE WE STILL DREAMING? – blackwave.

  Press start en voor je het weet ben je verslaafd aan de sound van dit Belgische hiphopduo. blackwave. blijft trouw aan de succesformule, waarmee we ze leerden kennen op hun EP Mic Check, en blijft boeien met elk nummer. Een album vol soulful en jazzy muzikaliteit waar wij nog lang van gaan dromen.

  3. Now, Not Yet – half•alive

  Verfrissend, dat zijn de nummers van half•alive. De band uit Californië is niet bang om te experimenteren en daardoor creëren ze unieke, vernieuwende popmuziek met een elektronisch en alternatief kantje. Ook hun videoclips met prachtige danschoreografieën moet je zeker eens checken.

  2. Nothing Happens – Wallows

  Deze plaat van Wallows, met Dylan Minnette bekend van Thirteen Reasons Why, sleept je als luisteraar helemaal mee. Het trio maakt liedjes met eighties vibes en heel wat gitaren. Recent brachten ze een versie uit van het album waar ze uitleg geven bij elk nummer over hoe het tot stand kwam en welk verhaal erachter schuilt. Een aanrader.

  1. Hypersonic Missiles – Sam Fender

  De revelatie van dit jaar, al zal het hier zeker niet stoppen, luistert naar de naam Sam Fender. Zijn debuut Hypersonic Missiles verzamelt liedjes met relevante en virtuose songteksten en aanstekelijke gitaar- en saxofoonmelodieën die blijven hangen. Zelf beschrijft Fender het als een selectiebox chocolaatjes van zijn muziek. Bij BBC Radio 1 is de plaat verkozen tot ‘Hottest Record of the year’. Benieuwd welke kanten van hem we in de toekomst nog gaan zien.

  Lees Meer

  Advertentie