More

  Cruciale SpaceX Starship testvlucht uitgesteld

  Advertentie

  -

  Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft de nieuwste testvlucht van een Starship Prototype uitgesteld. Het bedrijf ging de raket normaal gezien op vrijdag testen. Het is nog niet bekend waarom de testvlucht werd uitgesteld.

  SpaceX bereidt zich voor op een nieuwe testvlucht met Starship. Dat is het ruimtevaartuig  waarmee Elon Musk onder andere naar Mars en de maan wil. Het bedrijf heeft nog niet laten weten waarom de testvlucht is uitgesteld. De volgende lancering wordt op maandag verwacht. Dan zou het toestel naar een hoogte van 10 km vliegen om nadien te landen op de thuisbasis in Boca Chica, Texas.

  De vorige vier testvluchten eindigden allemaal in een gigantische explosie, maar volgens CEO Elon Musk was dit de bedoeling. ‘We verwachten dat het explodeert. Het zou eerlijk gezegd vreemd zijn, moest het niet exploderen’, zei Musk na een eerdere test. Wel zegt de CEO dat al dit vuurwerk een nut heeft. Zo wordt er met elke test cruciale data verzameld die het bedrijf vervolgens gebruikt om zijn Starship verder te ontwikkelen.

  SN15, zoals het nieuwste prototype heet, zou over tal van aangepaste onderdelen beschikken. Zo heeft SN15 onder andere een Starlink-antenne aan boord. Daarmee kan het signalen oppikken van het Starlink-systeem, een constellatie van mini-satellieten waarmee SpaceX wereldwijd internet wil aanbieden.

  Een revolutie in de ruimtevaart

  SpaceX hoopt om met de ontwikkeling van Starship een nieuw tijdperk voor de ruimtevaart aan te kondigen. Het revolutionaire ruimtevaartuig zal tot wel 100 mensen tegelijk de ruimte in kunnen sturen. Naast astronauten kan het voertuig ook vracht vervoeren en kan het mogelijk zelfs dienen als brandstoftanker voor andere ruimtevaartuigen. Ten slotte kan het voertuig, in tegenstelling tot klassieke raketten, landen en hergebruikt worden. 

  Door de herbruikbaarheid en de ruime vracht- en passagierscapaciteit van Starship belooft het bedrijf om de ruimtevaart een stuk goedkoper te maken. Elon Musk zei in 2019 zelfs dat hij de prijs per vlucht uiteindelijk wil herleiden tot 2 miljoen dollar. De huidige prijs voor een lancering met een raket van SpaceX is 57 miljoen, wat nog altijd een stuk goedkoper is dan de gemiddelde prijs van 152 miljoen die NASA hanteerde. Als Musks voorspellingen uitkomen, zal de prijs per vlucht uiteindelijk slechts 1,3 procent van de gemiddelde quotering van NASA bedragen.

  Nog een lange weg te gaan

  Voordat het enorm ambitieuze project van de grond komt zullen er nog een groot aantal prototypes opgeofferd moeten worden. Na de testvlucht komende maandag staan er nog minstens vijf Starshipprototypes in de wachtrij. Het bedrijf hoopt om tegen de zomer een eerste orbitale ruimtevlucht te doen met een prototype Starship. 

  SpaceX hoopt vervolgens om tegen 2023 de eerste commerciële Starshipvluchten aan te bieden. Voorlopig heeft het bedrijf al een vlucht verkocht aan de Japanse miljardair Yusaku Maezawa. De zakenman kondigde eerder dit jaar aan een contract te hebben getekend met SpaceX om een vlucht rond de maan uit te voeren. De excentrieke Maezawa organiseert momenteel het DearMoon project om acht medepassagiers te rekruteren voor de historische vlucht. 

  Bekijk een eerdere testvlucht van Starship

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer