More

  Creatieve duizendpoot Emanoel ‘Farao’ Nascimento Borges brengt nieuwe hit uit: “Optreden is wat ik het liefste doe”

  © Rune Timmermans

  Creatieve duizendpoot Emanoel ‘Farao’ Nascimento Borges brengt nieuwe hit uit: “Optreden is wat ik het liefste doe”

  -

  Professioneel voetballer, acteur en rapper Emanoel Nascimento Borges (24) – oftewel rapper Farao – combineert deze drie beroepen probleemloos. De Antwerpenaar is de ster bij de Merksemse City Pirates, schittert in televisieseries zoals Lisa en #LikeMe en bracht onlangs zijn nieuwe hit ‘Destino’ uit. “Ik doe het allemaal supergraag en zou ze ook niet kunnen uitvoeren los van elkaar.”

  Het is een regenachtige dag zoals er veel zijn in België. Emanoel Nascimento Borges wandelt vlotjes de redactie van StampMedia binnen. Het is duidelijk dat hij zich overal snel thuisvoelt. Op zijn zevende verhuisde hij naar België vanuit São Luís in Brazilië. Antwerpen werd al snel zijn thuis. “Ik voelde me eigenlijk redelijk snel thuis hier. Ik heb de taal ook snel geleerd”, zegt Nascimento Borges. “Op school hadden ze me in het eerste leerjaar gezet, terwijl ik volgens mijn leeftijd naar het derde zou moeten gaan. Zo kon ik op het niveau van de klas leren lezen en schrijven.”

  “Omdat ik andere vakken zoals wiskunde al beter onder de knie had, kon ik tijdens die lesuren ook Nederlandse les volgen. Dat traject heeft me dus enorm geholpen, maar eens ik in het middelbaar zat, werd de leeftijdskloof tussen mij en mijn klasgenoten duidelijker. Toen heb ik af en toe wel gewenst dat ik met mensen van mijn eigen leeftijd kon samenzitten.”

  Je bent momenteel te zien in de VTM-reeks Lisa. Hoe bevalt het acteren je?

  “Ik vind het enorm leuk en uitdagend. Vorig jaar rolde ik erin en sindsdien zijn de rollen zich beginnen opstapelen. Toch leer ik iedere dag nog nieuwe dingen op de set. Het is vooral interessant mensen te ontmoeten die van hun passie hun beroep hebben gemaakt. Acteren zat nooit echt in mijn hoofd, maar ik ben iemand die graag dingen uitprobeert en durf onderuit gaan. Toen de kans zich aanbood, dacht ik: ‘Ik zal het eens proberen, waarom niet?’”

  Welk van je brede waaier aan beroepen geniet je voorkeur?

  “Dat verandert van tijd tot tijd. Tot mijn twintigste ongeveer was het al voetbal wat de klok sloeg. Maar dan kreeg ik een blessure aan mijn knie en begon ik na te denken over mijn opties. Wat kon ik nog doen, behalve voetballen? Ik was toen al wel bezig met muziek, maar niet intensief. Ik heb me dan toegelegd op het rappen en dat is uitgegroeid tot wat ik er momenteel mee heb bereikt.”

  “Ik heb ontdekt dat een muziekoptreden geven het liefste is wat ik doe. Dat geeft me meer voldoening dan een voetbalwedstrijd spelen of acteren. Toch doe ik al mijn beroepen supergraag en ik zou ze ook niet kunnen uitvoeren los van elkaar. Als ik het even lastig heb met acteren of voetballen, dan ga ik rappen en omgekeerd. Te lang hetzelfde doen, zorgt voor een sleur voor mij.”

  Je speelde een rol in Panna, een serie over voetbal. Toch hebben we je niet zo veel op het veld gezien in de reeks. Vond je het jammer dat je niet meer voetbalscènes kreeg?

  “Stiekem wel, ja. Panna was mijn eerste acteerrol. Ik had totaal nog geen ervaring. Maar ik kon voetballen en zag dat als een soort houvast. Er waren wel voetbalscènes, maar het draaide meer om de persoonlijkheid van mijn personage.”

  “Als ik het even lastig heb met acteren of voetballen, dan ga ik rappen en omgekeerd”

  De televisie- en muziekindustrie en de voetbalbusiness zijn twee totaal verschillende werelden. Hoe combineer je die twee?

  “Het zijn bijna tegenpolen. De voetbalwereld is echt een mannenbastion met typisch haantjesgedrag. ‘Wie is de beste’, ‘wie kan het snelste atten’ (Het snelst ad fundum drinken, red.) en dat soort dingen. In het begin kreeg ik wel commentaar van mijn medespelers op mijn interesse voor muziek. Ze lachten me er een beetje mee uit, maar op een plagerige manier. Niet om mij af te breken, hoor.”

  “Nu mijn rapcarrière in de lift zit, houden ze wel meer hun mond. (lacht) Onlangs waren er twee meisjes, figuranten uit #LikeMe, komen supporteren bij een wedstrijd en dan zie je de verbaasde blikken op hun gezicht. Maar even goed omgekeerd kijkt het medialandschap soms neer op voetbal.”

  Op welke manier is je leven veranderd door je beroemdheid?

  “Als ik buitenkom, moet ik opletten met wat ik doe of zeg, want mensen herkennen me. Af en toe komen er ook fans naar me toe om een handtekening of foto te vragen. Dat is wel leuk, maar je moet leren hoe je ermee kan omgaan.”

  © Rune Timmermans

  Ervaar je soms keuzestress?

  “Soms wel. Maar ik probeer die zo lang mogelijk uit te stellen en van alle dingen te genieten. Zoals ik al zei, doe ik alles wat ik doe met plezier. Ik besef dat ik op een bepaald moment een richting ga moeten kiezen en dingen ga moeten laten vallen. Mijn focus ligt nu wel echt op het acteren en muziek maken. Dat is een grote verandering in vergelijking met vorig jaar. Ik zie voetbal nu meer als een hobby waarmee ik een stevig centje kan bijverdienen.”

  Van waar die mentaliteitsshift over je voetbalcarrière?

  “Vroeger wilde ik niets liever dan professioneel voetballer worden. Maar als je daarvoor wil gaan, moet je echt volledig voor de sport leven. Je moet zien dat je fit bent en enorm op je eten letten. Ik ben iemand die van het leven geniet, dus echt profvoetballer worden, is niets voor mij.”

  “Ik besef dat ik op een bepaald moment een richting ga moeten kiezen en dingen ga moeten laten vallen”

  Is er een boodschap die je wil meegeven aan jongeren die net zoals jij veel interesses hebben, maar niet weten hoe ze ermee moeten omgaan?

  “Maak een goede planning. Plannen is echt het allerbelangrijkste. Ik maak steeds schema’s, zodat ik weet hoe ik alles praktisch moet regelen, bijvoorbeeld qua vervoer: ‘Wie kan mij brengen? Hoe geraak ik van het voelbalveld in de studio?’ En niet vergeten: rust inplannen. Als ik een stevige week voor de boeg heb, zorg ik ervoor dat ik de week erna twee of drie rustmomenten inlas. Dan zit ik gewoon thuis en speel ik Fifa of scroll ik op Tiktok. Het is belangrijk af en toe niets aan je hoofd te hebben, anders houd je het niet vol.”

  In welke serie kunnen we je na Lisa kunnen nog zien schitteren?

  “Ik heb morgen (vorige week donderdag, red.) een auditie voor een nieuwe serie, maar daar kan ik helaas nog niets over zeggen. To be continued. (lacht) Een volgend seizoen Lisa zit er zeker wil in, maar ik kijk er ook naar uit nieuwe rollen op te nemen. Graag zou ik ook in films acteren, in Vlaanderen of in Nederland. Mijn hoofdfocus blijft toch mijn muzikale carrière en die houd ik het liefste hier. In Nederland is de hiphopscène groter, ik vind dat het tijd is dat België ook een echte hiphopster krijgt die de hiphopwereld op de kaart kan zetten.”

  “Het is tijd dat België ook een echte hiphopster krijgt die de hiphopwereld in ons land op de kaart kan zetten”

  Je hebt net je nieuwe song ‘Destino’ uitgebracht. Staat er nog een release op de planning?

  “Ik heb wel wat nummers klaarstaan om te publiceren, maar weet nog niet exact welke richting ik ermee uit wil gaan. Ik heb een paar danssongs, muziek waarop je los kan gaan en niet moet nadenken over de lyrics. Daarnaast heb ik ook een heleboel nummers met diepere teksten, met verhalen over mijn leven. Ik wacht nog even met die songs uit te brengen, want ze hebben een grote emotionele waarde voor mij. Ik wil er eerst een publiek voor hebben opgebouwd dat mijn muziek waardeert, anders zou de lading van de nummers verloren gaan.”

  Tot slot: zien we je volgend seizoen nog bij City Pirates?

  “Zeer zeker. Ik heb net mijn hernieuwd contract getekend. Mijn coach (Kevin Van Haesendonck wordt T2 bij eersteklasser Westerlo, red.) is echter wel vertrokken. Dat vind ik spijtig. Hij was heel belangrijk voor mij en begreep mijn situatie. Sommige dagen kon ik niet bij een training aanwezig zijn omdat ik bijvoorbeeld op de set moest staan en daar maakte hij geen probleem van. Maar als mijn nieuwe coach even veel begrip kan opbrengen voor mijn drukke agenda, komt dat helemaal goed. Ik begin volgend seizoen aan mijn elfde jaar bij City Pirates en wil er niet weg.”

  Beluister hier het nieuwe nummer van Farao

  © 2022 StampMedia / Esther Thomas

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie