Nu het stilaan kouder wordt en de dagen korten, is het ideale moment aangebroken om je in de zetel te zetten met een goed boek én een lekkere kop thee of chocomelk – al dan niet met amaretto. Hier zijn enkele tips voor wie niet weet waar te beginnen.
‘The House in the Cerulean Sea’ – TJ Klune
Ben je het beu om altijd maar weer verhalen te lezen over tieners en jongeren die op avontuur gaan of verliefd worden? Dit boek toont dat het nooit te laat is om nieuwe horizonten (zowel letterlijk als figuurlijk) te gaan verkennen en ondertussen de liefde te vinden.
Het leven van de 40-jarige Linus Baker is erg rustig en oninteressant. Overdag werkt hij als maatschappelijk werker bij het ministerie van Toezicht op Magische Jongeren en ’s avonds brengt hij tijd door in zijn kleine huisje met zijn kat. Dit alles verandert echter wanneer hij op inspectie wordt gestuurd naar een weeshuis op een afgelegen eiland. Er wonen zes kinderen in het weeshuis: een kabouter, een boself, een draakje, een mysterieus blubberwezen, een weerhond, en Lucy: de antichrist. Naarmate Linus deze kinderen en hun mentor Arthur beter leert kennen, laat hij zijn vooroordelen beetje bij beetje los.
The House in the Cerulean Sea is een hartverwarmend verhaal over het vinden van familie en dat het daar nooit te laat over is.
Dit boek is voorlopig nog een stand-alone, maar onlangs werd er een vervolg aangekondigd. Ook een aanrader van dezelfde auteur is Under the Whispering Door of in het Nederlands Het Gefluister achter de Deur.
- Nederlandse versie: Het Weeshuis aan de Azuurblauwe Zee
- 400 pagina’s
- Originele publicatie: 2020
- Beschikbaar in de e-bibliotheek, ook als audioboek

‘Heartstopper’ – Alice Oseman
Deze graphic novels vertellen het mierzoete verhaal van Nick en Charlie, twee Britse tieners die langzaamaan voor elkaar vallen. Terwijl hun relatie zich ontwikkelt, moeten de jongens ook nog eens hun bestaande vriendschappen navigeren (en soms heroverwegen) en naar school gaan, met alle pestkoppen van dien.
Heartstopper is een razend populaire serie – zeker nadat de Netflix-serie uitkwam – en heeft deze status absoluut verdiend. Het verhaal slaagt erin om cute en opbeurend te zijn en toch ook harde thema’s zoals pesten en eetstoornissen op een realistische manier weer te geven.
Wanneer graphic novels niet echt jouw ding zijn (of wanneer je gewoonweg geen genoeg kan krijgen van deze serie), kan je ook altijd de romans van Alice Oseman oppikken. Sommige hiervan gaan over personages uit Heartstopper zoals Charlie’s zus Tori (Solitaire) en zijn vriend Aled (Radio Silence), anderen vertellen het verhaal van een helemaal nieuwe set personages.
- Ook in een Nederlandse vertaling
- 263 pagina’s
- Originele publicatie: 2019
- De graphic novels staan niet op de e-bibliotheek, maar de romans wel

‘Percy Jackson and the Olympians’ – Rick Riordan
Wie was er als kind niet geobsedeerd door Griekse mythologie? Er is een grote kans dat je dit verhaal ooit al eens gelezen hebt of de film met Logan Lerman bekeken. De komende kerstperiode is het ideale moment voor een goede dosis jeugdsentiment tussen het blokken door want op 20 december 2023 komt de nieuwe Disney+ serie uit.
Het leven van Percy Jackson wordt helemaal overhoop gegooid wanneer hij op een schoolreisje plots wordt aangevallen door zijn wiskundelerares. Dit is het moment waarop de jonge Percy leert dat hij geen gewone jongen is, maar de zoon van een Griekse god. Bovendien is zijn leven in gevaar. Samen met zijn moeder Sally en beste vriend Grover vlucht hij naar een schuilplaats. Het groepje wordt echter onderweg aangevallen en Percy’s moeder wordt ontvoerd. Percy vertrekt, samen met twee vrienden, op een dolle roadtrip doorheen de Verenigde Staten om zijn moeder te bevrijden.
In Percy Jackson stelde Rick Riordan zich de vraag hoe Griekse goden en monsters er zouden kunnen uitzien als ze in de 21e eeuw leefden. Het resultaat is een ontspannend en grijpend avontuur vol tijdloze humor.
Ondertussen heeft Riordan ook niet stilgezeten en in de jaren sinds de publicatie van de Percy Jackson-serie, heeft hij ook een trilogie uitgebracht over het Romeinse Pantheon (Heroes of Olympus), het Oude Egypte (Kane Chronicles), Noorse mythologie (Magnus Chase and the Gods of Asgard) en een serie vanuit het perspectief van Apollo (The Trials of Apollo).
- Nederlandse vertaling: De Bliksemdief
- 375 pagina’s
- Originele publicatie: 2005
- Beschikbaar in de e-bibliotheek, ook als audioboek

‘Legends and Lattes’ – Travis Baldree
Hou je van fantasy maar heb je geen zin in het zoveelste boek over een queeste die het einde van de wereld moet voorkomen? Of heb je je altijd afgevraagd hoe het dagdagelijkse leven er in zo een fantasy wereld zou kunnen uitzien? Dan is dit boek de ideale oplossing!
Na jarenlang vechten en avonturieren besluit de ork Viv dat het tijd wordt voor iets nieuws. Ze koopt een oude stal en verbouwt deze samen met haar nieuwe vrienden – de schrijnwerker Cal en barista in training Tandri – tot een heuse koffiebar. Er is echter een probleem: niemand in de stad Thune heeft ooit van koffie gehoord. Volg Viv terwijl ze een cliënteel opbouwt, nieuwe vrienden maakt en haar café veilig probeert te houden van bendes. Ondertussen begint ze ook gevoelens te ontwikkelen voor de succubus Tandri. Zijn deze wederzijds? En zal het Viv lukken om haar zwaard Blackbood voor eeuwig aan de haak te hangen? Of zal ze de wapens toch opnieuw moeten oppakken ter verdediging van wat ze heeft opgebouwd?
Dit boek wordt door velen omschreven als een “warme knuffel” en is oorspronkelijk uitgegeven door de auteur zelf. Nadien werd het zo populair op TikTok en YouTube dat het opgepikt werd door Tor Books. Ondertussen is er ook een prequel uitgebracht getiteld Bookshops and Bonedust.
- Voorlopig nog geen Nederlandse vertaling
- 306 pagina’s
- Originele publicatie: 2022

‘Alice in Wonderland’ – Lewis Carrol
Voor wie liever een klassieker leest, raden we Alice in Wonderland aan. Iedereen kent dit verhaal en de personages, zelfs al is het maar via de Disneyfilm of misschien zelfs de K3-musical. Laat je zeker niet afschrikken door de leeftijd van het boek, het is alles behalve ouderwets. Zeker voor wie van taal houdt, is dit een absolute must read!
De dromerige Alice zit zich te vervelen onder een boom wanneer ze plots een haastig konijn ziet passeren. Ze gaat het konijn achterna en valt zo in een konijnenhol. Wat volgt is een doldwaze trip doorheen Wonderland met Gekke Hoedenmakers, pratende katten, magisch voedsel en een rups die in raadsels praat. Dit alles eindigt in een confrontatie met de Hartenkoningin. Maar kan de kleine Alice wel tegen haar op?
Alice in Wonderland toont wat je kan bereiken als je de regels loslaat en chaos omarmt. Niet elke situatie is rationeel of heeft een rationele oplossing. Dit maakt van dit boek een tijdloze klassieker die vandaag nog even relevant is als in de Victoriaanse periode. De wereld is zoveel interessanter als je eenmaal buiten de grenzen van het bekende durft te kijken! Gelijkaardige boeken zijn J.R.R. Tolkiens The Hobbit en natuurlijk Winnie-the-Pooh van A.A. Milne en E.H. Shepard.
- Nederlandse vertaling
- 243 pagina’s
- Originele publicatie: 1865
