More

  Coronavirus duikt nu ook op als computervirus

  Advertentie

  -

  Het coronavirus blijkt niet alleen een gevaar voor de eigen gezondheid, maar ook voor die van je digitale apparaten. Zo waarschuwen cyberexperten voor een toename van phishing-aanvallen die misbruik maken van de crisis rond het coronavirus.

  Cyberexperten waarschuwen voor een explosieve toename van phishing-aanvallen rond het coronavirus. De mails lijken van ziekenhuizen of overheidsinstanties te komen en zouden zogezegd extra informatie of nieuwe richtlijnen over het coronavirus bevatten. In realiteit maken de oplichters misbruik van ongeruste burgers om geld te ontfutselen en computervirussen te verspreiden.

  Social engineering

  De cybercriminelen doen aan ‘social engineering’: dat houdt in dat ze zich voordoen als gerenommeerde organisaties zoals het WHO of de FOD Volkgsgezondheid. De oplichters trekken de aandacht met onderwerpregels zoals ‘Is het coronavirus in uw stad?’ of ‘Nieuwe veiligheidsmaatregelen tegen coronavirus’. De oplichters willen met opvallende titels nietsvermoedende burgers op malafide links doen klikken.

  De e-mail somt bijvoorbeeld ziektesymptomen op en linkt door naar een bestand met veiligheidsmaatregelen die de verspreiding van het coronavirus zouden tegengaan. De cybercriminelen verstoppen malware achter onschuldige ogende .pdf, .mp4 of .doc- bestanden.

  ‘ook via WhatsApp of sms-berichten’

  “De oplichters spelen doelbewust in op de emoties van de ontvanger. Ze proberen het doelwit angst aan te jagen om zo de kans te vergroten dat iemand effectief op een link klikt of een bijlage opent. Dat soort phishing-mails is zeer effectief. Wees extra voorzichtig wanneer je een e-mail krijgt waarin een link wordt gelegd met het coronavirus. Weet ook dat dergelijke aanvallen ook via WhatsApp of sms-berichten kunnen verlopen”, verduidelijkt Arnout Van de Meulebroucke van Phished, specialist in security awareness.

  Beeld ter illustratie

  Ook EK en Olympische Spelen op de radar van oplichters

  “We weten al langer dan vandaag dat cybercriminelen graag inspelen op actuele trends om toe te slaan. Dat is nu zo met het coronavirus. Herinner je ook hoe elk jaar tijdens de kerstperiode het aantal phishing-mails van zogezegde postbedrijven de hoogte in schiet. Ik verwacht dan ook enorme pieken in phishing-aanvallen rond de nakende Olympische Spelen en het Europees kampioenschap voetbal deze zomer”, vult hij aan.

  Enkele tips

  In de wereld van phishing en computervirussen ben je beter extra op je hoede. Wees bijvoorbeeld extra alert indien je de afzender niet kent. Organisaties zoals de WHO, ziekenhuizen of de FOD Volksgezondheid zullen je niet snel mailen. Klik vooral niet op onbekende links, maar zoek het onderwerp van de mail bijvoorbeeld op via een zoekmachine. Verdachte berichten kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.

  In het kader van berichtgeving rond het coronavirus, raadpleeg je best betrouwbare televisie-, en online nieuwsbronnen. In geval van een noodsituatie kan je via BE-Alert informatie krijgen van de overheid.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer