More

  Corona-app is beschikbaar. Waar kan ik Coronalert downloaden? Welke App Store? Wat met mijn privacy?

  Advertentie

  -

  Sinds vandaag is de corona-app beschikbaar. Daarmee wordt het makkelijker om de contacten van een besmet persoon te traceren. Alles wat je erover moet weten, lees je hier. 

  Ons land beschikt sinds vandaag over een corona-app. Coronalert werd vandaag gelanceerd en is beschikbaar voor iPhone en Android. Hoe zit het met de privacy? Waar kan ik de app vinden? Wat moet ik doen als ik een hoogrisico contact heb gehad? Je leest het hieronder.

  Wat?

  Contactopsporing gebeurde tot voor kort enkel telefonisch of door een fysiek bezoek. Met de app is er een nieuwe tool beschikbaar om contactopsporing vlotter en vollediger te laten verlopen. De app maakt het makkelijker om te achterhalen met wie je allemaal contact heeft gehad, met name toevallige passanten waar je geen contactgegevens van hebt.

  Wat met mijn privacy?

  Het downloaden van de app is volledig vrijwillig, je bent dus niet verplicht om de app op je smartphone te plaatsen. Het is wel zo dat hoe meer mensen de app downloaden, hoe beter het systeem zal werken. De app kan namelijk enkel een hoogrisicocontact met een besmet persoon vaststellen als beiden een smartphone bij zich hebben waarop de app geïnstalleerd is. 

  Het systeem slaat geen persoonsgegevens op. Zo weet de app niet wie je bent, wat je locatie is of met wie je in contact kwam. De app stuurt willekeurige geheime codes uit, die niet aan je telefoon of persoon te linken zijn. Andere gebruikers van de app sturen ook codes uit die jouw telefoon opslaat, inclusief de duur en de nabijheid van het contact. De codes worden lokaal op je toestel opgeslagen, zo zijn de gegevens niet opgeslagen in een centrale database, wat meer risico’s qua mogelijke hackings meebrengt. De app kan dus geen persoonsgegevens of locatie gegevens opslaan. Vergelijk het met een anoniem contactenboekje, waarbij u de contacten met andere personen opschrijft onder de vorm van codenamen. 

  Let op: de app zal nooit naar identiteitsgegevens vragen. Dat kan enkel de contactopsporing via het nummer 02/214 19 19 of via SMS via 8811. 

  Voor wie?

  De app is vanaf vandaag beschikbaar voor iedereen. Je hebt wel een iPhone of Android-toestel nodig dat niet ouder is dan vijf jaar oud. De app heeft ten minste Android 6 of iOS 13.5 nodig. Recente smartphones van Huawei kunnen nog geen gebruik maken van de Coronalert, dat komt omdat zij geen toegang hebben tot Google Play. Er wordt momenteel aan een oplossing gewerkt.

  Wat bij besmetting?

  Wordt je getest op het coronavirus? Vergeet dan niet het referentienummer van je app te vermelden, zo krijg je jouw testresultaat te zien in de app. 

  Ben je besmet? Dan zal de app vragen om je geheime codes op te laden naar de server. Zo krijgen de personen met wie je een hoogrisicocontact meteen een waarschuwing dat ze mogelijk besmet zijn en kunnen ze zich laten testen. De waarschuwing is volledig anoniem, zo weten ze niet waar of met wie het contact plaats had. 

  Krijg je een waarschuwing in de app omdat je in contact kwam met een besmet persoon? De app zal je inlichten over de te nemen stappen. 

  De app kan je downloaden via de Apple App Store of via Google Play.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer