More

  SX @Ancienne Belgique, AB: Onweerlegbaar elektronisch Jeux d’Amour

  Advertentie

  SX, de Kortrijkse band rond Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet stonden vrijdagavond in de AB Box om hun nieuwste langspeler ‘Eros’ voor te stellen. Het werd een zwoel, excentriek én dansbaar elektronisch avondspel.

  Opwarmen gebeurde met de Spaanse band Oso Leone. De band brengt dromerige indiepop. We konden de muziek wel smaken, in tegenstelling tot het rustige karakter op hun platen wisten ze live hun tracks tot leven te brengen. Een goed gekozen voorprogramma.

  Stukken harder ging het uiteraard bij SX. Al ontstond er tijdens het voorprogramma verwarring: Oso Leone bedankte namelijk “Sex” om hun uit te nodigen naar Brussel. Iets waar het publiek gretig om moest lachen. Dat die naam hun eigenlijk ook op het lijf geschreven is, bewijst hun laatste LP ‘Eros’, een verwijzing naar de Griekse mythologische god van de liefde.

  © Steven Elias

  © Steven Elias

  Onverbiddelijke SX-universum

  Stipt om negen doofden de lichten en verscheen Desmet en drummer op het podium. Callebaut dook achteraan het podium op, om de Ancienne Belgique onverbiddelijk in het SX-universum te trekken. ‘Devotion’ weerklonk. Duistere, donkere bassen van ‘Real Life’ vervolgden. Dat Callebaut zich helemaal in de nummers wist in te leven, merkten we maar al te vaak. Ze wist doorheen de set gretig af te wisselen tussen dansen en zingen achter een synthesizer. Zo verkende ze meermaals de kanten van het podium.

  Ook oudere nummers werden gebracht. Zo bemerkten we vroeg in de set ‘Mercury’ en ‘Hurts’. Waar vooral laatste voor een moment van kippenvel zorgde. “Het volgende nummer is het gene waarmee alles begon voor ons”, zo verwees Callebaut naar ‘Arche’. Waarop ze met haar shakers in de hand aan het schudden ging. Complimenten moeten we geven voor de heerlijke drums die we in ‘Arche’ hoorden. Ook ‘The Future’ werd naar een hoger niveau getild door de machtige drumpartij die we daarin hoorden. Extase was nabij.

  © Steven Elias

  © Steven Elias

  © Steven Elias

  © Steven Elias

  © Steven Elias

  © Steven Elias

  © Steven Elias

  Onweerlegbaar Jeux d’Amour

  ‘Designed / Desire’ zorgde voor een eerste hoogtepunt in de set. Wat werd die song heerlijk explosief én vol passie gebracht. ‘Give’ werd een onweerlegbaar jeux d’amour, door de zwoele snaren die we erbij kregen. Dat SX ook in de meest duistere krochten van de nacht thuishoort, bewezen frontman en frontvrouw met ‘The Dancers’. Krachtig. Het einde van de reguliere set werd ingezet met ‘Black Video’. De hit uit het prille begin van de band, ondertussen al zeven jaar geleden. Titeltrack ‘Eros’ verwees ons even naar Griekse vergezichten vol olijfbomen. Boordevol passie verdwenen Callebaut en bandleden van het podium.

  Hun toegift gaven de Kortrijkzanen met het prachtige ‘Sunrise’. Een song die aan het dromen zette. Afscheid nemen deden ze –  hoe kan het ook anders – met ‘Gold’. Wat ons betreft het einde van een sterke performance.

  SX wist ons live aardig te overtuigen. De passie en het enthousiasme die Callebaut en band aan de dag legden, sprak boekdelen. We zagen van Callebaut soms ietwat theatrale dansbewegingen en uithalen, maar van het soort dat we wel konden smaken. Hun nieuwste ‘Eros’ weet live ook harten te veroveren.

  SX staat deze zomer o.a. op Cactusfestival en Lokerse Feesten.

  © Steven Elias

  © Steven Elias

  © Steven Elias

  © Steven Elias

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer