More

  © Saskia Vanderstichele

  RECENSIE | STIKSTOF @ Ancienne Belgique, AB: Brutaal, eerlijk en luid (★★★★★)

  -

  Gisteren kon het vierde album van STIKSTOF eindelijk aanhoort worden in een stampvolle Ancienne Belgique. De concertzaal in hartje Brussel, de thuisbasis van het Brusselse hiphopcollectief, werd gisteren meerdere malen gesloopt.

  STIKSTOF is naar eigen woorden het geesteskind van Jazz, Zwangere Guy en Astrofisiks, met live begeleiding van Deejay Vega. Sinds 2010 domineren ze de Belgische en Nederlandse hiphopscène met hun rauwe en eerlijke tracks. Hun teksten houden (Brusselse) jongeren een spiegel voor en laten niemand onaangetast.

  Ondanks dat hun vierde album, FAMILIE BOVEN ALLES, pas op 1 oktober in de winkelrekken te vinden was. Is er verrassend veel lyrics meegebruld tijdens hun eerste concert. De gelukkigen die een ticket voor de eerste show hebben kunnen bemachtigen, zullen dit beamen: het was heel hard!

  Wanneer de klok tien na negen sloeg en het energieke voorprogramma van RonnyHuana afgerond was, klonken de eerste noten van STIKSTOF. Deejay Vega zorgde met een ruwe intro voor een spanning die over de hele AB te voelen was. Toen vervolgens Zwangere Guy en Jazz opkwamen met NINTRO, de albumopener van FAMILIE BOVEN ALLES, is er een indruk gemaakt om u tegen te zeggen.

   

  Dit bericht op Instagram bekijken

   

  Een bericht gedeeld door Ancienne Belgique – AB (@abconcerts)

  De sfeer zat ervan in het begin dik in en het publiek werd in een handomdraai meegezogen in de wereld van STIKSTOF. De stembanden konden meteen tonen wat ze waard waren en de handen gingen vanaf nummer twee collectief de lucht in. Na amper tien minuten werd duidelijk dat dit een show van formaat ging worden, waar de menige hiphopliefhebber nog lang over zou spreken. Nummer na nummer werd de ruimte tussen mensen benauwder, het zweet vettiger en de sfeer beter.

  “Nummer na nummer werd de ruimte tussen mensen benauwder, het zweet vettiger en de sfeer beter.”

  Het eerste hoogtepunt werd bereikt met DRIEDUBBELDIK. Later werd duidelijk dat dit hoogtepunt slechts een pitstop op een heuvel was, die nog enkele malen overtroffen ging worden. Zo zorgde 2010, Gele blokken en Dobberman voor een verdubbeling van de gemiddelde temperatuur in de zaal. Wat het uitgelezen moment was voor papa ZG om zijn T-shirt uit te doen, en zijn blote bast met ‘Familie boven alles’ te onthullen.

  Het publiek kreeg geen tijd om te rusten, want de memorabele momenten moesten nog komen. Zo zorgde de eerste keer FRONTAL voor een kippenvelmoment met veel geduw, gespring en geschreeuw. Ook Grondleggers was een moment om u tegen te zeggen, mede dankzij de scratch skills van Deejay Vega.

  Toen Zwangere Guy tijdens AMBRAS meermaals “eh jullie open, tot fucking vanachter” schreeuwde, veranderde de AB in snel tempo in de Rode Zee die als het ware opengespleten werd. Zwangere Guy als Mozes, het publiek als losgelaten beesten. Het hek was van de dam en de AB stond op stelten.

  Naast al de overweldigende, ruwe en vooral harde tracks, waren we ook bevoorrecht om een eerlijke Jazz en Guy te zien. Tijdens SPIEGEL en BEELDEN slaagden ze erin een overvolle AB stil te krijgen. Anderhalf uur aan een stuk is de AB op stelten gezet door het Brusselse hiphopcollectief. STIKSTOF bewijst hoe brutaliteit en openheid hand in hand gaan, en wat voor spektakelshow de mix van beiden geeft.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie
  Gisteren kon het vierde album van STIKSTOF eindelijk aanhoort worden in een stampvolle Ancienne Belgique. De concertzaal in hartje Brussel, de thuisbasis van het Brusselse hiphopcollectief, werd gisteren meerdere malen gesloopt. STIKSTOF is naar eigen woorden het geesteskind van Jazz, Zwangere Guy en Astrofisiks, met...RECENSIE | STIKSTOF @ Ancienne Belgique, AB: Brutaal, eerlijk en luid (★★★★★)