More

  © Athos Burez

  Compact Disk Dummies – ‘Neon Fever Dream’: Futuristische koortsdroom waar we in willen blijven hangen (★★★★)

  -

  We hebben door de crisis net iets langer moeten wachten, maar na vier jaar komen de Compact Disk Dummies met hun nieuwe langspeler. De vorige plaat ‘Silver Souls’ dateert namelijk al van 2016. Zelf noemen ze ‘Neon Fever Dream’ een futuristische koortsdroom waarin ze de verwarring van deze tijd omzetten in donkere dansplaat. Niet zo heel lang geleden kwamen ze nog met hun EP ‘Satelites’ én wonnen ze de MIA voor beste dance. De Dummies zijn hot en we gaan het allemaal geweten hebben.

  Zonder te luisteren naar de langspeler zijn we al helemaal onder de indruk van het artwork. ‘Neon Fever Dream’ is niet alleen een dansplaat, maar ook een klein kunstwerk. Lennert en Janus bouwden samen met fotograaf Athos Dures een miniatuurdorp met zinkende huizen waardoor we ons direct in de seventies wanen. Een lijn die in de hele plaat wel wordt doorgetrokken.

  Sciencefictionfilm of de zware realiteit

  De plaat start met een jazzy intro die ons direct in een semi-Bond-sfeertje gooit waarna de eerste beats direct binnenkomen tijdens de openingstrack ‘On Repeat’. Onmiddellijk is duidelijk dat de broertjes hun eigen experimentele sound hebben behouden. De sound waaraan iedereen ze herkent en die alleen zij zó beheersen. Je voelt wel dat ze na al die jaren toch wat extra bagage met zich meedragen. De openingstrack wordt opgevolgd door ‘Millionaire’, een echte hitsingle die mooi in lijn ligt met radiohit ‘I Remember’ later op de plaat.

  Wanen we ons in een sciencefictionfilm of de zware realiteit? Het is een evenwicht waarmee de twee broers constant spelen. Het verrassende ‘Everybody’s Lonely’ is dan weer een perfecte kritiek op de groeiende eenzaamheid en oppervlakkige vriendschappen. Ze duwen eventjes op de rem in het begin van de titeltrack, maar is de perfecte overgang naar hitsingle ‘I Remember’ waar we graag de longen uit ons lijf op dansen. 

  Goesting om te dansen

  © Athos Burez

  Opluchting toen we zagen dat onze persoonlijke favoriet ‘Easy Life’ van de EP terug kwam. Een speels, soms kinderlijk, nummer dat direct een glimlach op je gezicht tovert. Die vibe blijft hangen bij ‘(Fell in Love With a) Hologram’ inclusief geestige tekst. Het absolute experimentele hoogtepunt komt bij ‘Kyoto Protocol’. Op dit nummer zien we ons gerust rondrijden op het zonnig eiland van onze dromen.

  Kortom, de Dummies hebben perfect alle verwachtingen ingelost met hun dromerige experimentele sound en sterke teksten. Je kan de afgelegde kilometers voelen in de plaat, maar toch zal ‘Silver Souls’ altijd in ons geheugen gegrift blijven als dansbaar meesterwerk. Ze zijn er absoluut in geslaagd om ons zowel een dromerige vibe te bezorgen als goesting te geven om te gaan dansen tot in de vroege uurtjes. We zijn overigens heel erg benieuwd hoe de plaat live klinkt! Al moeten we daar vermoedelijk nog een tijdje op wachten.

  ‘Neon Fever Dream’ is vanaf nu overal te streamen.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie