More

  Compact Disk Dummies @Handelbeurs, Gent: Geheugensteuntje voor alle fans (★★★)

  © Catoo Van de Putte

  Compact Disk Dummies @Handelbeurs, Gent: Geheugensteuntje voor alle fans (★★★)

  -

  De broers Coorevits, beter bekend als Compact Disk Dummies, stonden woensdagavond in de Gentse Handelsbeurs. Onze recensent was ter plekke.

  Na anderhalf jaar uitstel stond Compact Disk Dummies dan eindelijk op het podium van de Gentse Handelsbeurs op 9 november 2021. Het concert, dat voorzien was voor 27 april 2020, zou één van de eerste gelegenheden geweest zijn om live mee te zingen en dansen op hun destijds kersverse tweede album Neon Fever Dream. In plaats daarvan werd het een langverwacht weerzien voor de fans die – al kunnen ze misschien niet hetzelfde zeggen over die bewuste Neon Fever Dream – hun afspraak met de geliefde broertjes Coorevits nog niet vergeten waren.

  Bij opkomst vulde Compact Disk Dummies de zaal meteen met hun doordringende beats en eigenzinnig vervaardigde elektronica. Janus en drummer Robin Wille lieten hun energie los op de instrumenten, Lennert richtte de zijne op het publiek. De opzwepende sfeer zorgde al meteen voor tal van verwoed op en neer knikkende hoofden. Maar ons geheugen liet ons soms lichtjes in de steek: van welk radiohitje uit 2020 was dit nu weer de intro? Ah ja, On Repeat! Satellites!

  © Catoo Van de Putte

  De nummers waren soms zo goed gemixt en het radiosucces zo lang vervlogen dat de euro niet snel viel. Toch sloeg de elektronische dance met het dikke eighties-randje best goed aan bij de aanwezigen, die in de val werden gelokt door de almaar luider wordende bas, catchy tunes en felle knipperlichten waardoor het hele optreden begon aan te voelen als één grote fuif. Stilstaan was geen optie, of Lennert Coorevits had het gezien.

  Een speciaal moment was toch wel de cover van Are “Friends” Electric?, waarmee duidelijk werd waar de Desselgemse broers hun inspiratie halen. Hoewel zijzelf volledig ontploften, bleek de in 1979 door Gary Numan uitgebrachte newwavehit toch geen parate kennis te zijn van het – wellicht grotendeels na 1979 geboren – publiek. Gelukkig was iedereen weer mee met I Remember, de lead single van Neon Fever Dream. Meezingen was echter pas aan de orde toen Holy Love werd ingezet, de eerste in de rij van de ‘oude’ hits van de Dummies. Het moet gezegd: het enthousiasme van het publiek bij Girls Keep Drinking en afsluiter The Reeling was vele malen heviger dan op eender welk ander moment van de avond.

  Terwijl de melodieën van Neon Fever Dream al ver in het achterhoofd leken te zitten, maakten de eerder genoemde hits van 2016 en vroeger toch nog steeds heel wat meer los bij de fans van Janus en Lennert. Al krijgt Compact Disk Dummies met deze uitgestelde tour de uitgelezen kans om het geheugen van die fans op te frissen, ze te herinneren aan waar deze band toe in staat is én iedereen een memorabele avond te bezorgen.

  © Catoo Van de Putte
  © Catoo Van de Putte
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie