‘Code oranje’ sneeuw aangekondigd: zo ga je vannacht veilig de baan op

Vanavond en vannacht trekt een storing met winterse neerslag over ons land, zo waarschuwt het KMI. Het KMI kondige eerst ‘code geel’ af, maar werd in de loop van avond deels verhoogd naar ‘code oranje’. Er is kans op gladde wegen door aanvriezende regen en sneeuw.

Het is oppassen geblazen voor wie vanavond de baan op gaat. Het KMI kondigde in de loop van de avond ‘code geel’ af, later werd dat voor een deel van de avond verhoogd naar ‘code oranje’. Vanaf zaterdag 17 uur tot zondag 10 uur trekt een storing van west naar oost over ons land. In Vlaanderen wordt (smeltende) sneeuw verwacht, die later overgaat in regen. In de Ardennen wordt sneeuw en later mogelijk aanvriezende regen verwacht.

Tot 10 cm sneeuw in Ardennen

In Vlaanderen kan er een sneeuwlaag tot 1 cm ontstaan, in de Ardennen verwachten ze 2 tot 10 cm winterse neerslag. Het wordt aangeraden om verplaatsingen zaterdagavond, en -nacht uit te stellen of extra voorzichtig te rijden. Door de negatieve temperatuur van het wegdek ’s nachts kan regen of smeltende sneeuw aanvriezen, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan.

© KMI

Voor je vertrekt

Indien je de komende uren de baan op moet, moet je rekening houden met een aangevroren voorruit. Neem voor de zekerheid een ijskrabber mee.

Tijdens het rijden

Door de lage temperaturen kunnen ijs-, en rijmplekken ontstaan op het wegdek. Het is vooral aangeraden om alert te blijven en voldoende afstand en een aangepaste snelheid aan te houden.

  • Hou voldoende afstand
  • Hou een lagere snelheid aan
  • Doe je winterjas uit, zo heb je alle bewegingsvrijheid om te sturen

Schrik niet wanneer de auto slipt, maar:

  • Ontkoppel
  • Geef geen gas bij
  • Stuur in de richting waar je naartoe wilt
  • Kijk in de richting waar je naartoe wilt

Veilig thuis! Vergeet niet je voetpad even ijs-, en sneeuwvrij te maken, zo kan niemand zich bezeren.

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in