More

  CIJFERS. Stijging aantal besmettingen zet zich door: “Spreek komende twee weken met niemand af”

  -

  Het coronavirus blijft in kracht toenemen. Alle indicatoren blijven stijgen. In de afgelopen zeven dagen waren er gemiddeld 12.491 besmettingen per dag. Dat is een stijging met 44%.

  “Spreek in de komende twee weken even niet af met vrienden of familie buiten uw gezin”, riep Steven Van Gucht op tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum. “Druk even op de sociale pauzeknop. Indien u alleenstaand bent ziet u best één vaste vriend of vriendin”, vulde hij aan. Een oproep van de viroloog om strenger te zijn dan de huidige maatregelen. Het aantal besmettingen in ons land blijft dan ook pijlsnel toenemen.

  Afgelopen dinsdag werden er 18.217 positieve stalen genoteerd. Woensdag 15.321, donderdag 13.770. Het besmettingscijfer van vrijdag is nog maar gedeeltelijk binnen en staat nu al op 11.049 bevestigde besmettingen.

  “Het aantal nieuwe besmettingen lijkt dus wat minder snel toe te nemen, maar neemt weliswaar nog steeds toe. Deze vertraging kan te maken hebben met een eerste effect van de verstrengde maatregelen, maar het kan ook te wijten zijn aan het nieuwe testbeleid. Waarbij mensen zonder symptomen niet meer getest worden”, aldus Steven Van Gucht. Het testbeleid is sinds afgelopen woensdag aangepast.

  Ziekenhuizen

  In de ziekenhuizen blijft het aantal opgenomen patiënten verder stijgen. Op zaterdag werden 590 nieuwe COVID-patiënten opgenomen. Op zondag werden 4.827 COVID-19-bedden ingenomen (2.497; een week voordien), op intensieve zorgen zijn 757 bedden bezet (412; een week voordien). Er zijn maximaal 2.000 bedden beschikbaar op intensieve zorgen. Volgens viroloog Steven Van Gucht wordt die maximale capaciteit aan het huidige tempo over twee weken bereikt.

  Het aantal sterfgevallen is ook verder gestegen. Op vrijdag 23 oktober waren er 80 overlijdens te betreuren omwille van COVID-19. Gemiddeld stierven 41,9 personen per dag in de afgelopen zeven dagen aan COVID-19. Dat is 38% meer dan vorige week.

  Positiviteitsratio

  Tussen 16 oktober en 22 oktober werden 468.350 testen uitgevoerd, oftewel een dagelijks gemiddelde van 66.907 testen. In de provincie Luik is 34,5% van de uitgevoerde testen positief (!), Brussel volgt met 27,8%, Henegouwen 26,2%, Namen 26,2%, Luxemburg 25,6%, Waals-Brabant 25,1%, Vlaams-Brabant 16,8%, Antwerpen 12,5%, Oost-Vlaanderen 12,2%, Limburg 11% en West-Vlaanderen 10,9%. De Duitstalige gemeenschap telt ook recordcijfers met 33,9% van de uitgevoerde testen (804 positief op 2.371 uitgevoerde testen) die positief blijken te zijn. 

  Vlaanderen loopt zo’n tien achter op de situatie van Wallonië. Zo worden de snelste stijging nu in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg opgemerkt. 

  Interactieve kaart

  Bekijk het aantal bevestigde besmettingen in jouw stad of gemeente via onze interactieve kaart. Het gaat om de absolute cijfers. Onze kaart bevat voortaan de cijfers van de afgelopen 14 dagen. Je kan er ook de besmettingscijfers van de afgelopen 24 uur en 7 dagen terugvinden door op je gemeente te klikken. Uitgebreide gegevens kan je terugvinden via het dashboard van Sciensano.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie