Het aantal nieuwe besmettingen neemt af en ook de ziekenhuisopnames lijken voor het eerst sinds september lichtelijk te dalen. Op intensieve zorgen neemt de drukte verder toe, maar het tempo daalt.
LEES OOK: Kan COVID-19 zich verspreiden via de lucht? Hoe correct verluchten?
“Net als de voorbije dagen zien we de cijfers in goede zin evolueren. Mogelijk tekent zich hiermee de piek van de tweede golf af”, stak viroloog Steven Van Gucht van wal op de persconferentie van het Crisiscentrum. Gemiddeld raakten de afgelopen zeven dagen 13.213 mensen besmet met het coronavirus. Dat is een daling met 16% ten opzichte van de vorige periode. “Laat het duidelijk zijn, ondanks deze daling ligt het aantal besmettingen nog steeds ongezien hoog. De besmettingsgraad in België is nog steeds bij de hoogste in Europa, samen met Tsjechië”, aldus Van Gucht.
“Het is duidelijk at onze inspanningen beginnen te werken, maar de weg naar beneden is nog lang en we zullen het huidige regime nog lang moeten volhouden om in veiliger vaarwater te geraken”, vulde hij aan.
Ziekenhuizen
Ook de ziekenhuiscijfers evolueren in de goede richting. “De ziekenhuisopnames blijven verder toenemen op weekbasis, maar mogelijk is hier een kantelpunt in zicht”, vertelde Van Gucht. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 636 nieuwe patiënten opgenomen, dat is een beperkte toename van 7% op weekbasis. Op donderdag lagen 7.282 COVID-patiënten in de ziekenhuizen, dat is iets minder dan eergisteren toen er 7.405 bedden bezet waren. Het is de eerste daling in totaal aantal patiënten in anderhalve maand tijd. Op intensieve zorgen liggen 1.428 patiënten, dat is nog steeds een stijging van 35% op weekbasis.
Ook het aantal overlijdens blijft hoog, maar verliest ook tempo. In de afgelopen zeven dagen vielen gemiddeld 159 overlijdens per dag. Op maandag 2 november werden 196 overlijdens vastgesteld.
Positiviteitsratio
Tussen 27 oktober en 2 november werden 393.597 testen uitgevoerd, oftewel een dagelijks gemiddelde van 56.228 testen. Gemiddeld is 27,8% van de testen in ons land positief. Dat is een verdere daling ten opzichte van eerdere cijfers.
In de provincie Luik is 47,7% van de uitgevoerde testen positief (!), Henegouwen volgt met 41,2%, Namen 36,8%, Waals-Brabant 35,6%, Brussel 35,4%, Luxemburg 31,1%, Vlaams-Brabant 21,8%, Antwerpen 18,2%, West-Vlaanderen 18,5%, Oost-Vlaanderen 17,3% en Limburg 15,4%. De Duitstalige gemeenschap telt ook recordcijfers met 42,7% van de uitgevoerde testen (670 positief op 1.568 uitgevoerde testen) die positief blijken te zijn.
Hou er rekening mee dat enkel nog mensen met symptomen getest worden sinds afgelopen woensdag (21/10), waardoor de positiviteitsratio vermoedelijk hoger ligt dan normaal.
Minder niet-COVID-klachten dan gebruikelijk
Tenslotte had viroloog Steven Van Gucht nog een oproep om ook met niet COVID-klachten naar de huisarts of spoed te gaan. “Op de spoed lijkt het soms eerder op een rustige zomerdag, dan op een drukke herfstdag. We vermoeden dat veel mensen wachten om hun huisarts te consulteren of om naar het ziekenhuis te gaan, omdat ze denken dat er geen plaats of tijd is voor hen”, vertelde Van Gucht. “Niet is minder waar”, vulde hij aan. “Voelt u een bobbel, heeft u pijn, heeft u bloed in de ontlasting of een andere klacht? Aarzel dan niet en laat u onderzoeken door uw arts. Er is plaats voor u en het is veilig”, aldus Van Gucht.
Interactieve kaart
Bekijk het aantal bevestigde besmettingen in jouw stad of gemeente via onze interactieve kaart. Het gaat om de absolute cijfers. Onze kaart bevat voortaan de cijfers van de afgelopen 14 dagen. Je kan er ook de besmettingscijfers van de afgelopen 24 uur en 7 dagen terugvinden door op je gemeente te klikken. Uitgebreide gegevens kan je terugvinden via het dashboard van Sciensano.