More

  CIJFERS. Aantal besmettingen met coronavirus blijft hoog, vooralsnog geen daling te zien

  -

  Voorlopig is er nog geen daling te zien in het aantal besmettingen of in de ziekenhuisbezetting. De cijfers blijven vooralsnog doorstijgen. 

  “Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft nog steeds verder doorstijgen”, dat vertelde viroloog Steven Van Gucht vanochtend op de persconferentie van het Crisiscentrum. De cijfers zijn dan ook onrustwekkend. De afgelopen zeven dagen werden 107.214 besmettingen vastgesteld. “We kunnen de langverwachte kentering in de cijfers dus jammer genoeg nog niet opmerken”, verklaarde hij. 

  Het record blijft vooralsnog op dinsdag 20 oktober staan, toen werden 19.123 besmettingen vastgesteld. Het zevendaagse gemiddelde is gestegen naar 15.316 besmettingen per dag, dat is een stijging met 38%. Al waarschuwde Van Gucht ervoor dat de cijfers een vertekend beeld gaven. “Dit cijfer geeft een indruk dat de epidemie begint te vertragen, maar we moeten heel hard opletten met deze conclusie”, legde hij uit. Ons land test sinds woensdag 21 oktober geen asymptomatische hoogrisicocontacten of reizigers uit rode zones meer. “Daardoor ontbreken sindsdien een aantal besmettingen in de recente statistieken”, vertelde Van Gucht. Sciensano heeft in samenwerking met de UHasselt berekent dat het zevendaagse gemiddelde van 15.316 in werkelijkheid een gemiddelde van 18.000 infecties per dag bedraagt, mocht de teststrategie ongewijzigd zijn gebleven. Op weekbasis betekent dat een stijging met 66% en niet met 38%. “We kunnen dus niet spreken van een vertraging”, aldus Van Gucht.

  Ziekenhuiscijfers

  In de ziekenhuizen blijft het aantal opgenomen patiënten verder stijgen en overstijgen we de piekbezetting die we tijdens de eerste golf doormaakten, gisteren werden 673 nieuwe COVID-19-patiënten in de ziekenhuizen opgenomen. 

  Tijdens de eerste golf kenden we op 6 april een piekdag met 5.759 hospitalisaties. Op donderdag 29 oktober lagen er al 6.187 mensen met COVID-19 in het ziekenhuis. 1.057 mensen hebben intensieve verzorging nodig. De piek op intensieve zorgen werd tijdens de eerste golf op 8 april bereikt met 1.285 patiënten op ICU. De ziekenhuisopnames verdubbelen op dit moment om de 8 à 9 dagen. Marc Noppen, CEO van UZ Brussel, waarschuwde in ‘De Afspraak’ voor een stijging tot 14.000 hospitalisaties en 2.200 tot 2.600 patiënten op intensieve zorgen.

  Het aantal sterfgevallen is ook verder gestegen. Gemiddeld stierven 69,3 personen per dag in de afgelopen zeven dagen aan COVID-19. Dat is 106% meer dan vorige week. De sterftecijfers verdubbelen om de 6 dagen.

  Positiviteitsratio

  Tussen 20 oktober en 26 oktober werden 459.922 testen uitgevoerd, oftewel een dagelijks gemiddelde van 65.703 testen. Gemiddeld is één op de vier testen in ons land positief!

  In de provincie Luik is 42,9% van de uitgevoerde testen positief (!), Henegouwen volgt met 33,6%, Brussel 33,3%, Namen 33,1%, Waals-Brabant 32,2%, Luxemburg 31,3%, Vlaams-Brabant 20,7%, Oost-Vlaanderen 16,4%, Antwerpen 16,2%, West-Vlaanderen 15,4% en Limburg 13,7%. De Duitstalige gemeenschap telt ook recordcijfers met 38,7% van de uitgevoerde testen (865 positief op 2.235 uitgevoerde testen) die positief blijken te zijn. 

  Hou er rekening mee dat enkel nog mensen met symptomen getest worden sinds afgelopen woensdag (21/10), waardoor de positiviteitsratio hoger ligt dan normaal.

  Verder vroeg Steven Van Gucht om het komende allerheiligenweekend de maatregelen strikt na te leven, ook op het kerkhof. Draag bij voorkeur een mondmasker, hou afstand indien u bekenden tegenkomt en wacht bij drukte tot een later tijdstip. Er werd met aandrang gevraagd om nadien niet af te spreken met vrienden of familie. 

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie