More

  © Brussels Airport

  CIJFERS. 525.000 passagiers in maand juli op Brussels Airport: daling met 80% ten opzichte van 2019

  -

  525.000 passagiers maakten in juli gebruik van Brussels Airport. Toch is dat 80% minder dan in juli vorig jaar. 

  De luchtvaart gaat wereldwijd een ongeziene crisis door. Sinds de hervatting van de niet-essentiële reizen op 15 juni is het aantal passagiers op Brussels Airport gestegen. Zo telde de luchthaven 525.022 passagiers. Ter vergelijking: in juli 2019 reisden 2,7 miljoen mensen langs Brussels Airport. Het vrachtvervoer evolueert positief en blijft toenemen, met een stijging van 9,9% in juli.

  Binnen de verwachtingen

  “De cijfers van de maand juli liggen in de lijn van onze verwachtingen”, aldus Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company. “We hebben samen met onze partners alles in het werk gesteld om de passagiers opnieuw aan te trekken, hen te informeren over het beschikbare aanbod en hen te sensibiliseren voor de verschillende geldende gezondheidsmaatregelen binnen onze luchthaven.”

  Desondanks dat de cijfers binnen de verwachtingen liggen, betekent het voor de luchthaven een daling met 80,8% in vergelijking met juli 2019. Van de 525.022 passagiers bestond 303.222 uit vertrekkende passagiers en 221.800 aankomende passagiers. Het verschil valt te verklaren door het feit dat de vakantiegangers gewacht hebben tot het begin van het vakantieseizoen om het vliegtuig te nemen. Het aantal transferpassagiers daalde met 92,3% maar vertegenwoordigt ondanks de crisis 8% van het totaalaantal vertrekkende passagiers.

  Het aantal vliegbewegingen daalde met 63,7 ten opzichte van vorig jaar. Het aantal passagiersvluchten daalde met 74,1% ten gevolge van de coronacrisis, terwijl het aantal cargovluchten met 42,7% steeg. De bezettingsgraad bedraagt 102 passagiers/vlucht. De bezettingsgraad van het intercontinentale verkeer blijft laag als gevolg van de reisbeperkingen.

  © Brussels Airport

  Voornamelijk Europese bestemmingen

  De passagiers kozen voornamelijk Europese bestemmingen omwille van de reisbeperkingen en het reisverbod naar niet-Europese bestemmingen. Op dit moment is het niet mogelijk om vrij te reizen naar mediterraanse bestemmingen zoals Marokko, Tunesië en Turkije. Routes die doorgaans erg populair zijn in de zomervakantie. De bestemmingen worden nu voornamelijk gekozen door passagiers die hun familie willen terugzien. Brussels Airport hekelt daarom ook de dagelijkse wijzigingen met betrekking tot de sluiting van grenzen en kleurcodes. CEO Arnaud Feist: “De frequente wijzigingen van de reisbeperkingen als gevolg van de gezondheidssituatie in bepaalde regio’s hebben gewogen op het verkeer in de maand juli.”

  Vrachtvervoer kent mooie stijging

  De luchtvracht kent voor de tweede maand op rij een stijging. Zo is het aantal vervoerde volumes gestegen met 9,9% in vergelijking met juli 2019. Een resultaat dat duidelijk positiever is dan de globale trend. Op wereldwijde en Europese schaal blijft de luchtvracht immers dalen, dat is grotendeels het gevolg van de sterke daling van de zogenaamde belly cargo, de vracht aan boord van passagiersvliegtuigen. Die cargo vertegenwoordigt 50% van de wereldwijd vervoerde volumes.

  Expresdiensten kennen een stijging van 25,3%, volvrachtvolumes stijgen maar liefst met 89%. Die sterke stijgingen compenseren het gebrek aan vrachtcapaciteit aan boord van passagiersvliegtuigen (-72%). 

  120 bestemmingen

  Begin augustus biedt Brussels Airport 120 bestemmingen aan via een veertigtal luchtvaartmaatschappijen. Het gaat voornamelijk om Europese bestemmingen, als gevolg van de reisbeperkingen en het reisverbod naar niet-Schengen-landen. Spanje, Italië, Griekenland, Portugal en Frankijk zijn de voorkeursbestemmingen. Per week zijn 700 vertrekkende vluchten voorzien op Brussels Airport.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie