More

  RECENSIE | Brussel Brost 2021: regen, moshpits en een portie jong geweld

  © Robin De Raedt / Brussel Brost

  RECENSIE | Brussel Brost 2021: regen, moshpits en een portie jong geweld

  -

  Brussel Brost, het gratis studentenfestival van onze hoofdstad, was vorige donderdag aan zijn 12e editie toe. Een student kick- off vinden we in elke studentenstad zoals Leuven, Gent, Antwerpen. Maar in Brussel, de grootste studentenstad van het land, doen ze het toch net iets anders. Het festival moest de aftrap geven voor het Brusselse academiejaar, en meteen ook de speelsheid, diversiteit en eigenzinnigheid van Brussel samenvatten.

  Het werd een dag waarop de Brusselse student zich volledig kon uitleven, zonder les, wel met pint in de hand. Zelfs het druilige regenweer kon de bende jong Brussels geweld niet tegenhouden om volop te genieten van hun vrije dag. 9000 studenten mochten op het terrein van Thurn en Taxis een hele dag ongeremd genieten van optredens, lekker eten en randanimatie, dit wel enkel op vertoon van een COVID Safe Ticket. Met 3 podia was er voor ieder wat wils en kon je perfect flaneren tussen de verschillende acts en standjes heen.

  Opvallend dit jaar is dat er wordt ingezet op het verhogen van de vaccinatiegraad onder de Brusselse jongeren. Dit wordt op een slimme manier gedaan doormiddel van een vaccinatie bus. Negatief-geteste studenten konden zich er alsnog laten vaccineren. De vaccinatiegraad in Brussel ligt namelijk nog altijd lager dan in de rest van België.

  Belgische line-up: Glints, High Hi, The Haunted Youth

  Na de door corona afgelaste editie van vorig jaar lagen de verwachtingen hoog. Upcoming Belgische artiesten als Glints, High Hi, The Haunted Youth, Yellow Straps en IKRAAAN versierden de line-up. Een primeur dit jaar was de Stoemp! Stage, een 360° stage waar het publiek rond de artiest kan staan. Dit bleek een ultieme meerwaarde voor beginnende artiesten als Shaka Shams. DJ Bibi Seck – bekend van Studio Brussel – verraste dan weer met haar dansbare technotunes.

  The Haunted Youth, de Hasseltse band rond Joachim Liebens, liet hun potentieel zien met psych-pop die bij momenten deed denken aan The Cure. Met radiohits als Teen Rebel en Coming Home toonden ze hoe ze op korte tijd toch al erg op elkaar ingespeeld zijn.

  © Robin De Raedt / Brussel Brost

  Een ander hoogtepunt was de straffe performance van indieband High Hi, geselecteerd voor de Nieuwe Lichting 2014,  die met hun stevige songs het ietwat slaperige publiek wakker wist te krijgen. Het ongedwongen charisma van frontvrouw Anne-Sophie Ooghe, samen met de energetische vibes van haar bandgenoten, kwamen perfect tot uiting op het podium. Een ruwe maar toch dansbare en makkelijk-verteerbare set, met de danshit Daggers als kers op de taart, was het resultaat.

  De eer was aan de Antwerpse Glints om het festival af te sluiten en dat deed hij in stijl. De rapper -met Britse roots-zorgde als headliner, letterlijk en figuurlijk, voor het vuurwerk, perfect afgestemd op het publiek van jongere studenten. Hits uit zijn energieke debuutalbum zoals Lemonade Money of Bugatti zorgde voor een mix  tussen hiphop, pop en elektronica. Een set die we al eerder van hem gezien hebben maar daarom niet minder entertainend. De obligatoire moshpits waren alvast aanwezig al bleef een echt wow-gevoel echter uit.

  Brussel Brost is al jaren een gevestigde naam onder de Brusselse studenten, zeker langs Vlaamse kant. Deze editie was muzikaal gezien misschien niet de meest omverblazende van ze allemaal, de vibes zaten zoals altijd even goed. Met een verassend grote opkomst was er duidelijk nood aan uitgelatenheid en samenhorigheid onder de jeugd. Het bruisende Brusselse academiejaar kan nu officieel beginnen!

  Advertentie
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer