More

  Brihang onthult nieuwe plaat ‘CASCO’: Hoogtepunt én heruitvinding van het rapgenre (★★★★)

  Advertentie

  -

  De nieuwe plaat van Brihang slaat in als een bom. Waar menig artiest de hoge verwachtingen op hun tweede album niet kunnen inlossen, slaagt de West-Vlaamse rapper erin zichzelf net te overtreffen. Zijn nieuwste creatie ‘CASCO’ tast opnieuw de grenzen van het rapgenre af en beitelen zijn naam voorgoed in de Belgische muziekwereld.

  Brihang, pseudoniem van Boudy Verleye, is al lang geen onbekende meer in de Nederlandstalige hiphopscene. Na zijn overwinning in De Nieuwe Lichting (2014) volgde zijn definitieve doorbraak met de debuutplaat zolangmogelijk (2016). Maar ook live staat hij sterk: vorige zomer liet hij een onuitwisbare indruk na op Pukkelpop, waar hij alvast een voorsmaakje gaf van de nummers op ‘CASCO’.

  De West-Vlaamse rapper is zonder meer een taalvirtuoos te noemen. Moeiteloos rijgt hij originele metaforen en snedige one-liners aaneen tot een beklijvend geheel. Poëzie die uitblinkt in eenvoud en bondigheid, wat elk nummer bijzonder fragiel en herkenbaar maakt.

  Ik voelde pas a’k leefde door te spelen met de vlam
  Ma van te veel te leven ja dan raak je opgebrand
  Dus vertrekken we op reis naar een tropisch warm land
  En een foto als bewijs om te posten via In-sta-gram

  ‘Steentje’

  Brihang gaat op ‘CASCO’ voor absolute eerlijkheid. Met songs als ‘steentje’ en ‘oelala’ veegt hij de laatste restjes schroom weg. Geen vraag blijft onbeantwoord, geen onderwerp gaat hij uit de weg: de rapper spreekt uit wat anderen nauwelijks over de lippen krijgen. Een herkenbare boodschap vaak, die nog langt blijft nazinderen.

  ‘CASCO’ brengt een verhaal over persoonlijke onzekerheden en zwaktes, deels ingegeven door Brihangs nieuwe status als gevestigde artiest en alle uitdagingen die daarmee gepaard gaan. De rapper pulkt aan oude en nieuwe wonden, maar raakt daarbij evengoed een zenuw in onze samenleving. Wie goed luistert, hoort in ‘steentje’ namelijk niet alleen persoonlijke ontboezemingen, maar ook het verhaal van een hele generatie die naar zichzelf op zoek is.

  Brihang schotelt je gelukkig niet alleen bittere songs voor, maar doorspekt zijn nummers met zelfrelativering en spitsvondige taalacrobatieën. Ook op muzikaal vlak slaagt hij erin zichzelf te vernieuwen. Zachte synths en vocals zijn in elkaar geweven tot een smooth geheel waarop sterke lyrics moeiteloos meegolven. ‘CASCO’ doet het allemaal heel simpel klinken, en juist in die eenvoud schuilt Brihangs genialiteit.

  Casco is digitaal te downloaden en te beluisteren vanaf 16 oktober en verschijnt in de winkelrekken vanaf vrijdag 25 oktober, zowel op vinyl als op cd.

  Wie er bij wil zijn op zijn tournee langs de AB, Vooruit en Cactus is er aan voor de moeite: tickets zijn al maandenlang niet meer te verkrijgen. Voor zijn clubtour in februari langsheen De Kreun, Roma Het Depot en Nosta is er wel nog hoop, tickets zijn nog te verkrijgen via www.brihang.be.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Brihang schotelt je gelukkig niet alleen bittere songs voor, maar doorspekt zijn nummers met zelfrelativering en spitsvondige taalacrobatieën. Ook op muzikaal vlak slaagt hij erin zichzelf te vernieuwen. Zachte synths en vocals zijn in elkaar geweven tot een smooth geheel waarop sterke lyrics moeiteloos meegolven. 'CASCO' doet het allemaal heel simpel klinken, en juist in die eenvoud schuilt Brihangs genialiteit. Brihang onthult nieuwe plaat 'CASCO': Hoogtepunt én heruitvinding van het rapgenre (★★★★)