Brihang @ Ancienne Belgique, AB: “West-Vlaamse taalmagiër strak neer en overwon” (★★★★)

© Steven Elias

© Steven Elias

De West-Vlaamse taalgoochelaar Brihang stond donderdagavond in een uitverkochte Ancienne Belgique. Brihang, pseudoniem van Boudy Verleye, stelde er zijn tweede plaat ‘CASCO’ voor. 

De nieuwe plaat van Brihang is ingeslagen zoals een bom. Ook onze recensent kon ‘CASCO’ smaken en zag hoe de rapper zichzelf overtrof (★★★★). Die nieuwe plaat kwam de man voorstellen aan een AB die hij op mum van tijd uitverkocht kreeg.

Het startschot van een uur West-Vlaamse taalmagie gaf Brihang met ‘Pasgeboren+’. Jammer genoeg kampte de man even met een technisch probleempje, waardoor de zaal Brihang niet te horen kreeg. Gelukkig werd dit euvel snel verholpen. Zonder aarzelen werd ‘Oelala’ ingezet. De song liet de zaal voor het eerst uitzinnig worden, vooral wanneer Brihang ‘een telefoontje’ met de zaal ensceneerde.

© Steven Elias

Vlot zette Brihang door naar ‘#Quote’. Brihang vertelde zijn verhalen vol passie, als een muzikale prediker die zijn wijsheden aan zijn volgelingen toevertrouwd. De song werd live trouwens opgesmukt met een heerlijke outro. Ook toen de man een eerste bindtekst inging, toonde de rapper zich van zijn meest poëtische kant: “Dit is de eerste bindtekst. Dat wordt spannend. Je gaat zien soms lukt dat, soms mislukt dat. Dat is hoe het gaat. Soms val ik gewoon in een nummer”, waarna de tonen van ‘Rommel door de zaal weerklonken. In een andere bindtekst zorgde de man voor een ode aan de muziektempel: “Bedankt voor alles wat je opvangt langs de bovenkant. Je bent de pet voor m’n pet en de huid voor m’n huid. Je blijft staan. Je bent nooit lui”. Hoera AB!

Verrassing van de avond was de aanwezigheid van Ntrek voor ‘Alles Draait’. Live bracht het drietal een flinke portie extra pit en punch die je niet in de studioversie te horen kreeg. Damn! Dat klonk goed. Dat Brihang voor een kleine West-Vlaamse volksverhuizing zorgde, bleek even later toen de man de verschillende provincies overliep. Het ging over een volksverhuizing van de gootorde dat de NMBS extra treinen zou moeten inleggen. Brihang zelf woont trouwens niet meer in West-Vlaanderen, maar in Schaarbeek, zo vertrouwde de man de zaal toe.

De hoogtepunten stapelden zich, voornamelijk naar het einde van de set toe, op. Zo zong Brihang ‘wieder’ vol trots en passie, hij dook daarvoor ook even het publiek voor in. Het echte hoogtepunt kregen we op ‘Steentje’. Verleye verscheen daarvoor met een vorkheftruck in de zaal. Hij overkeek de zaal van hoog boven het publiek, als de West-Vlaamse poëzie-heerser over zijn Ancienne Belgique. Voor de echte afsluiter dook Brihang alweer ten velde op: ditmaal verscheen hij in het midden van de zaal op een ladder. Gepakt met eindsong ‘balanceren’ én een confetti-kanon maakte de poëet een einde aan het schouwspel. De vier sterren zijn verdiend, de rekening volgt.

Voor wie aanwezig was, viel zeker ook toeschouwer Ruth op met haar korte move op het podium. Je kan dat herbekijken dankzij de AB-livestream (vanaf 25:25).

© Steven Elias

Volg ons voor meer foto’s van deze show via onze kanalen:

Volg voor meer
RECENSIES OVERZICHT
Brihang @ Ancienne Belgique, AB
brihang-ancienne-belgique-ab-west-vlaamse-taalmagier-strak-neer-%e2%98%85%e2%98%85%e2%98%85%e2%98%85Hoogtepunten stapelden zich voornamelijk naar het einde van de set op. Zo zong Brihang 'wieder' vol trots en passie, hij dook daarvoor trouwens het publiek. Het echte hoogtepunt kregen we op 'Steentje'. Verleye verscheen daarvoor met een vorkheftruck in de zaal. Hij overkeek de zaal van hoog boven het publiek, als de West-Vlaamse poëzie-heerser over zijn Ancienne Belgique. Voor de echte afsluiter dook Brihang alweer het publiek in, ditmaal verscheen hij in het midden van de zaal op een ladder. Gepakt met 'balanceren' én een confetti-kanon maakte de poëet een einde aan het schouwspel. De vier sterren zijn verdiend, de rekening volgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in