More

  © Blue Neuville en logo Studio Brussel

  Bregt Vanneuville werd als Blue Neuville geselecteerd voor de Nieuwe Lichting: “Ook Ryan Tedder van OneRepublic is fan”

  -

  De 26-jarige Bregt Vanneuville brengt onder de naam Blue Neuville muziek uit. Zijn muziek doet het goed, want hij werd afgelopen week geselecteerd voor de Studio Brussel ‘Nieuwe Lichting’ 2021 en verzamelde ondertussen al zo’n 1,8 miljoen streams op Spotify. Wij hadden een gesprek met Bregt.

  Voor Bregt is het niet de eerste keer dat hij de selectie van de ‘Nieuwe Lichting’ haalt, dat gebeurde eerder al in 2017. “Ik heb vroeger ook rockmuziek gemaakt en had dan een nummertje ingestuurd naar StuBru”, legt hij ons uit. De Bruggeling ademt muziek uit: “Ik heb altijd verschillende dingen geprobeerd sinds ik jong was, van jazz, house, tot drum-‘n-bass. Al merk ik wel dat ik nu m’n ding gevonden heb: het klinkt hoe ik wil dat het klinkt.” Zijn eigen ding doen dat werkt. Ondertussen wist de jonge muzikant al 1,8 miljoen streams te verdienen op Spotify met zijn song ‘Paris Light’. Luisteraars gaande van de VS tot Duitsland en Oostenrijk zijn gek op de song. 

  “Hoe dat ging? Het was echt super random”, legt Bregt uit. “Ik had de song op Spotify gezet, waarna het eerste half jaar weinig gebeurde. Ik merkte wel dat na een tijdje mensen in m’n nabije omgeving me begonnen aan te spreken om te zeggen dat ze het een leuk nummer vonden. Dan is het dankzij Spotify’s Discover Weekly meer en meer beluisterd geweest. Tot plots een Franse radiozender me stuurde om te vragen of ze m’n nummer mochten draaien ‘Geen probleem!’, zei ik (lacht). “Het is voor mij de start geweest van de voorbije twee jaar.”

  FruityLoops

  Al is Bregt al veel langer dan de afgelopen twee jaar met muziek bezig. “Ik maak al muziek sinds ik zeer jong ben”, legt hij ons uit. “Ik weet eigenlijk niet meer wanneer ik eraan begonnen ben. Laat ons zeggen dat ik piano ben beginnen spelen op de jongst mogelijke leeftijd.” Zijn broer wakkerde de liefde voor muziekproductie aan: “Op die oude computers, de dikke bakken, heeft m’n broer me FruityLoops (muzieksoftware, n.v.d.r.) getoond.”, vertelt hij. “Ik merkte dat ik door allerlei instrumenten apart in te spelen en ze als lagen op elkaar plakken, een band kon vormen op m’n eentje. Ik was dan als super jong kereltje al aan het producen, terwijl m’n vrienden aan het gamen waren (lacht).”

  Gaandeweg is die liefde voor productie gegroeid tot het songschrijven: “Ik ben eigenlijk gestart met enkel het produceren van muziek, maar dan ben ik me gaandeweg meer beginnen focussen op het schrijven van nummers: wat maakt het dat een track resoneert bij iemand? Wat maakt dat het ene nummer beter werkt dan het andere?” Ondertussen beheerst Bregt het hele muziekproductieproces. “Alles wat je hoort, van begin tot einde heb ik zelf gedaan, inclusief de mix en mastering. Daar kruipt natuurlijk wel wat werk in, daarom heeft het ook een tijdje geduurd vooraleer ik begreep hoe alles moest.”

  “Ik was starstruck’

  Ook Ryan Tedder van OneRepublic blijkt fan te zijn van Bregt. “Dat was eigenlijk ook super random”, vertelt hij. “Ik heb afgelopen jaar in Amsterdam gewoond en ik had een week vakantie genomen om muziek te maken. Ik was de avond ervoor uit geweest en liep met een kater rond te dolen in de stad. Tot ik plots Ryan Tedder uit een tattooshop zag komen. Ik ben echt fan van hem en was starstruck. ‘Apologize’ van OneRepublic was een van de eerste nummers, naast Bach enzovoort, dat ik op de piano leerde spelen. Ik ben op hem afgestapt en vroeg hem of hij naar m’n nummer wou luisteren.” Dat bleek goed te werken, want Ryan vroeg om de smartphone van Bregt: “Ik gaf hem dan m’n gsm, waarna hij Instagram opende en hij mij beginnen volgen is. Uiteindelijk had ik hem verteld dat ik aan een album aan het werken was, waarna hij zei: ‘Send me the album when it’s ready’.”

  “Ik neem nu natuurlijk wel m’n tijd om het goed te doen (lacht)!” Een groot deel daarvan is al afgewerkt.  “Ik heb nu een aantal dancetracks gemaakt, die in het verlengde van ‘Paris Lights’ liggen. Daar zing ik zelf niet op. Anderzijds heb ik het afgelopen jaar ook een album gemaakt met meer indiepop-, bedroompop-songs die in de stijl van ‘Post Lockdown Party’ liggen. Ook die songs zijn klaar, al moet ik daar nog een juist productioneel jasje rond maken. Wanneer ik ze zal uitbrengen, weet ik nog niet.”

  Waarom je voor Blue Neuville moet stemmen? “Niemand moet voor mij stemmen (lacht)! Als mensen mijn muziek leuk vinden en als het hun een goed gevoel geeft, dan ben ik tevreden. Als ze meer muziek van me willen horen op de radio, dan denk ik dat het een manier is om dat te bereiken. Ik zal aan niemand zeggen dat ze op mij moeten stemmen, iedereen heeft z’n eigen smaak en mening.”

  Check single ‘Post Lockdown Party’ van Blue Neuville

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie