More

  Grootschalige terreuraanslag in Wenen op zes verschillende plaatsen: “Vijf doden, vijftien mensen in ziekenhuis”

  Advertentie

  -

  In Wenen heeft maandagavond een terreuraanslag plaatsgevonden. Er zou sprake zijn van meerdere daders met zware wapens. De politie maakt melding van zes verschillende plaatsen delict. Op sociale media zijn beelden te zien van de vermoedelijke dader(s). Er vielen vijf doden, zo’n vijftien mensen liggen in het ziekenhuis. Minstens één dader is nog op de vlucht.

  Volgens de politie zouden er maandagavond rond 20 uur maandagavond schoten gelost zijn in de buurt van de Seitenstettengasse, dat is in de buurt van de Stadttempel-synagoge. Eerder maakten lokale media melding van een aanslag op de synagoge, maar dat is vooralsnog niet bevestigd. Het is onduidelijk of de synagoge het daadwerkelijke doel was, daar was op het moment van de aanslag niemand aanwezig.

  Zes verschillende plaatsen delict

  Volgens de meest recente berichten schoten de daders op bezoekers in bars en restaurants in de Bermuda Triangle, ook bekend als Bermudadreieck, dat is een populaire uitgangsbuurt in het centrum van de stad. In Oostenrijk waren bars en restaurants nog voor een laatste keer open. Afgelopen zaterdag kondigde de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz aan dat er een nieuwe lockdown komt in Oostenrijk, die zou dinsdagnacht ingaan.

  Volgens de Weense politie zijn er zes verschillende plaatsen delict. Het zou gaan om de Seitenstettengasse, Morzinplatz, Salzgries, Fleischmarkt, Bauernmarkt en de Ruprechtsplatz. Die bevinden zich in het centrum van de stad, op wandelafstand van elkaar.

  Er zou sprake zijn van één dader, mogelijk had die aan handlanger. De dader was uitgerust met een zwaar oorlogswapen, type Kalasjnikov. 

  Bij de aanslag zijn vijf mensen om het leven gekomen, waaronder een 21-jarige man. Vijftien raakten zwaargewond, waaronder een politieagent. Die zou buiten levensgevaar zijn. 

  De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz zei aan de Oostenrijkse openbare omroep ORF dat het “beslist om een terroristische aanslag gaat”. Kurz maakte verder ook melding van “minstens 15 gewonden”.

  Gecoördineerde aanval of lone wolf?

  Door de ernst en grootorde van de terreur lijkt het te gaan om een gecoördineerde aanval, volgens terreurexpert Ali H. Soufan heeft het alle kenmerken van een terreuraanslag in de stijl van ISIS. De SITE Intel Group, dat is een website gespecialiseerd in monitoren van terroristische propagandakanalen, schrijft het volgende: “Jihadist zegt dat Vienna-aanslag ‘part of the bill’ is voor de Oostenrijkse betrokkenheid in een V.S.-geleide coalitie.” In de loop van dinsdag eiste ISIS de aanslag op.

  De politie bevestigde dat een zwaarbewapende dader werd neergeschoten. Op een persconferentie, maandagnacht, vertelde de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer dat minstens één dader nog op de vlucht was. Het is nog onduidelijk wat de rol van de tweede mogelijke dader is.

  Op sociale media circuleren beelden van de aanslag, daar is een man in te zien die schiet met een Kalasjnikov. Op andere beelden is een hoeveelheid bloed te zien voor een restaurant, daar zou minstens één persoon gewond zijn geraakt. Op andere beelden is te zien hoe er schoten worden gelost op de politie.

  Het is de afgelopen weken opnieuw onrustig in Europa. Enkele dagen geleden vielen nog drie doden en zes gewonden bij een terreuraanslag in Nice. Eerder werd in Frankrijk ook een leraar onthoofd.

  Premier De Croo reageert

  Stilaan komen er steunbetuigingen vanuit heel Europa. Premier De Croo (Open Vld) reageerde op Twitter: “Geshockeerd en bedroefd door de verschrikkelijke terreuraanslag in Wenen vanavond. Mijn diepste medeleven gaat uit naar de slachtoffers en hun families. Ik druk mijn soliditeit uit het het Weense en Oostenrijkse volk. We zullen nooit toegeven aan terreur.”

  Ook de Spaanse premier Sanchez en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen betuigde op Twitter zijn medeleven aan het Oostenrijkse volk.

  Waarschuwing: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer