More

  © Nanoi Alloo Photography

  Boshra over ‘Nieuwe Lichting’-inzending: “We hebben de song op 2 uur geschreven”

  -

  Ze brachten dit voorjaar hun debuutsingle ‘This Town’ uit en werden met een demoversie van een nieuwe song geselecteerd voor de ‘Nieuwe Lichting’ 2021. Maak kennis met de nieuwe parel van de Belgische muziek Boshra: dat zijn Dina Boshra (26) en de broers Raf (24) en Ben Cyran (22).

  “Dina en ik hebben elkaar 2,5 jaar geleden leren kennen op Dour toen we voor Chase aan het werken waren”, legt Raf Cyran ons uit. Het was pas iets later dat zijn broer, Ben, erbij kwam. Dina vult aan: “Klopt. We waren op Dour met elkaar aan het praten over onze hobbys, waaruit bleek dat Raf producete en ik ook bezig was met songwriting. We hebben onze muziek aan elkaar laten horen en Raf vond de sound meteen nice, ook al was hij toen met andere genres bezig.”

  Die andere genres waren hiphop en drum-’n-bass. Zo is Raf ook bekend als de helft van FarFlow. Dina was dan weer de frontvrouw van de Gentse band Canves. Al ken je haar misschien van haar deelname aan ‘The Voice van Vlaanderen’ in 2014 en 2019. “Bij mijn eerste deelname was ik 17. In 2019 heb ik opnieuw deelgenomen en meer mijn zin kunnen doen. Al blijft het televisiemaken. Ik heb er niet optimaal van kunnen genieten, het moest allemaal zo snel verlopen.”

  Sindsdien was het voor Dina zoeken naar haar eigen stijl. “Gelukkig heb ik dan de boys ontmoet”. Raf vult aan: “Het was ook even zoeken voor ons. Ik denk dat we pas een jaar geleden wisten waar we naartoe wilden met dit project. Voor ‘This Town’ zijn we vertrokken vanuit de tekst die Dina al geschreven had. We hebben dan de beat erop gemaakt. Eigenlijk is dat voor ons een omgekeerde manier van werken. Gewoonlijk begin ik met de muziek en zet ik er later de tekst op. Voor de productie hebben we trouwens samengewerkt met Pieter-Jan ‘Moushi’ Cools (Brihang, Tsar B, n.v.d.r.).”

  Al gaat het songschrijven nu vlotter. “We hadden tijd nodig om elkaar te leren kennen”, verklaart Raf. Ben en Raf namen de voor hun vertrouwde hiphop-invloeden mee naar de muziek van Boshra. Raf legt uit: “Mijn broer en ik zijn percussionisten van opleiding. Ook het design van de bassen konden we uit onze drum-’n-bass achtergrond meenemen”. 

  De lockdown zorgde ook voor het trio voor vertraging. Raf vertelt: “We hadden ‘This Town uitgebracht in mei en dan heeft het een hele tijd geduurd vooraleer we opnieuw met z’n drieën in de studio konden kruipen. Al hebben we de eerste sessie na de lockdown erg weinig gedaan (lacht)! We hadden elkaar zo gemist en hebben dan vooral bijgepraat.” Al is dat voor Boshra geen nadeel. “We hebben gemerkt dat we fantastische ingevingen krijgen, wanneer de studiosessie bijna gedaan is”, vertelt Dina lachend. 

  Last-minute inzending

  De inzending voor de ‘Nieuwe Lichting’ maakte een soortgelijk parcours mee. “We waren eigenlijk al een paar weken bezig aan een ander nummer voor de ‘Nieuwe Lichting’. Tot we op een bepaald moment naar elkaar keken en dachten: ‘Shit, dit is het niet’. We hadden op dat moment nog twee uur: ik moest bijna weg en er was zelfs nog geen zin geschreven. We hebben ‘Reveal It’ uiteindelijk op twee uur geschreven”, legt Dina uit. Een dag later sloten de inschrijvingen voor de wedstrijd. Ze vult aan: “Om middernacht moest onze song ingezonden zijn. De boys hadden nog wat aan de song gesleuteld en hebben hem om 22 uur naar mij doorgestuurd. Ik luisterde ernaar en belde Raf meteen op. ‘Dit is geniaal!’, zei ik.” 

  “Alles voelde juist en viel meteen op zijn plaats”, legt Ben uit. “We waren in een sleur geraakt nadat we wekenlang aan dezelfde song hadden geprutst. We hadden ons gevoel moeten volgen. De vibe was er niet.” Raf vult aan: “De vibe is inderdaad heel belangrijk. Nu weten we ook dat als iets niet werkt, we beter even aan een andere song werken. Eens de vibe terug is, volgt het resultaat wel.” Al is hun inzending nog niet helemaal af. “We hebben bewust ‘demo’ aan de titel toegevoegd. We hebben de lat voor onszelf hoog gelegd met de release van ‘This Town’. We mogen niet zomaar tevreden zijn. Ook de details moeten kloppen.” 

  Broers Raf en Ben Cyran / Beeld links: © Ben Cyran

  Roots

  De muziek van Boshra kenmerkt zich door Arabische invloeden te vermengen met Westerse klanken. Het deed de jury van Studio Brussel denken aan Tsar B en FKA Twigs. “Ik heb zes jaar lang in Marokko gewoond”, legt Dina uit. De muzikale microbe kreeg ze dan ook van thuis mee: “Ik heb een muzikale familie. Er zijn filmpjes van mij waar ik als 2-jarig kind sta te zingen. Ik heb veel Arabische en Westerse muziek geluisterd en vond het jammer dat die invloeden hier niet te horen zijn.”

  Ook Raf en Ben waren fan van de Arabische invloeden. “Je moet echt eens Umm Kulthum beluisteren”, druk Dina ons op het hart. “Het is een van de grondleggers van de Arabische muziek. Iedereen in de Arabische wereld kent haar verhaal. Ik vind het erg mooi om haar sounds mee te nemen naar Boshra, om het oude nieuw leven in te blazen.” Ben vult aan: “We hebben altijd naar heel veel verschillende genres geluisterd. We zijn altijd wel op zoek gegaan naar de diversiteit in de muziek.”

  “We wouden eigenlijk al enkele Arabische zinnen in onze eerste single stoppen, maar het nummer werd dan te lang”, vertelt Dina. “Ik ben zot van talen, dat is een grote passie van mij. Het voelde ook passend aan bij ‘Reveal It’. Soms zijn er bepaalde woorden of expressies, uit andere talen, die je niet kan vertalen naar het Nederlands. Ik vind het fijn om de betekenis dan aan de mensen uit te leggen.” 

  De muziek van Boshra wordt uitgebracht bij eigen label 10l10 Music. “Dat is ontstaan omdat we het gevoel hadden dat er veel goede artiesten zijn, die de middelen missen om de volgende stap te zetten”, legt Raf uit. “We zijn eigenlijk een collectief. Ben is videomaker en maakt bijvoorbeeld veel clips voor ons.” Ook voor Boshra houden ze alles in eigen handen. “Dina en ik zijn eigenlijk controlefreaks”, lacht Raf. Dina vult aan: “Het is ons kindje. We hebben er al die jaren naartoe gewerkt. Je wilt iets brengen waar je trots op bent. Dus ja ik ben dan een muggenzifter (lacht).”

  Met 30 geselecteerden zijn ze nog om de titel van ‘Nieuwe Lichting’ 2021 in de wacht te slepen. “Het zijn allemaal straffe kandidaten, onze concullega’s. Ik ken Sasja Maekelberg van Larssen. goed en ook Lani maakt geweldige muziek”, vertelt Dina. “Natuurlijk willen we het graag winnen, maar we laten het op ons afkomen”, vult Raf aan. Waarom je op Boshra moet stemmen? “Iedereen moet doen wat hij of zij wilt. We maken nummers om andere mensen mee gelukkig te maken. Ik zeg zelfs aan mijn vrienden dat ze moeten stemmen op diegenen dat ze goed vinden. Volg je hart! Ik doe niet aan vriendjespolitiek”, besluit Dina.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie