‘Black Mirror: Bandersnatch’: hoeveel eindes heeft Netflix’s interactieve film?

Foto: © Netflix

© Netflix

Gisteren schreven we dat de interactieve film ‘Black Mirror: Bandersnatch’, vandaag uitkwam bij Netflix. Vanaf deze ochtend, rond 9 uur kon je deze Netflix Original bekijken, maar hoeveel eindes heeft de film? Lees het hier. 

‘Black Mirror’, de serie die je zou kunnen omschrijven als een collectie kortfilms rond technologie en meestal de negatieve invloed ervan, komt volgend jaar met een nieuw seizoen. Als opwarmer, bracht Netflix vrijdag, ‘Bandersnatch’ uit. Het is de eerste interactieve ‘Black Mirror’-film, die trouwens losstaat van het nieuwe vijfde seizoen. Je kan als kijker zelf de uitkomst van het verhaal bepalen.

Spoiler alert: lees niet verder als je niets wilt lezen over het verhaal

https://www.youtube.com/watch?v=XM0xWpBYlNM

Het verhaal, van deze ‘Black Mirror’, draait rond de jonge spelontwikkelaar Stefan (Fionn Whitehead), die in de jaren ’80 aan het spelletje ‘Bandersnatch’ werkt. Het spel laat de speler toe, om gaandeweg keuzes te maken die het verhaal bepalen. En laat dat nu net zijn wat Netflix ons ook laat doen. Stilaan groeit bij Stefan het besef dat hij de controle zelf kwijt is en dat iemand anders voor hem beslissingen neemt. De grens tussen spel en realiteit vervagen.

En die beslissingen die je kan maken, gaan van kleine, onbelangrijke dingen, zoals het kiezen tussen Frosties of  Sugar Puffs of het bepalen van de muziek, tot het wrede zaken, zoals het vermoorden van zijn vader. Het is de eerste maal dat ‘Black Mirror’ dit toepast en het lijkt ook aardig te werken, als kijker voel je jezelf meteen betrokken in het verhaal.

Hoeveel eindes zijn er? 

Volgens de producenten van de film, zijn er vijf mogelijke aflopen. Dat kan gaan van het vermoorden van zijn vader, het in de gevangenis terechtkomen, tot het succes van zijn uitgebrachte game. Het is niet enkel de uitkomst, maar ook de weg ernaartoe, dat per kijkbeurt kan verschillen. Voor de film werd zo’n 312 minuten aan beeldmateriaal gemaakt. Een kijkbeurt, kan door je keuzes zo’n 40 minuten, tot een anderhalf uur duren.

© Netflix

Mindfuck

Het is de eerste maal dat ‘Black Mirror’ gebruik maakt van een interactieve verhaallijn en daarvoor lijkt de serie ook uitermate geschikt. Waar je bij de traditionele afleveringen, toch nog steeds vanop een afstand kijkt naar de wrede gebeurtenissen, wordt je ditmaal echt in het verhaal gezogen. Alsof het waarheid is, wat er aan gebeuren is en je echt de controle hebt gekregen over Stefan, net zoals in een videogame.

Het is ook vooral de gelaagdheid ervan dat opvalt: op verschillende momenten kregen we de mogelijkheid om een uitgeprobeerde verhaallijn opnieuw te starten, ditmaal met een andere keuze. Dat leidde onder meer tot hallucinante momenten, waar je Stefan probeert uit te leggen dat zijn leven bepaald wordt door een Netflix-kijker, tot een ninja-gevecht tussen hem en zijn psycholoog. Het is een film die je alvast enkele keren zal herbekijken of herkiezen toch.

© Netflix

‘Bandersnatch’, de eerste interactieve ‘Black Mirror’-film is vanaf vandaag te bekijken op Netflix. Let op: je kan hem niet op alle platformen bekijken, doordat je interactieve keuzes moet kunnen maken.  Alle informatie: netflix.be

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in