More

  Bestaand medicijn levert veelbelovende resultaten op in strijd tegen COVID-19

  -

  Een bestaand medicijn heeft bemoedigende resultaten opgeleverd in de behandeling van patiënten met COVID-19. Er wordt een onderzoek opgestart naar de effectiviteit met 150 patiënten.

  LEES OOK: Lees ons dossier ‘coronavirus’

  Vijf patiënten met een bevestigde besmetting met het coronavirus, die in het ziekenhuis waren opgenomen met een ernstige longontsteking hebben bemoedigende resultaten opgeleverd na behandeling met het medicijn RUCONEST® (recombinant humane C1-remmer).

  De behandeling van de patiënten vond plaats in het Universitair Ziekenhuis van Basel in Zwitserland. De vier mannen en één vrouw, tussen de leeftijden van 53 en 85 jaar, zagen hun situatie niet verbeteren ondanks de toediening van de standaardbehandeling met hydroxychloroquine en lopinavir/ritonavir.

  Bestaand medicijn

  Ze werden daardoor behandeld met een bestaand medicijn, een zogenaamde recombinant humane C1-remmer, die ervoor zorgde dat de koorts bij vier van de vijf patiënten binnen de 48 uur verdween. Er werden geen allergische reacties, noch enige geneesmiddel-gerelateerde bijwerkingen gemeld. Ook de ontstekingswaarden in het bloed namen aanzienlijk af. Kort daarna werden de volledig herstelde patiënten uit het ziekenhuis ontslagen. Dr. Michael Osthoff van het Universitair Ziekenhuis Basel, Zwitserland en behandelend arts, zegt: “Hoewel dit een niet-gecontroleerde, beperkte behandeling betreft, tonen de resultaten de potentiële effectiviteit aan van het gebruik van RUCONEST® als ontstekingsremmende aanpak voor de remming van het complement- en het contactsystemen na infectie met SARS-CoV-2.”

  Beeld ter illustratie

  Eén van de patiënten had een verhoogde zuurstofbehoefte waardoor die beademd werd op de intensieve zorgen, maar herstelde in de daaropvolgende dagen en is inmiddels weer van de afdeling af. Omdat het medicijn bemoedigende resultaten oplevert zal een multinationale, gerandomiseerde, gecontroleerde klinische studie worden opgezet met maximaal 150 COVID-19 patiënten. Dr. Osthoff: “We zijn nu bezig met het plannen van een multinationale, gerandomiseerde gecontroleerde studie met maximaal 150 patiënten voor een beter begrip van de veiligheid en werkzaamheid van deze aanpak bij het voorkomen van een verslechtering bij COVID-19-patiënten.”

  Van oorsprong voor genetische aandoening

  Het medicijn dient oorspronkelijk voor de behandeling van HAE, dat is een zeldzame genetische aandoening die tot zwellingen van handen, voeten, buik, maar ook luchtwegen kan leiden. De aandoening wordt veroorzaakt door een tekort van de C1-estaseremmer, dat is een eiwit die van nature in het lichaam voorkomt.

  Prof. Bruno Giannetti, Chief Medical Officer van Pharming, zegt in reactie: “Sommige van de gevaarlijke biochemische processen die optreden tijdens de verergering van een COVID-19-infectie tot een levensbedreigende longontsteking, worden waarschijnlijk veroorzaakt door complementactivering als onderdeel van een systemisch hyper-inflammatoir syndroom, ook wel bekend als een ‘cytokinestorm’.”

  Een C1-remmer heeft talrijke ontstekingsremmende eigenschappen. Prof. Bruno Giannetti: “Een ‘compassionate use’ behandeling bij enkele patiënten die leden aan COVID-19-longontsteking was daarom wetenschappelijk verantwoord en de voorlopige resultaten zijn zeer bemoedigend. We dienen onder andere nog het juiste tijdstip voor de start van de RUCONEST®-behandeling en het optimale doseringsregime beter te identificeren. Het geplande multinationale onderzoek onder leiding van de Universiteit van Basel is specifiek gericht op het verkrijgen van deze informatie.”

  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie