Frankrijk wint de halve finale tegen België op het WK in Rusland. In wat meer op een schaakduel leek dan een voetbalmatch, haalde Frankrijk de bovenhand na een doelpunt door Samuel Umtiti. Les Bleus plaatsen zich zo voor de finale, die ze tegen de winnaar van de halve finale Kroätie-Engeland zullen spelen. België gaat nog niet naar huis, maar doet een gooi naar de bronzen medaille in een troostfinale tegen Kroatië of Engeland.
Wie hoopte op mooi halvefinalevoetbal was eraan voor de moeite, want daarvoor hoefden we dinsdag niet te kijken. Tegen de Franse schaakspelers van Didier Deschamps kwam er letterlijk en figuurlijk geen schot in de zaak. De eerste matchminuten waren toonaangevend. Les Bleus gaven de ene na de andere ongehaaste pass tussen verdedigers en flauwe flanken. Wel op de helft van de Duivels, maar zonder offensief.
Frankrijk-België: schaken of voetballen?
Die voorbode werd even verbroken door enkele pogingen op de doelen van beide ploegen. Meest noemenswaardige kansen vormen de opmars van Kylian Mbappé vrij snel na het begin van de match, iets later ook een schot van Eden Hazard en een straffe trap van Blaise Matuidi. De effecten van die pogingen stierven echter even snel uit als ze opdoken. In de eerste helft vielen geen doelen. Die eerste helft is dan ook kort samen te vatten: Frankrijk speelde schaak in plaats van voetbal tegen een voetbalwillig België. Jammer genoeg slaagden de Belgen er niet in om door het supercompacte Frankrijk te geraken, dat diep teruggezakt bij doelman Hugo Lloris postvatte. De Belgen maakten fouten: slechte passes, balverlies en een weinig jagende attitude. Hun voorzetten kwamen veelal in een vacuüm terecht, waar geen Belgische spelers tot doel waren bijgebeend. Waren er wel Belgen, dan stonden de Fransen zo dicht op elkaar dat er zelfs met kansen geen kansen waren.
[getty src=”995619154″ width=”594″ height=”396″ tld=”be”]
Snelle Kylian Mbappé in actie tegen Kevin de Bruyne
Martinez kiest Moussa Dembélé
Na twee eerdere gele kaarten moest Thomas Meunier tijdens deze halve finale bankzitten. Roberto Martinez moest dus een vervanger aanduiden. Het werd Moussa Dembélé. Maar daar bleef het niet bij. Martinez koos ervoor ook her en der posities aan te passen. Daardoor werd er met spelers geschoven, die moesten voetballen op plaatsen waar ze niet op hun plaats leken. Nacer Chadli op rechts, bijvoorbeeld, leek daar niet hetzelfde niveau te behalen als op links. Gevolg van die verschuivingen: verwarde passes die Frankrijk voortdurend wist te onderscheppen.
Veel Frans blauw, maar waar is Belgisch rood?
De eerste helft kabbelde puntenloos voort. Een extra minuut leverde geen eerste doelpunt op. Et alors, de Rode Duivels en Les Bleus druppelden dan maar de kleedkamers binnen. Hadden ze ook gezien dat het aan het Franse doel wemelde van het blauw, terwijl er weinig rood te bespeuren was aan het Belgische doel, waar Thibaut Courtois er eerder alleen voor stond? De locker room talk van zowel Roberto Martinez als Didier Deschamps zijn in dat opzicht goud waard. Wat werd er gezegd?
[getty src=”995662880″ width=”594″ height=”396″ tld=”be”]
Les Bleus tonen veel blauw aan doel
Aanvallend Frankrijk
Na de rust konden we zien wat Deschamps zijn spelers vermoedelijk had gezegd: “Aanvallen!”. Dat gebeurde. De Fransen schoten in gang en je zag meteen dat het speltempo werd opgedreven. Het ging er allemaal vlotter en krachtiger aan toe. De Fransen voetbalden – of toch een beetje meer. Konden de Belgen tegen deze voetballende tegenstander nu eindelijk hun beste spel bovenhalen? Hoewel er verbeteringen waren, hebben we hun beste spel niet gezien.
Frankrijk scoort
De wispelturige match kreeg in de tweede helft al vlug een staartje – het is te zeggen: une queue. In minuut 51 gaven de Fransen een scherpe prik in de Belgische ballon. Via een corner van Antoine Griezmann kopte Samuel Umtiti het bepalende doelpunt. 1-0 pour les Bleus. ‘Geen probleem,’ hoorden we de supporters al denken, ‘tegen de Japanners stonden we 0-2 achter en maakten we nog drie doelpunten. Dit komt dus nog goed, nog tijd genoeg’. Alleen zat de wedstrijd tegen Japan niet potdicht. Japan voetbalde. Frankrijk ging telkens weer voor schaakmat. Koning Lloris stond afgedekt, de weg ernaartoe was goed afgeblokt en ruimte werd niet gelaten. Koning Courtois daarentegen, daar was het andere koek: veel ruimte om hem te vinden en weinig afscherming. Wie er wel stond deed zijn uiterste best en dat mocht baten. Door Koning Courtois en zijn kranige kornuiten scoorde Frankrijk geen verdere punten. Oef.
[getty src=”995572920″ width=”594″ height=”396″ tld=”be”]
Samuel Umtiti kopt corner van Antoine Griezmann binnen
Tijdens deze grillige match waren er enerzijds zeker mooie momenten – Eden Hazard gaf zich tot het uiterste, Courtois ging er helemaal voor en ook Vincent Kompany werkte zich moe met sterke saves en goede beslissingen. Jan Vertonghen en Axel Witsel mochten er evenzeer zijn. Vertonghen bleef die aanvallende kracht van onze zuiderburen afstompen en Witsel gaf zich volledig in zijn middenveldpositie. Anderzijds serveerden de Duivels ook een Wesley Sonckse ‘platte jatte’. Zo kwam Kevin de Bruyne jammer genoeg niet tot zijn moment suprême en Moussa Dembélé bracht niet de gehoopte vervangkracht na het verlies van Meunier. Hij werd vroeg in de tweede helft (in minuut 60) van het veld gehaald ten voordele van Dries Mertens. Nacer Chadli en Marouane Fellaini, prominente invallers tegen Japan, werden deze match uiteindelijk zelf vervangen om de speldynamiek op te waarderen. In minuten 80 en 91 kwamen voor hen respectievelijk Yannick Carasco en Michy Batshuayi in de plaats. Maar de befaamde Franse bus, die bleef goed geparkeerd.
Geel circus in eindfase Frankrijk-België
Naarmate de klok de tijd wegtikte werd de sfeer steeds grimmiger. De Belgen werden opgejaagd om balverlies te stimuleren. Fouten op spelers wisselden elkaar af. Her en der tackelden, schoven en vielen spelers. Kaarten waren er bij de vleet. Eden Hazard mocht de spits afbijten. In zijn zog volgden nog Toby Alderweireld, N’Golo Kanté, Kylian Mbappé en Jan Vertonghen. Martinez maande zijn mannen aan kalm te blijven. En of ze kalm bleven. Ze creëerden voldoende puntenpogingen, maar die vingen bot. Zes minuten extra tijd, maar het spel was gespeeld. De Fransen zetten in op tijd verspillen: niet voetballen, de bal afschermen en fouten maken. Het werkte. Na 96 minuten stoven les Bleus het veld op in Marseillaisestijl. En de Belgen, die nemen de Brabançonne gewoon mee naar de troostfinale. Kop op, spelers en supporters, de Duivels maken nog steeds kans op een medaille, zij het een bronzen.
[getty src=”995574210″ width=”594″ height=”396″ tld=”be”]
Frankrijk wint de halve finale tegen België
Belgen blijven boven
Door ons realistische geloof in meer – meer dan slechts deelnemen – is het gemakkelijk om te vergeten welke prestatie de Belgen hier nog steeds neerzetten. Martinez en zijn ploeg zijn erin geslaagd om een halve finale te bereiken. Dat is een grote mijlpaal. Een gigantische eigenlijk, want van 1986 geleden. Die mijlpaal behaalden ze. Chapeau. Vroeger zou een kwartfinale genoeg geweest zijn. Dat maakte hen in het verleden ongelooflijk klopbaar, want de spelers geloofden zelf niet dat ze meer aankonden. Maar nu is zelfs een halve finale niet meer genoeg. De Duivels kwamen om te winnen. En ze gingen ervoor. Ze wilden verder geraken en geloofden erin. Dat getuigt van een mentale aardverschuiving: ze maakten een hele belangrijke omschakeling van geest. De Belgen kunnen voetballen en ze maken de andere nationale ploegen bang. Ze versloegen Japan, die stevig voor stonden, en klopten oervoetballand Brazilië. Beide knappe wapenfeiten. Ja, ze verliezen tegen de Franse ploeg, maar ze doen dat op de best mogelijke manier. Al vechtend, met een eindresultaat van slechts 1-0. Het werd geen 2-0, 3-0 of erger en hun kop lieten ze niet hangen. Ze bleven gaan. Het is jammer dat ze hun beste voetbal niet konden laten zien, maar wij weten dat ze het wel degelijk in zich hebben en de wereld weet dat ook. De Duivels verliezen in de halve finale en stromen nu door naar de troostfinale. Daar bepalen ze wie brons krijgt en wie nipt uit de medailleboot valt.
België neemt het op tegen de winnaar van halve finale Kroatië-Engeland voor een bronzen medaille.
Bekijk zaterdag 14 juli de troostfinale met België om 16u op één.