More

  België derde op WK in Rusland

  Advertentie

  -

  De Belgen krijgen het voor mekaar! Tijdens een troostfinale met mooi voetbal verslaan ze het Engeland van Gareth Southgate met 2-0. Ze brengen het brons mee terug naar het vaderland en zetten zo de beste Belgische WK-prestatie neer. Ze overtreffen Mexico 1986, toen de Belgische ploeg de halve finale bereikte, maar verloor. Bondscoach Roberto Martinez leidde de Belgen tot hun beste resultaat ooit.

  Het was een match vol verwennerij voor de voetballiefhebber en het liet zelfs de neutrale kijker niet onberoerd. Er zat schwung in deze kleine finale, dat was zeker. Inzet was het brons, het enige nog bereikbare metaal waarmee de winnaar nog nipt deel uitmaakt van het mondiale voetbalpodium. Wie zou de derde beste ploeg van de wereld worden? Waren het de Engelsen, met sterschutter Harry Kane, of de Belgen onder leiding van Roberto Martinez? Een grote hint in deze kleine finale kwam er al na vier minuten.

  Minuut 4: het cadeau van Thomas Meunier

  Onze Rode Duivels in het geel boekten al in minuut 4 resultaat. Een schot van Thomas Meunier, aangegeven door Nacer Chadli en niet meer te stoppen door Danny Rose, bracht de 1-0 op het scorebord. Het doelpunt levert een begeerde voorsprong op voor België en doet Engeland beven: moeten gelijkmaken voor je nog maar kunt beginnen denken aan voorsprong is steeds stresserend. Een straffe match is daarmee aangezwengeld.

  [getty src=”998607540″ width=”594″ height=”396″ tld=”be”]
  Thomas Meunier schiet de match op gang met 1-0

  Engeland en België creëren kansen

  Beide ploegen strijden met ijver om het volgende doelpunt. België slaat meermaals gaten in de Engelse verdediging en Engeland biedt op zijn beurt heel wat weerwerk. Enkele malen schieten de Engelsen nagenoeg in de Belgische netten, zoals Fabian Delph met een ver schot in minuut 14. Nauwkeurige nettenman Thibaut Courtois plukt de zachte kogels moeiteloos uit de lucht en houdt ze stevig vast. Zelfs al geraakt Engeland door de laatste linie – bestaande uit Toby Alderweireld, Vincent Kompany en Jan Vertonghen – dan stuiten ze op allerlaatste man Courtois, die als een muur het doel verdedigt.

  Tweede helft, tweede adem voor Engeland

  Na de rust zien we een Engeland met meer spirit. Het staat nog maar 1-0 en alles kan nog omkeren. Ze jagen meer en willen ervoor gaan. Vervangers Jesse Lingard en Marcus Rashford komen erin voor Danny Rose en Raheem Sterling. We krijgen een ander Engeland. Onder andere Lingard bewijst zijn nut in dit gevaarlijker Engeland: in minuut 54 schiet hij de bal doelwaards, waar Kane hem spijtig genoeg niet in doel kan duwen.

  [getty src=”998579998″ width=”594″ height=”396″ tld=”be”]
  Lukaku moet de bal laten gaan en vermijdt een botsing met Pickford

  België bijna 2-0 in 1-op-1 Lukaku-Pickford…

  België is in minuut 56 klaar om de 2-0 te maken. Romelu Lukaku krijgt controle over de bal nadat Kevin De Bruyne hem aangeeft tussen de benen van John Stones door. Lukaku komt tot vlak voor Jordan Pickford, maar moet op erg korte afstand te veel hooi op zijn vork nemen – en Pickford ligt letterlijk aan Lukaku’s voeten. In die omstandigheden krijgt Lukaku zijn voet niet meer tot aan de bal gestretcht. Pickford verijdelt zo een 2-0 en Lukaku springt hoffelijk over hem heen. Niet veel later staat het weer bijna 2-0. In minuut 63 komt Meunier gevaarlijk dicht bij een doelpoging, maar hij wordt nipt afgeblokt door Delph, die een welgeplaatste tackle uitvoert.

  [getty src=”998583948″ width=”594″ height=”399″ tld=”be”]
  Een stersave van verdediger Toby Alderweireld verijdelt een Engelse gelijkmaker

  … en Engeland bijna 1-1

  In minuut 69 schiet Eric Dier van ver op het Belgische doel. Courtois onderschept het langeafstandsschot en ontmijnt nogmaals een 1-1-bom. Slechts een minuutje later hangt een schitterend schot als een zwaard van Damocles boven de Belgische hoofden. Eric Dier heeft de smaak te pakken en staat weer paraat met een poging op doel. Hij wordt aangespeeld door ploegmaat Rashford, een sublieme vervanging. Dier rukt op en kromt de bal over een grasgelegen Courtois, wiens blauwe tenue kortstondig de symbolische droefniskleur aanneemt. In die luttele seconde slaagt een schitterende Toby Alderweireld erin om de bal nog voor de doellijn af te ketsen. De 1-1-dromen van Engeland worden zo de kop ingedrukt en België mag van geluk spreken dat Alderweireld op het juiste moment op de juiste plaats was.

  [getty src=”998590138″ width=”594″ height=”364″ tld=”be”]
  Eden Hazard scoort de 2-0, goed voor een bronzen medaille

  België scoort bepalende 2-0 tegen Engeland

  De Engelsen zetten hun kruistocht voort. De 1-1 willen ze maken. Ze slagen er echter niet meer in en in minuut 82 krijgen ze een mokerslag te verwerken. Eden ‘Voetbalhemel’ Hazard neemt de bal aan van een sterke De Bruyne en maakt de 2-0 met een schot in de korte hoek. Ze spelen nog enkele minuten door, met een Engeland dat iets panischer begint te spelen. Ze voelen de bui hangen en hun vrees wordt werkelijkheid. België pakt brons en behoort zo tot de drie beste ploegen ter wereld. Een bronzen medaille die een gouden medaille had kunnen zijn: een beter soort brons bestaat niet.

  [getty src=”998606110″ width=”594″ height=”396″ tld=”be”]
  De Belgen gaan naar huis met hun beste prestatie ooit: een bronzen medaille op een WK

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer