More

  Bazart brengt vrijdag derde album ‘Onderweg’ uit: “We hebben nu gevoeld hoe het voor Bazart moet zijn”

  © Kemizz

  Bazart brengt vrijdag derde album ‘Onderweg’ uit: “We hebben nu gevoeld hoe het voor Bazart moet zijn”

  -

  Bazart brengt vrijdag zijn derde album uit. We spraken de band rond Mathieu Terryn, Simon Nuytten en Oliver Simons over het nieuwe album, moordende deadlines bij het schrijven van hun vorige plaat en de COVID-festivalzomer.

  Vrijdagavond, iets voor 17 uur ontmoet ik Mathieu, Simon en Oliver in de gebouwen van hun platenlabel PIAS. “Normaal plannen we de interviews op twee dagen in, maar na zo’n lange stilte hebben ze er een enorme zin in”, verzekert de persverantwoordelijke me.

  “Alles goed?”, vraag ik het trio voor de zekerheid.

  “Ca va ze, we zijn nog fris”, antwoordt Mathieu omringd door een tafel vol lekkernijen en enkele zilver- en felroze-gekleurde blikjes van zijn eigen roséwijn Plus One Rosé.

  “Eigenlijk dachten we een jaar geleden al klaar te zijn met de tweede plaat”, steekt Oliver van wal. “Uiteindelijk is het album nog maar twee maanden af”, vult Simon snel aan. “Het was dan pas dat we wisten dat deze tien songs op het album hoorden. We zijn erg lang blijven twijfelen tussen twee songs.”

  Met Denk Maar Niet Aan Morgen, Anders en Alles of Niets hebben de heren ook op hun derde plaat meerdere hits te pakken. Vul dat aan met de tal van hits die ze de voorbije jaren reeds scoorden, denk maar aan Goud, Grip (Omarm Me) of Chaos en je weet dat Bazart zijn plaats in de Belgische indiepop verdiend heeft.

  Derde album in vier jaar

  De heren van Bazart zijn dan ook harde werkers. Ze verrasten in 2016 vriend en vijand met hun Nederlandstalige indiepop. Debuutalbum Echo leverden hun niet alleen een ongeziene populariteit op, maar het legde de lat voor die gevreesde tweede ook torenhoog. Die plaat volgde snel: amper twee jaar na hun debuut. “De werkwijze ernaartoe was minder comfortabel voor ons”, legt Mathieu uit. “Al was het ook wel heel interessant. We hebben veel met z’n tweeën gewerkt, we hebben externen gesproken. We zijn naar Duitsland gegaan voor schrijfsessies. Olly was tegelijkertijd met zijn soloproject bezig.” Al was het voor Bazart niet de beste formule: “We blijven wel tevreden over het eindresultaat van 2, al hebben we nu gevoeld hoe het voor Bazart moet zijn. Dat is met z’n drieën de tijd nemen om aan de muziek te werken.”

  Het tweede album werd door critici dan ook niet even sterk omarmd. “Het is nooit leuk om te lezen als er een slechte recensie komt. Al houden we bij het maken van muziek daar geen rekening mee”, legt Simon uit. Mathieu vult aan: “Zeker als het persoonlijk wordt, is het nooit fijn om te lezen. We schrijven geen muziek voor anderen. Uiteraard houden we het publiek in het achterhoofd, maar de sound komt steeds organisch tot stand.”

  “Al was de manier van werken aan 2 een logisch vervolg op ons debuut”, benadrukt Mathieu. “Het eerste album hebben we nog opgenomen in de kamer van Olly bij zijn ouders. Het was ons debuut, we zochten naar onze sound en we namen toen alle tijd. Al zorgden de opnames soms voor gekke taferelen. Zo weet ik nog dat Olly’s ouders een BBQ organiseerden toen ik de schreeuwtjes van Goud aan het inzingen was. Iedereen vroeg zich ongetwijfeld af wat er in godsnaam aan het gebeuren was! (lacht)

  R.E.M., Oasis, Talking Heads, Fleetwood Mac

  “Ons derde album klinkt opnieuw organischer. Er zit minder pure elektronica in. Het zijn een ander soort songs geworden. Ze zijn minder tijdsgebonden. Voor mij zijn het songs die veel langer meekunnen. De songs van Onderweg liggen naar mijn gevoel dichter bij Echo dan bij 2”, legt Oliver uit. “We luisterden tijdens het schrijven van onze vorige plaat ook meer naar elektronische muziek”, gaat Mathieu verder. Nu greep het trio vooral terug naar klassiekers van grootheden zoals R.E.M., Oasis, Talking Heads, Fleetwood Mac en The Verve.

  De pandemie gaf de heren dan ook extra zuurstof. Simon legt uit: “Het gaf ons de nodige rust om te doen wat we wouden doen en dat was aan onze muziek werken.”  De strakke deadline tijdens het schrijven van 2 zorgde uiteindelijk voor een gebrek aan tijd. “In eerste instantie leek het allemaal veraf, maar hoe dichter we bij de deadline kwamen, hoe harder we merkten dat het moeilijk ging worden. Het creëerde geen aangename sfeer”, beaamt Oliver. “Ditmaal hebben we ons tot aan het einde van het proces geen timing opgelegd. We zijn we gewoon beginnen schrijven en blijven doorschrijven.”

  Denk Maar Niet Aan Morgen was een van de eerste nummers die het beeld gaven waar het derde album voor ons naartoe moest”, vult hij aan. “Uiteindelijk hadden we een 40-tal ideeën klaar, waar we de tien beste songs van overgehouden hebben. Een jaar geleden hadden we inderdaad het idee dat we een plaat klaar hadden, maar we zijn verder gaan schrijven met het resultaat dat we vandaag kunnen brengen.”

  Toch is zelfs het apocalyptische Denk Maar Niet aan Morgen niet met de pandemie in het achterhoofd geschreven. “Het is niet dat ik plots op een andere manier gaan schrijven ben. Het opgesloten zijn, de muren in het hoofd gaven plots wel een andere betekenis aan de teksten”, legt Mathieu uit.

  (Belgisch) azuurblauw water en kliffen

  Het eerste resultaat kregen we meer dan een jaar geleden te horen met single Alles of Niets. In de videoclip speelde goede vriend en acteur Kevin Janssens een hoofdrol. Al verrasten de heren afgelopen maand, door in volle coronacrisis de clip van Anders uit te brengen. Daarin staan de heren tussen torenhoge kliffen op een platform drijvend op azuurblauw water. “Dat was helemaal geen exotische plek, maar gewoon in België. Dankzij de grading en het goede weer is het idee niet in duigen gevallen”, zegt Simon lachend. “We hebben dat anderhalve maand geleden opgenomen. ’s Avonds was het ijskoud, terwijl het overdag snikheet was. Door het spiegelpaleis, waar we opstonden, waren we helemaal verbrand.”

  “The making off van het album was nu wel minder rock-’n-roll”

  Daarbuiten hebben de heren niet veel anekdotes te vertellen. Het was een werkjaar. “The making off van het album was nu wel minder rock-’n-roll, maar misschien heeft de plaat nu meer rock-’n-roll in zich. We zaten door corona met z’n drieën braaf op onze stoel in de studio. Enkel een spelletje FIFA en eten kon ons uit de studio halen. (lacht)”

  “Meestal schrijf ik de tekst vanuit de klanken en begin ik met een Engelstalig gebrabbel, die het arrangement dient. Dan is het een zoektocht om dat zo goed mogelijk Nederlandstalig in te vullen qua betekenis”, legt Mathieu uit. Als pioniers verkent Bazart nu al drie platen lang een eerder onbekend gebied van Nederlandse hedendaagse indiepop. “Al blijft het voor mij logischer om in het Nederlands te zingen”, benadrukt Mathieu. “Het is steeds wel een opgave om de juiste balans te vinden”, vult Simon aan. “Het wordt al snel klef in het Nederlands. Er zijn veel nummers die fantastisch klinken als ze we ze in het Engels inzingen, tot we het proberen te vernederlandsen en de songs totaal ineenzakken.”

  Lotto Arena

  Het zal in november meer dan drie jaar geleden zijn dat Bazart in het Sportpaleis stond. Op 19 november staat de band gepland in de Lotto Arena. “We kijken er enorm na uit. Het zal voor ons onze eerste eigen grote show zijn.” Afgelopen jaar speelden ze op Werchter Zomerbar, dit jaar is de band geboekt voor corona-opvolger Werchter Parklife. “Het was raar, maar ik weet nog dat de mensen afgelopen jaar niet lang gezeten hebben”, vertelt Mathieu vol enthousiasme. “We zijn blij dat het nu wel voor nog meer volk zal zijn. Op Parklife zullen we voor 2.500 bezoekers mogen spelen. Als we verder kijken naar het tweede deel van deze zomer hoop ik dat alles door mag gaan. Pukkelpop lijkt zelfs op een Europese line-up te mikken. Ik hoop dat we daar dan tussen mogen passen!”

  “Al ben ik het afgelopen jaar wel rustiger geworden”, merkt Mathieu op. “Al zullen we voor het definitieve antwoord moeten wachten tot je weer op het podium voor 10.000 man kruipt”, vult Simon al snel aan.

  Al hoef je niet meer heel lang te wachten om Bazart live te horen spelen. Bij de release van het album verschijnt ook een livesessie. Onderweg verschijnt op vrijdag 4 juni.

  Voor de geïnteresseerden

  Favoriete song aller tijden

  Mathieu: Dreams – Fleetwood Mac

  Oliver: Drive – R.E.M. of All I Need – Radiohead

  Simon: Bitter Sweet Symphony – The Verve

  Bad habits

  Mathieu: stressen

  Oliver: nagelbijten

  Simon: slecht slapen

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie