More

  Bazart – ‘2’: vernieuwend rijmen

  Advertentie

  -

  Twee jaar na de release van debuutplaat ‘Echo’ brengt de Nederlandstalige pop-band, rond Mathieu Terryn, Simon Nuytten en Oliver Symons de langverwachte opvolger uit met de erg originele titel: ‘2’. Tien nummers, 38 minuten nieuwe muziek die vermoedelijk een pak Belgische en Nederlandse harten zullen veroveren.

  Beginnen doet Bazart op ‘2’, met – hoe kan het ook anders – ‘Intro’. Simplicity first? ‘Intro’ konden we begin september reeds ontdekken als single. Het nummer, weliswaar een pak minder radiovriendelijk dan de eerste single ‘Grip (Omarm me)’, blijft een typisch, sterke Bazart-song. Meteen na ‘Intro’ krijgen we ‘Grip (Omarm Me) voorgeschoteld: het nummer is een erg frisse mix van elektronica en light Aziatische klanken.

  “Ben ik dan op zoek voor altijd, altijd

  Jij hebt wat ik kwijt ben geraakt”

  Bazart Ft. EEFJE DE VISSER – ‘Onder Ons’

  Bazart schuwt op hun tweede langspeler duetten niet. Op ‘2’ zijn twee samenwerkingen te horen. De eerste die we tegenkomen is de match made in heaven met de Nederlandse singer-songwriter Eefje de Visser.

  Het nummer baadt in Bazart-groovyness, het refrein blijft haast meteen hangen en lijkt niet los te laten. Een sterke en catchy song wat ons betreft: hit-materiaal.

  Genotvolle Ademnood

  Ook ‘Ademnood’ zit meteen vanaf de eerste seconde goed. Net zoals ‘Onder Ons’ brengen de jongens van Bazart hier een erg aanstekelijk nummer. Wel vallen de invloeden van Oliver Symons en zijn Warhola op, onder andere in de hoge vervormde vocalen in de bridge. Je kan het ook gewoonweg steengoede indie-pop noemen, zoals we nu eigenlijk al langer van Bazart gewoon zijn. Bazart’s ‘Ademnood’ is quasi de enige ademnood die langer mag duren dan deze 4:26. “Kan het nog even?”, zoals Terryn het zo mooi zingt.

  Met ‘Zonde’ brengt Bazart ons eigenzinnige smooth-soulness, let vooral eens op de warme strijker-, en synthklanken in de bridge. “Neem mijn hand en breng me naar de overkant / Ik toon je dat ik beter kan / Je maakt van mij een beter man”: we kunnen ons de gillende tienermeisjes al zo voorstellen.

  © Frieke Janssens

  Mistige zonsopgang

  ‘Niets Is Zeker’ is een track omhuld in een mystieke waas van jazzy drums. Alsof een mistige zonsopgang nog volop aan de gang is. Volgend nummer ‘Het Doet Me Toch Iets’ doet ons verder drijven naar een zwoelere setting. Een erg fijne song.

  Het sterk ritmische ‘Vijf Dagen’ is het bewijs dat Bazart toch ook een andere richting heeft uitgekeken, dan hetgeen we op hun debuutplaat te horen kregen. De meerstemmigheid, gelaagdheid en drums geven een erg leuk effect aan ‘Vijf Dagen’.

  © Alexander Popelier

  Frans-Nederlandse Bazart

  De tweede samenwerking die we vinden op Bazart’s tweede, is het opzwepende ‘Niet Te Dichtbij / Côte à Côte’ met de Gentse/Congolese hiphop artiest Baloji. Een poging om de populaire Franstalige hiphop te benaderen. Wat ons betreft niet het meest geslaagde nummer op de langspeler.

  Afsluiten en naar huis gaan: dat doen we op Bazart’s ‘2’ met het verfrissende ‘Nodig’. “Sluit nu je ogen, het is zo voorbij”, het is helemaal waar wat Bazart zegt.

  Wat opvalt aan ‘2’, is dat er gewerkt is aan een minder ééntonige geheel. Waar debuut ‘Echo’ nog soms een sterk gelijkaardige sound bevatte, heeft ‘2’ een grotere meerzijdigheid. Het einde van een niet verbazingwekkend, maar toch sterke opvolger van ‘Echo’. Bazart is met hun sterke Nederlandse pop eerder richting hemel, dan hel aan het gaan.

  Bazart staat op 20 oktober in het Sportpaleis in Antwerpen. Op 25 oktober brengen ze een bezoek aan de grote zaal, Paradiso in Amsterdam. Klik hier voor meer informatie. 

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Niet een verbazingwekkende opvolger voor debuutplaat 'Echo', al is '2' wel een geslaagde en sterke opvolger. Meer gelaagdheid en minder ééntonigheid met een paar erg sterke songs.Bazart - '2': vernieuwend rijmen