More

  Balthazar @ Koninklijk Circus, Brussel: op-en-top performance (★★★★1/2)

  Advertentie
  Advertentie

  -

  Zet vijf muzikale genieën met diepe basgitaren, een funky marimba en meeslepende teksten in Brussels’ charmantste concertzaal en je krijgt een avond amusement van de bovenste plank. Balthazar bevestigde met 3 uitverkochte concertzalen niet aan populariteit te moeten inboeten na een schijnbaar deugddoende pauze in 2016.

  De band gaf het startschot met het bevallige Do Not Claim Them Anymore, wat meteen een schot in de roos bleek te zijn. Al snel werd duidelijk dat de mannen veel zin hadden om van hun tweede avond in het Koninklijk Circus een dansbaar succes te maken. Onmiddellijk volgde een van de strakste songs van het uit 2011 daterende album Applause. Dat The Boatman allesbehalve gedateerd is, bevestigde het meezingende publiek. Aangekomen bij het derde nummer werd het tijd voor de eerste Fever-hit. Wrong Vibration is zonder twijfel de oorwurm die in het hoofd van menig fan gebeiteld werd voor de rest van de avond. Mocht nog niet elke ziel aan het dansen geweest zijn, was dat nu wel het geval.

  Hitsige baslijnen en aanstekelijk gezang

  De hitsige baslijn van Watchu Doin’ sleept je mee in je diepste fantasie en laat geen plekje op je lichaam onberoerd. Phone Number klinkt dan weer iets dweperiger en krijgt het publiek mee tot een gezamenlijk gezang. I must be crazy now to let you, let you, let you go vertaalde zich in een luid, waarderend applaus.

  © Steven Elias
  © Steven Elias

  Bierbekers in de lucht

  Bij The Oldest of Sisters haalde de band – met succes – zijn statige blazers van onder het stof. Voor het hoogtepunt van de avond gingen de indierockers nog een album terug in de tijd. Op publiekslieveling Blood Like Wine ontpopte er zich een luide, beweeglijke massa in de Brusselse danstempel. Gezamenlijk zong het publiek mee in opbouw naar het moment waarop elke bierbeker de lucht inging. De indrukwekkende stilte tussen de meeslepende zanglijn toverde zowel bij de fans als bij elk Balthazar-lid een lach op het gezicht. Na een dankbare “merci Bruxelles” werd hit I’m Never Gonna Let You Down Again ingezet. En hoe kan het ook anders, opnieuw pakten de heren iedereen in.

  © Steven Elias

  Op Changes wurmde Maarten Devoldere zich het publiek in om zijn ouders – die veilig op het balkon zaten – goeiedag te komen zeggen. Het tweede hoogtepunt van de avond kwam er met titeltrack Fever. Na Maarten was het tijd voor Jinte om het publiek op te hitsen. Aanstekelijk droeg hij iedereen op het refrein luidkeels verder te zetten. Ook met slotsong Entertainment was er aan entertainment geen gebrek. Laat ons toe even dankbaar te zijn dat dit vijftal ooit besloten heeft samen het podium op te springen en zich rot te amuseren.

  Balthazar had nog You’re So Real, Grapefruit en megahit Bunker in petto. De Belgen streken in een uitverkochte zaal neer met een prachtig gevarieerde setlist en vooral veel goesting. De Kortrijkse-Gentse band lijkt wat ons betreft op weg naar een hoop vijfsterrenrecensies.

  Setlist Balthazar – Koninklijk Circus (18/02)

  Do Not Claim Them Anymore
  The Boatman
  Wrong Vibration
  Watchu Doin’
  Phone Number
  The Oldest of Sisters
  Blood Like Wine
  I’m Never Gonna Let You Down Again
  Halfway
  Changes
  Fever
  I Looked For You
  Entertainment

  You’re So Real
  Grapefruit
  Bunker

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie
  Zet vijf muzikale genieën met diepe basgitaren, een funky marimba en meeslepende teksten in Brussels’ charmantste concertzaal en je krijgt een avond amusement van de bovenste plank. Balthazar streek neer in een uitverkochte zaal met een prachtig gevarieerde setlist en vooral veel goesting. Balthazar @ Koninklijk Circus, Brussel: op-en-top performance (★★★★1/2)