More

  Apple stelt nieuwe MacBook Pro 2021 voor: vanafprijs van € 2.249

  Advertentie

  -

  Apple heeft eerder deze week de nieuwe MacBook Pro voorgesteld. Vooral de herintroductie van een heleboel poorten en MagSafe vallen op. Bovendien krijgen ze de nieuwe M1 Pro en M1 Max chip.

  Apple heeft de nieuwe generatie MacBook Pro voorgesteld. De nieuwe 14- en 16-inch laptops komen voortaan zonder Touch Bar, maar wel met meer poorten en een geheugenkaartlezer. Zo wilt Apple gehoor geven aan de kritiek die op de vorige generatie kwam. Die had met slechts twee of vier Thunderbolt-poorten een beperkte connectiviteit. Voortaan vind je ook opnieuw een HDMI-poort op de MacBook Pro.

  De nieuwe toestellen krijgen bovendien een scherm met miniLED. Die zorgen voor een verhoogd contrast, doordat de LED’s zeer plaatselijk gedimd kunnen worden. Bovendien krijgen de toestellen ook ProMotion. Dat is Apple’s naam voor schermen met een maximale verversingssnelheid van 120Hz. Onder andere de iPad Pro en iPhone 13 Pro beschikken over dezelfde technologie.

  © Apple

  Notch, geen Face ID

  Nieuw aan het design zijn de dunnere schermranden, die als minpunt nu ook wel bovenaan een notch huishouden. Daarin zit de nieuwe webcam verscholen: die kan voortaan beelden tot 1080p schieten. In de vorige versie was dat nog beperkt tot 720p. Face ID komt vooralsnog niet naar de MacBook Pro. Voortaan vind je ook geen Touch Bar meer op de MacBook Pro. Het mini-scherm dat op het toetsenbord te vinden was, werd nooit echt een succes, waardoor Apple terug naar af gaat met de comeback van fysieke toetsen.

  De nieuwe Pro krijgt voortaan opnieuw meer poorten. Zo kan je opnieuw rechtstreeks een HDMI-scherm aansluiten via de HDMI-poort. Het gaat weliswaar om een HDMI 2.0-poort en nog geen 2.1-poort. Dat zorgt ervoor dat je maximaal een 4K-scherm op 60Hz kan aansluiten. Een 4K-scherm op 120Hz is met HDMI 2.0 niet mogelijk. Je kan op modellen met M1 Pro tot 2 schermen aansluiten. De M1 Max laat tot 3 schermen toe en een 4K-televisie. Ook wifi 6 en Bluetooth 5.0 zijn op de nieuwe Pro te vinden.

  © Apple

  Verder vind je drie Thunderbolt 4-poorten en een geheugenkaartlezer op alle versies. Je zal dus nog steeds een dongle nodig hebben, maar de connectiviteit neemt voor Pro-gebruikers alvast toe. Bovendien keert de MagSafe-poort terug. Hierdoor kan je de voeding magnetisch bevestigen en schiet deze bij een stoot los, zodat je toestel niet op de grond valt. Verder kan je nu ook snelladen op de MacBook Pro. Zo kan je de batterij tot 50 procent opladen in een halfuurtje.

  Prijzen M1 Pro en M1 Max

  Onder de motorkap krijgt de MacBook Pro een flinke upgrade met de M1 Pro en M1 Max. De nieuwe chips zijn sneller, krachtiger en tevens energiezuiniger. De M1 Pro laat een tot 10-core CPU en een tot 16-core GPU toe. Je kan tot 32 GB geheugen kiezen. De M1 Max (enkel op de 16-inch versie) komt met een tot 10-core CPU en tot 32-core GPU. Bovendien kan je tot 64 GB geheugen laten installeren.

  De maximale versies komen uiteraard aan een meerprijs. Kies je voor een basisversie van 14-inch met een M1 Pro met 8-core CPU en 14-core GPU met 16 GB geheugen en 512 GB SSD-opslag, dan betaal je € 2.249. De opgepimpte 16-inch MacBook Pro met M1 Max en 64 GB opslag maakt je € 4.309 lichter. Let op: de oude MacBook Pro 13-inch blijft ook beschikbaar en kost ‘slechts’ € 1.449.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer