More

  Alle geruchten rond de nieuwe iPhone 12 op een rijtje: van 5G tot nieuw design

  Gerelateerde artikels

  -

  Het duurt nog een tijdje voor de nieuwe iPhone voorgesteld zal worden. Toch sommen we eens de meest geloofwaardige geruchten op rond de iPhone 12. Van een 5G-modem tot een kleinere notch.

  De nieuwe generatie iPhones wordt gewoonlijk eind september voorgesteld, dat zal vermoedelijk dit jaar niet anders zijn. Toch kan het dit jaar wel eens uitzonderlijk lang duren voor we het nieuwe paradepaardje van Apple in de winkel kunnen verwachten. Eind maart zeiden enkele analisten van JPMorgan aan Business Insider dat de release van het nieuwe toestel met zo’n één tot twee maanden kan worden uitgesteld. 

  Op dat moment woedde de coronacrisis nog in China, dat zorgde voor moeilijkheden in de aanlevering van hardware en in de fabricage van het nieuwe toestel. Door de reisrestricties werd het voor Apple ingenieurs moeilijk om naar China te reizen om prototypes te kunnen testen en aan te passen. Op dit moment houdt het coronavirus tevens lelijk huis in de VS wat mogelijk voor bijkomende moeilijkheden zal zorgen.

  Mogelijk krijgt de nieuwe iPhone een hoekig design, net zoals de iPad Pro.

  Over de specificaties van de nieuwe iPhones zijn er enkele geruchten. Zo zou het toestel een vernieuwd design krijgen. Het huidige design gaat nu al zo’n drie generaties mee, wat meestal het maximum is voor Apple. De iPhone 12 zou dan ook afstappen van de huidige afgeronde randen en zo weer kiezen voor hoekige randen, net zoals op de iPhone 4. De huidige iPad Pro heeft dit vernieuwde design al, waardoor een overstap naar de nieuwe iPhone voor de hand zal liggen.

  Net zoals nu het geval is zou de nieuwe generatie uitgebracht worden in vier varianten: met een 5,4 en 6,1 inch scherm voor de iPhone 12 en een 6,1 en 6,7 inch scherm voor de iPhone 12 Pro.

  Kleinere notch

  Volgens Apple-analist Jon Prosser zou de notch ook aangepast worden. Deze zou tot een derde kleiner worden. De speakers zou naar boven in de rand verplaatst worden, waardoor enkel de sensoren (Face ID, selfiecamera, …) in de notch zouden achterblijven.

  De nieuwe iPhone zou ook een vernieuwd scherm krijgen. Het zou gaan om een 120 Hz-oled-scherm. De huidige iPhones beschikken over een scherm met een verversingssnelheid van 60Hz. Een hogere verversingssnelheid zorgt voor vloeierende beelden.   

  Touch ID onder scherm

  Na de afwezigheid van Touch ID voor enkele jaren, zou de functie opnieuw beschikbaar worden op de nieuwe generatie iPhones. Apple overweegt om een vingerafdruksensor onder het scherm aan te brengen. Andere fabrikanten zoals Samsung, OnePlus en Huawei doen dit reeds al. De sensor krijgt een beperkt bereik, waardoor de vingerafdruk slechts op een beperkt deel van het scherm afgelezen kan worden. Face ID zou aanwezig blijven, waardoor de twee technologieën complementair naast elkaar zouden werken.

  Nieuwe iPhone krijgt 5G

  De introductie van de nieuwe iPhone zou ook het beginpunt betekenen voor de echte doorbraak van 5G. Terwijl veel landen druk in de weer zijn met het opstarten van 5G-netwerken, hinkt ons land nog achterop. De veiling van het 5G-spectrum is in België door een communautair probleem – doordat er geen akkoord is over de verdeling van de opbrengsten onder de deelstaten – tijdelijk opgeschort. Waarschijnlijk zal de veiling pas doorgaan na de vorming van een federale regering. Proximus maakte eerder bekend om reeds een tijdelijk 5G-netwerk op te starten. 

  Beeld ter illustratie

  De grootste concurrent van Apple – de nieuwe Samsung Galaxy S20 – beschikt reeds over een 5G-modem. Toch zou Apple niet kiezen voor een wereldwijde 5G-ondersteuning, dat zegt Apple-analist Ming-Chi Kuo. Enkel de iPhones in VS, Canada, Japan, Zuid-Korea en het VK zouden 5G-ondersteuning krijgen. Landen zonder een goed dekkend 5G-netwerk zouden dus nog moeten wachten op een iPhone met 5G-ondersteuning.

  Apple zou de 5G-functie ‘uitschakelen’ voor andere landen. De vraag is dan of Apple zal kiezen om voor die landen geen 5G-modem toe te voegen aan de nieuwe iPhone of het dan wel om een softwareblokkering gaat. Zo is het mogelijk dat de 5G-modem via een software-update in een latere fase ook kan worden vrijgegeven. Dat deed Apple eerder al met bijvoorbeeld Apple Pay.

  Camera’s

  Apple staat erom bekend om ook de camera’s aan te pakken. Dat zou ook ditmaal gebeuren. Zo zou het grootste model iPhone een gestabiliseerde camerasensor krijgen, dat zegt analist Ming-Chi Kuo aan MacRumors. Nu wordt de lens reeds gestabiliseerd, terwijl sensorstabilisatie ervoor kan zorgen dat ook de groothoekcamera gestabiliseerd kan worden. Dat is nu niet het geval. Dat zou moeten leiden tot stabielere foto’s en video’s.

  Over de prijs van het nieuwe toestel valt voorlopig weinig te zeggen. Al zullen die vermoedelijk weinig verschillende van de huidige toestellen. Zo zal je het goedkoopste model voor 809 euro op de kop kunnen tikken, de duurdere varianten vanaf 1.159 euro. Apple heeft onlangs ook de ‘goedkopere’ iPhone SE geïntroduceerd, die is beschikbaar vanaf 489 euro.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie