More

  AB zet door coronacrisis samenwerking met 200 externe medewerkers stop: “Onze sector blijft keer op keer incasseren”

  -

  Concertzaal Ancienne Belgique trekt aan de alarmbel. In de concertzaal is het reeds sinds 10 maart stil. Daardoor ziet de AB zich genoodzaakt om de tewerkstelling aan te passen en 200 externe medewerkers te verliezen.

  “De gevolgen van deze crisis treffen AB in het hart. De coronamaatregelen rond cultuur, de bijhorende inperking van de capaciteit en het wegvallen van grote internationale tournees zorgen ervoor dat AB haar tewerkstelling dient aan te passen”, zo klinkt het in een persbericht dat AB maandag uitstuurde. 

  De organisatie doet tijdens concerten onder meer beroep op een groep van meer dan 200 externe medewerkers, die hun professionele link met AB zullen verliezen. Deze groep bestaat uit stagehands, security, horecapersoneel, backstage catering medewerkers, freelance technici en een externe schoonmaakploeg. “Veel van deze werknemers verdienden reeds geruime tijd (voornamelijk) hun brood met de activiteiten in AB en speelden een grote rol in de dagelijkse werking van het huis.” 

  Pas in zomer 2021 relance

  Zo’n 30 voltijdsequivaleten zullen hun werk verliezen. “Voor die grote groep medewerkers ziet de toekomst binnen hun vakgebied er bijzonder somber uit”, klinkt het. De AB werkte in samenwerking met oKo (overleg kunstenorganisaties) dat in nauw contact staat met de GEES en het kabinet Cultuur een draaiboek uit. Het is dan ook misnoegd dat de sector “keer op keer blijft incasseren en dat andere bedrijfstakken (zoals bv. de luchtvaart) ondanks dezelfde gezondheidsrisico’s vrij mogen opstarten zonder rekening te houden met de social distancing”.

  De AB roept de overheid op om een helder perspectief te bieden. Zo wordt een echte heropstart pas tegen de zomer van 2021 verwacht. De concertzaal vraagt verder om LIVE2020 te steunen, dat is het solidariteitsfonds van de Belgische livemuziek.

  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie