More

  Aantal besmettingen coronavirus blijft toenemen: 7.811 geïnfecteerden, 170 doden

  Advertentie

  -

  Het nieuwe coronavirus blijft maar verder groeien. Ondertussen zijn er zo’n 7.811 bevestigde gevallen van het virus wereldwijd, 170 mensen stierven er reeds aan. Het virus komt ook steeds dichterbij, in Duitsland zijn nu vier personen besmet geraakt.

  Het dodental van het nieuwe coronavirus is opnieuw gestegen van 132 naar 170 doden, dat maakten de Chinese autoriteiten bekend. Donderdagnacht werd dat cijfer opgetrokken naaf 7.811 zieken. 12.167 gevallen zijn verdacht en gaan mogelijk om het longvirus. Ter vergelijking: door SARS zijn 8.098 mensen besmet geraakt.

  4 gevallen in Duitsland

  Het virus was reeds enkele dagen geleden in Europa opgedoken, zo werden op 24 januari drie zieken geïdentificeerd. Het vierde bevestigde geval, een Chinese toerist, werd dinsdag in “ernstige toestand” opgenomen.

  Maandag raakte bekend dat een Duitse man besmet raakte met het coronavirus. De man werd geïnfecteerd met het longvirus door een Chinese vrouw, die een opleiding kwam volgen bij zijn werkgever. De vrouw was afkomstig uit Shanghai en kreeg de ziekte vermoedelijk van haar ouders, die haar voor haar reis naar Duitsland bezochten. De vrouw kreeg pas bij haar terugkeer in China de eerste symptomen. Op dinsdag werden drie nieuwe besmettingen ontdekt, ze werken allen bij het bedrijf waar de vrouw een opleiding kreeg.

  Archiefbeeld

  Ook besmettelijk tijdens incubatieperiode

  In een poging om de ziekte in te dijken werden door de Chinese overheid draconische maatregelen getroffen. Zo zijn meerdere steden in lockdown en is de bouw van twee noodziekenhuizen in Wuhan, het epicentrum van de ziekte, volop aan de gang.

  Een bijkomende moeilijkheid in de bestrijding van het virus is het feit dat het virus reeds overdraagbaar is tijdens de incubatieperiode, dat meldde de Chinese gezondheidsraad. Dat is de periode waarin een persoon reeds ziek is, maar nog geen symptomen heeft. De incubatieperiode zou tussen één en veertien dagen bedragen. Verwacht wordt dat het aantal gevallen de komende dagen verder zal toenemen al verwacht de Chinese longarts Zhong Nanshan dat het coronavirus zijn piek zal bereiken binnen één week tot tien dagen. 

  Wat kan je doen?

  Heel veel kan je op dit moment niet doen, behalve preventieve maatregelen die ook voor de griep gelden. Dat zijn maatregelen zoals handen wassen, afdrogen met wegwerp papieren tissues en tussendoor vermijden om het gezicht of ogen aan te raken. Een mondmasker zou wel helpen om besmetting te voorkomen, hetzij enkel bepaalde types (N95, FFP2/FFP3). Wie onlangs naar China gereisd heeft of in het contact is gekomen met personen die naar China gereisd hebben én symptomen opmerkt (koorts, hoest, ademhalingsmoeilijkheden), dient contact op te nemen met een arts voor een huisbezoek. Dit om de kans op besmetting van anderen zo klein mogelijk te houden.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer