More

  De cijfers rond het coronavirus op een rijtje: “43% van de bedden vol”

  Advertentie

  -

  Het coronavirus blijft zich verder verspreiden. Er werden de afgelopen 24 uur 1.850 nieuwe bevestigde gevallen gerapporteerd. Er zijn de afgelopen 24 uur 64 nieuwe overlijdens gemeld, gisteren waren dat er 69. Het dodental loopt op naar 353. Er werden de afgelopen 24 uur 575 patiënten opgenomen in de ziekenhuizen.

  LEES OOK: Bekijk ook ons dossier ‘coronavirus’

  Sciensano, dat is het instituut dat de epidemie op de voet volgt, maakte vanochtend nieuwe gegevens bekend rond de verspreiding van het coronavirus. Er werden 1850 nieuwe bevestigde gevallen gerapporteerd gedurende de laatste 24 uur: 823 (44%) in Vlaanderen, 875 (47%) in Wallonië, en 134 (7%) in Brussel. De gegevens over woonplaats waren niet beschikbaar voor 18 gevallen (1%).

  Wanneer het aantal bevestigde gevallen wordt bekeken volgens leeftijdscategorie, is de meest getroffen categorie die van 70 jaar en ouder, daar zijn 17 patiënten per 10.000 personen.

  © Sciensano

  Toename door Waals labo en meer testcapaciteit

  De toename van het aantal gevallen in Wallonië is te wijten aan een nieuw laboratorium dat diagnoses uitvoert, maar de gegevens van meerdere dagen in eenmaal rapporteerde. Viroloog Steven Van Gucht meldde ook dat de testcapaciteit stelselmatig wordt opgedreven. Het totaal aantal gevallen in België is nu 9.134. Dat blijft een onderschatting, omdat niet iedereen getest wordt.

  Het dodental steeg ook verder naar 353. Dat is een stijging met 69 overlijdens door het coronavirus. Bij het merendeel van de overlijdens zijn de patiënten ouder dan 65, al worden ook jongere patiënten getroffen. Het gaat dan meestal over de leeftijdsgroep van 50-65 jaar.

  © Sciensano

  43% van de bedden volzet

  Een betere maatstaf voor de verspreiding is het aantal ziekenhuisopnames. In de laatste 24 uur werden 575 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen en 205 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten. Op dit moment zijn 3.717 ziekenhuisbedden ingenomen door COVID-19 bevestigde patiënten, waarvan 789 bedden op intensieve zorgen. Op intensieve zorgen zijn dat 99 patiënten meer dan gisteren. Tussen 15 en 27 maart werden 3913 patiënten met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis en 1063 personen verlieten het ziekenhuis. 

  © Sciensano

  De situatie in uw provincie en gemeente

  De provincie Limburg blijft in verhouding het hardst getroffen. Vooral de regio Sint-Truiden, met de gemeente Alken op kop zijn het zwaarst getroffen. Ook Borgloon en Wellen kleuren donkerder dan andere steden en gemeenten. Ook de gemeente Wichelen in Oost-Vlaanderen kleurt donkerder dan zijn buurgemeenten.

  Het meeste aantal bevestigde gevallen zijn te vinden in de provincie Antwerpen (1226 besmettingen), dat telt wel zo’n 1 miljoen inwoners meer ten opzichte van Limburg. Vlaams-Brabant (1.038 besmettingen) vult het lijstje verder aan. West-Vlaanderen wordt met 1.027 besmettingen harder getroffen dan Oost-Vlaanderen (1.003 besmettingen). Brussel telt 980 besmettingen. In de meeste provincies in Wallonië is het aantal besmettingen beperkt (minder dan 250 besmettingen), behalve in Henegouwen (1.011 besmettingen) en Luik (849 besmettingen).

  © Sciensano

  Was uw handen

  Het blijft van belang om de hygiënemaatregelen na te leven. Dat houdt vooral in om afstand te houden tot anderen mensen, in uw kot te blijven en uw handen te wassen. Doe dat zeker voor u naar het werk vertrekt, bij aankomst op het werk, voor het bereiden van eten, voor het eten zelf en na een toiletbezoek.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer