We geven het toe, ook wij hadden gehoopt op mooi weer in de herfstvakantie. Maar eerlijk is eerlijk: wat is er gezellig dan een goede huilfilm met een warme kop thee terwijl het buiten regent? Dit zijn onze vier favoriete, waargebeurde Netflixfilms om op een druilerige namiddag bij onderuit te zakken.
1. Miracle in Cell No.7
De eerste en ook meteen de meest emotionele film is Miracle in Cell No.7. Deze Turkse film vertelt het verhaal van Mehmet, een vader met een mentale beperking. Hij woont bij zijn moeder met zijn negenjarig dochtertje Ova. Wanneer de dochter van de commandant van de rotsten valt en sterft krijgt Mehmet alle schuld aangezien hij vermoedelijk de enige aanwezige was. Hij wordt opgesloten in de gevangenis tussen criminelen. Wanneer de criminelen erachter komen dat hij een negenjarig meisje zou hebben vermoord krijgt Mehmet het zwaar te verduren.
Deze film is van begin tot einde emotioneel en laat je geen second los. Telkens wanneer je gewend bent aan de situatie en je tranen ietwat gedroogd zijn, komt er weer een nieuwe twist aan het verhaal. Deze film is zeker een aanrader als je eens goed wil huilen.
2. The boy in the striped pyjamas
Als je deze film nog niet hebt gezien, heb je er vast al van gehoord. The boy in the striped pyjamas is een echte klassieker. In de film zien we het verhaal van twee jongetjes in de Tweede Wereldoorlog. Langs de ene kant ontdekken we het verhaal van Bruno, de zoon van een militair die werkt voor het Duits leger. Hij woont in een groot huis en krijgt thuisles. Langs de andere kant zien we het verhaal van Shmuel, een Joodse jongen in een concentratiekamp. Wanneer Bruno op pad gaat in de tuin komt hij Shmuel tegen. Ze praten met elkaar en worden vrienden.
Deze film is misschien niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar het gaat wel over de Tweede Wereldoorlog. Dit zorgt ervoor dat de film extra hard binnenkomt. Zeker op het einde van de film kregen wij het bijzonder moeilijk om het droogt te houden.
3. Fatherhood
Deze film vonden wij iets minder emotioneel dan de vorige twee, maar hij moet daarom zeker niet onderdoen. In Fatherhood wordt het verhaal verteld van Matthew, een alleenstaande vader, en zijn dochter Maddy. Matthew verloor zijn vrouw bij de bevalling en moet zijn dochter nu helemaal alleen opvoeden. Je maakt kennis met alle aspecten van opvoeding van Maddy’s huilbuien tot de bemoeiwillige schoonmoeder van Matthew.
Wij vonden dit een prachtige film. Je wordt helemaal meegezogen in Matthews verhaal. Het verlies van je vrouw verwerken en ondertussen een kind opvoeden kan allesbehalve makkelijk zijn. Door de humoristische stukjes tussendoor, wordt de film wat luchtiger.
4. Freedom writers
De laatste film in het rijtje gaat over Erin Gruwell, een beginnende lerares. Ze moet les geven aan de slechtst presterende leerlingen van de middelbare school. In het begin heeft ze het hier heel moeilijk mee, ze krijgt de leerlingen niet in haar greep en toont weinig gezag. Tot ze op een moment een andere manier van lesgeven ontdekt. Ze probeert de leerlingen te ontmoeten in hun eigen leefwereld. Veel kinderen van de klas zitten in gansterbendes en komen vaak in contact met geweld, daar weet Erin maar weinig vanaf. Toch probeert ze hen te begrijpen en literatuur zoals Het achterhuis van Anne Frank te linken aan de leefwereld van de kinderen. Dit heeft succes bij de leerlingen, maar de andere leerkrachten vinden het maar niets. Erin steekt al haar tijd in het helpen en begeleiden van de leerlingen. Al weten die laatsten nog niet dat Erin hen volgend jaar geen les meer zal geven…
Wij vonden dit een prachtige film en konden bijna niet geloven dat het om een waargebeurd verhaal gaat. Het is een ontroerende film die je ook meer leert over gemeenschappen waarover je waarschijnlijk niet veel weet, zoals gansterbendes. Wij raden ook deze film aan aan iedereen die eens een traantje wil wegpinken.