More

  Mysterieuze deepfakes met Tom Cruise veroveren TikTok en Instagram

  Advertentie

  -

  Zit Tom Cruise op TikTok? Helemaal niet, maar een handige gebruiker heeft door middel van artificiële intelligentie deepfakes kunnen maken van de populaire Hollywoodacteur. 

  Angstaanjagend realistische video’s met Tom Cruise in de hoofdrol veroveren op dit moment het internet. Je zag de filmpjes misschien de laatste dagen voorbijkomen op TikTok en je twijfelde aan de echtheid ervan. Ook wij moesten tweemaal kijken en zelfs dan waren we helemaal niet zeker of we wel echt de Mission Impossible-acteur zagen.

  De beelden werden gemaakt door gebruik te maken van zogenaamde deepfakes. Daarmee kunnen de hoofden van bekende personen – en eigenlijk iedereen waar bewegende beelden van bestaan – op andere videobeelden geplakt worden. Dat kan dankzij het gebruik van artificiële intelligentie die de fragmenten kan analyseren en interpreteren, waardoor het hoofd van Tom Cruise in dit geval op iemand anders geplakt kon worden.

  https://www.instagram.com/p/CLmwKJmgtKu/

  Viraal

  De video’s die nu viraal gaan, zijn amper van de realiteit te onderscheiden. Dat zal ook in de toekomst problemen opleveren. In het verleden was het ongeveer duidelijk wanneer we een deepfake tegenkwamen, terwijl de video’s van @deeptomcruise erg goed gemaakt zijn. Zo leek het voor vele gebruikers of de Amerikaanse acteur plots op het sociale medium actief was, maar dat was helemaal niet zo. Het enige moment waarop de trucage duidelijk wordt, is wanneer de man in kwestie afstand neemt van de camera. Dan lijkt het gezicht van Cruise niet correct gegenereerd te worden. In andere filmpjes, zoals met de goocheltruc, is helemaal niets geks op te merken.

  Dankzij de technologie en een goede imitatie van de stem van Cruise, zijn duizenden gebruikers verward. Het account kreeg op TikTok al zo’n 1,1 miljoen likes. Op dit moment zijn de filmpjes niet meer op TikTok te vinden, dat komt waarschijnlijk door de misleiding die de fragmenten creëren, maar op Instagram zijn ze nog wel te vinden. In dit geval wordt de technologie niet voor slechte doeleinden gebruikt, maar het gevaar valt niet te ontkennen.

  https://www.instagram.com/p/CLvx7XEBrX_/

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer