More

  CIJFERS. Bekijk de cijfers en interactieve kaart: Record van 21.500 besmettingen afgelopen dinsdag

  Advertentie
  Advertentie

  -

  De besmettingscijfers blijven verder stijgen. Ook in de ziekenhuizing neemt de bezetting toe. Op dinsdag werd een nieuw record van 21.448 bevestigde besmettingen genoteerd.

  De cijfers blijven onrustwekkend. Het zevendaagse gemiddelde stijgt naar 15.847 besmettingen per dag. Dat is een stijging met 31%, maar dat cijfer geeft volgens viroloog Steven Van Gucht een vertekend beeld, zo legde hij vrijdag op de persconferentie van het Crisicentrum.

  “Dit cijfer geeft een indruk dat de epidemie begint te vertragen, maar we moeten heel hard opletten met deze conclusie”, legde hij uit. Ons land test sinds woensdag 21 oktober geen asymptomatische hoogrisicocontacten of reizigers uit rode zones meer. “Daardoor ontbreken sindsdien een aantal besmettingen in de recente statistieken”, vertelde Van Gucht. Een eerdere schatting wees uit dat bij een niet-gewijzigde teststrategie het gemiddeld aantal besmettingen rond de 18.000 zou schommelen.

  Ziekenhuiscijfers

  In de ziekenhuizen blijft het aantal opgenomen patiënten verder stijgen en overstijgen we de piekbezetting die we tijdens de eerste golf doormaakten.

  Tijdens de eerste golf kenden we op 6 april een piekdag met 5.759 hospitalisaties. Op vrijdag 30 oktober lagen er al 6.438 mensen met COVID-19 in het ziekenhuis. 1.105 mensen hebben intensieve verzorging nodig. De piek op intensieve zorgen werd tijdens de eerste golf op 8 april bereikt met 1.285 patiënten op ICU. Marc Noppen, CEO van UZ Brussel, waarschuwde in ‘De Afspraak’ voor een stijging tot 14.000 hospitalisaties en 2.200 tot 2.600 patiënten op intensieve zorgen.

  Het aantal sterfgevallen is ook verder gestegen. Gemiddeld stierven 91 personen per dag in de afgelopen zeven dagen aan COVID-19. Dat is 140% meer dan vorige week. 

  Positiviteitsratio

  Tussen 21 oktober en 27 oktober werden 452.762 testen uitgevoerd, oftewel een dagelijks gemiddelde van 64.680 testen. Gemiddeld is één op de vier testen in ons land positief!

  In de provincie Luik is 46,1% van de uitgevoerde testen positief (!), Henegouwen volgt met 36%, Brussel 35,2%, Namen 35,2%, Waals-Brabant 34,8%, Luxemburg 32,5%, Vlaams-Brabant 22,1%, Oost-Vlaanderen 17,7%, Antwerpen 17,6%, West-Vlaanderen 16,7% en Limburg 14,6%. De Duitstalige gemeenschap telt ook recordcijfers met 41,4% van de uitgevoerde testen (892 positief op 2.153 uitgevoerde testen) die positief blijken te zijn. 

  Hou er rekening mee dat enkel nog mensen met symptomen getest worden sinds afgelopen woensdag (21/10), waardoor de positiviteitsratio hoger ligt dan normaal.

  Allerheiligen

  Blijf ook tijdens het allerheiligenweekend de maatregelen strikt naleven, ook op het kerkhof. Draag bij voorkeur een mondmasker, hou afstand indien u bekenden tegenkomt en wacht bij drukte tot een later tijdstip. Er werd met aandrang gevraagd om nadien niet af te spreken met vrienden of familie. Ook vrienden, familie en kennissen kunnen het virus aan u doorgeven. Blijf vooral contact houden, maar doe dat voorlopig even digitaal. 

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie