More

  20 jaar Qmusic: de radiozender die bekend raakte door grote acties en stunts

  © Qmusic / Erwin Deckers en Sven Ornelis

  20 jaar Qmusic: de radiozender die bekend raakte door grote acties en stunts

  -

  Op 12 november 2001 zorgde Qmusic voor een revolutie in het Vlaamse radiolandschap. Samen met 4fm – het huidige Joe – waren ze het eerste nationale commerciële station in Vlaanderen. Deze vrijdag vieren ze hun 20ste verjaardag met een groot feest. Wij blikken terug op 20 jaar Q.

  De officiële aftrap van Qmusic was om 6 uur ’s ochtends op 12 november 2001, maar wat velen niet weten is dat er al twee dagen eerder al proefuitzendingen liepen op de zender. Sven Ornelis en Erwin Deckers kregen de eer om radiogeschiedenis te schrijven met de eerste Vlaamse ochtendshow op een commerciële zender. Hun ochtendprogramma werd meteen een succes en liep uiteindelijk tot in 2015. Al verliet Deckers in 2008 de ochtendshow om achter de schermen te gaan werken. Van 2008 tot 2014 stond Kürt Rogiers aan de zijde van Sven Ornelis. Vanaf 2014 was dat Maarten Vancoillie. Het jaar nadien nam Maarten het ochtendblok over, samen met Dorothee Dauwe.

  Grote acties en stunts

  Al staat Qmusic sinds z’n begindagen vooral bekend als station van de grote acties en stunts. Het meest bekende spelletje van Q is nog steeds Het Geluid. In 2007 gaf de radiozender maar liefst 80.800 euro weg toen een luisteraar het geluid raadde. Het bleek het openschuiven van het zeepbakje van de wasmachine te zijn. Eveneens in 2007 gaf het station een ruimtereis weg ter waarde van meer dan 100.000 euro. De winnaar, een man uit Liedekerke, zou weliswaar nog steeds niet de ruimte in geraakt zijn.

  © Qmusic / De vliegende studio

  Ook auto’s werden massaal weggeven. Zo gaven Maarten en Dorothee dit jaar, ter gelegenheid van hun 1000ste show, een hele ochtend lang auto’s weg. Al werd de meest spraakmakende wedstrijd in 2008 georganiseerd: toen werd een Porsche 911 Carrera weggegeven.

  Al waren dat niet de enige acties, want ook de presentatoren moesten er soms aan geloven. Zo sloten Sven Ornelies en Kürt Rogiers zich in 2009 op in een vliegende studio op 20 meter hoogte. Pas na 16 dagen kon luisteraar Bjorn hen bevrijden. Hij won met de actie 25.000 euro. Maar dat was niet de enige keer dat ze op grote hoogte hingen. Want een jaar later hingen ze hun radiostudio aan een draaiend reuzenrad.

  Ook voor Het Experiment lieten Sven, Kürt en Wine zich opsluiten voor een Big Brother-achtig experiment. Zonder internet, telefoon of televisie moesten ze raden wat waar en wat gelogen was. Recenter organiseerden ze ook de Q-Escape Room, daarin proberen de presentatoren een muzikale code te kraken. Met het nieuwe format kunnen luisteraars opnieuw grote sommen geld verdienen.

  © Qmusic / De draaiende studio van Ornelis & Rogiers

  The Qube, Q-Beach House

  En ook muziek staat al jarenlang op de eerste plaats. Denk maar aan The Qube, de intieme radiosessies die sterren als Dua Lipa, Anne-Marie en Ed Sheeran naar ons land lokten. Ook het Foute Uur staat nog steeds paraat tussen 9 en 10 uur. Ook de Foute Party wordt nog altijd georganiseerd. Ondertussen werden ook tal van digitale zenders opgericht. Gaande van het hiphop en r&b-station Q-Downtown tot non-stop hitzender Qmusic Nonstop.

  © Qmusic / London Grammar in de Qube

  En dan mogen we het Q-Beach House niet vergeten. Ieder jaar trekt de radiozender een hele zomer lang naar Oostende om live radio te maken. Naast livemuziek, hapjes en drankjes, kan je er ook steeds terecht voor een bezoek aan de radiostudio. En Q stopt nooit met te vernieuwen. Zo pakten ze dit jaar uit met enkele nieuwe radiostemmen. Zo hoor je nu ook Tom De Cock, Regi en de Nederlandse top-dj Armin van Buuren op Q. Sinds 2005 is Qmusic ook in het buitenland te horen. Zo heeft Qmusic België nu ook een succesvolle Nederlandse zusterzender, die onlangs nog bekroond werd als grootste radiostation van Nederland. Ook in ons land is Qmusic al een tijdje de tweede grootste radiozender na Radio 2. Bij de 18 tot 44-jarigen is Q marktleider.

  Nu vrijdag blaast Qmusic 20 kaarsjes uit. Dat doen ze met een groot feest met een heleboel BV’s en artiesten: onder andere Bazart, Regi, Ofenbach, Clouseau en Lost Frequencies komen langs. Tickets winnen voor de show kan je op de radio. De hele week is er bovendien de THX TO YOU Top, daarin kunnen de Q-luisteraars de allerbeste hits van de voorbije twintig jaar kiezen.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie